Red Light Jazz op weg naar groen licht voor editie 10

Wolfert Brederode en Yuri Honing in de Waalse Kerk
Kid Creole & The Coconuts in de Wintertuin van Krasnapolsky
Het Robin Nolan Trio was op 4 juni en 5 juni te zien bij IJCatcher

Rotterdam heeft sinds 2006 z’n North Sea Jazz, maar hoofdstad Amsterdam doet niet minder zijn best met zijn eigen Red Light Jazz, dat weliswaar niet zo’n lange traditie kent als North Sea Jazz maar met 37 podiumlocaties en meer dan 90 optredens in het eerste weekend van juni geen slecht figuur slaat in ‘The World of Jazz’.

Het leuke van het Amsterdamse jazzfestival is dat het hele gebeuren zich niet afspeelt in een reuze evenementenhal, zoals in Rotterdam maar dat het drie dagen durende jazzevenement plaatsvindt in theaters, hotels, privéclubs en knusse cafés in de historische Amsterdamse binnenstad.

Ntjam Rosie in het TOBACCO Theater

Plaatsen waar je wellicht nooit zou komen als er niet zoiets als dit muziekfestival zou zijn. Want wanneer kom je in de besloten, tevens Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam? Of bij het daarboven gevestigde superluxe hotel TwentySeven waar Lynn & Shorty optraden, gevolgd door Miss Brown die als een van de weinige vrouwelijke club-DJ’s haar kunnen toonde achter haar draaitafels.

En dat alles ook nog begunstigd door het fraaie weer op dag 1 en 2 in de open lucht, waar Graziëlla Hunsel Rivero haar prachtige songs liet horen op het zonnige Beursplein. En dan ook nog het feit dat verreweg de meeste optredens gratis zijn. Wie doet je wat in deze benarde tijden!

Alper Kekeç bij Drums United
DJ Miss Brown in TwentySeven
Rolf Delfos met Artvark Saxophone Quartet

Ik mocht in het aangename gezelschap van fotografe Ranjani Nirosha drie dagen lang plekken bezoeken waar de jazz hoogtij vierde. Soms moesten we ons door een mensenmenigte wringen want Ranjani wilde natuurlijk wel zo’n duidelijk mogelijk beeld maken van de optredende musici.

Een gesprekje met hen brengt soms curieuze feiten aan het licht. Zo vertelde Gypsyjazz-gitarist Robin Nolan, die met zijn trio schuin onder het BIMHUIS optrad bij wijnbar IJCatcher, dat hij, behalve goed bevriend met George Harrison van The Beatles, ook zijn lievelingsgitaar van hem had gekregen.

Wolf Martini speelde zaterdag met zijn hammond trio

En terzijde, voor liefhebbers van Gypsyjazz: op 17 september aanstaande heeft Robin in het BIMHUIS een optreden tegelijk met het Rosenberg Trio, waar zij een eresaluut zullen brengen aan Django Reinhardt.

De enige pianist waar saxofonist Yuri Honing mee wil werken is Wolfert Brederode. Dat herinnerde me aan een conversatie lang geleden in Amerika met een man, die als het over Nederland ging, slechts twee Nederlanders van naam kende: Johan Cruijff en Wolfert Brederode. Dan bén je iemand!

Ook Yuri Honing mag niet onderschat worden, wat overigens niemand dan ook in zijn hoofd haalt. Hun gezamenlijk concert in de prachtige Waalse kerk was zonder meer een van de hoogtepunten van dit 9e Red Light Jazz festijn.

Cyril Directie met het Bas van Lier Trio in de TenClub
Graziëlla Hunsel Rivero
Peter Broekhuizen op baritonsaxofoon bij Artvark

Andere highlights waren, zonder iemand te kort te doen: The Feen Brothers, Artvark & Drums United, Efraïm Trujillo en zijn Kid Dynamite-tribute, de talentvolle altisten Adriana Calvo & Diana Dzhabbar met daarachteraan het trio WonderYears met Boy Edgar prijswinnaar Jasper Blom, verder Benjamin Herman met Joris Teepe en good old John Engels op het podium van Casa Rosso, Wolf Martini Hammond Trio, en de aloude, onverslaanbaar strakke Kid Creole & The Coconuts, die tweemaal optraden in de Wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky en daar een feestje bouwden.

Bas van Lier is een vaste terugkerende waarde op het festival Red Light Jazz. Dit jaar speelde hij met zijn trio.

Zondagavond brachten we het laatste uur door in het fraaie TOBACCO Theater, waar we werden  verrast door een energiek optreden van BRUUT! met uitroepteken en lichtshow. De muziek die ze spelen omschrijven ze zelf als superjazz; enerzijds tussen jazz en rock, anderzijds geïnspireerd door de boogaloo (latin soul). Helaas hulden de mannen van BRUUT! zich gedurende het hele optreden vrijwel in het duister, hetgeen het onze fotograaf niet makkelijk maakte om een fraaie foto van het optreden te maken. Dit is dan ook onze enige wanklank in het verder vlekkeloos verlopen Red Light Jazz 2022 wat Amsterdam weer eens op de kaart zette als belangrijke Europese jazzstad. We kijken nu al uit naar de 10e editie in 2023.

BRUUT! sloot de zondag af in TOBACCO Theater met Folkert Oosterbeek achter de hammond

RED LIGHT JAZZ
Festival editie 9
op 37 lokaties, Amsterdam (NL)
3-4-5 juni 2022
tekst: Bram Schilperoord
fotografie: Ranjani Nirosha