Rijke improvisatie met weldadig samenspel

De leden van het Anat Fort Trio leerden elkaar kennen toen ze alle drie in New York woonden. Nu wonen ze gespreid in diverse landen. Anat Fort woont in Tel Aviv, bassist Gary Wang woont in Brooklyn en drummer Roland Schneider woont in Berlijn. Spelen met het trio betekent dan ook altijd reizen en niet per definitie alles samen. Voor het concert in Paradox is Anat Fort gekleed in jeans en een kleurrijke blouse die ze de dag er voor shopte op de luchthaven van Bilund in Denemarken. Na een vlucht met KLM verscheen haar koffer met kleding niet op de lopende band. En werd ook nog niet nabezorgd. Morgen reist ze met de trein naar Berlijn en ze is niet hoopvol op een snelle goede afloop. De tijd zal het leren.   

IMPROVISATOR
Anat Fort
studeerde al jong klassieke piano, maar haar hart lag al snel bij improvisatie en jazz. Ze verhuisde van Israël naar New York en startte daar in 1999 haar huidige trio. Haar start bij ECM Records in 2007 was opvallend omdat Manfred Eicher de cd produceerde zonder in de opnamestudio geweest te zijn. Dat eerste ECM-album A Long Story, opgenomen in 2004 met Paul Motian, werd wereldwijd geprezen. Daarna volgden And If (2010) en Birdwatching (2016) met gastklarinettist Gianluigi Trovesi. Nu in het twintigste jaar van het trio presenteren ze Colours op Sunnyside Records.

BALANS
Bij Anat Fort, die onlangs in 2019 afstudeerde aan de Bar Ilan Universiteit op compositie, gaat het niet om de grote hoeveelheid noten en de hoge snelheid waarmee ze elkaar opvolgen. Iedere noot op de juiste plaats en op het juiste moment. Geen noot is ook muziek. Alles op het moment in de juiste balans. Het Anat Fort Trio opent met fijne vloeiende transparante luisterjazz en is een streling voor de zintuigen. Het trio speelt werk van Colours zoals Tirata Tiratata (niet alle aankondigingen zijn helaas te verstaan zonder microfoon), maar ook van Birdwatching.
Veel golvende bewegingen met hard, zacht, veel noten, weinig noten. Murmuration gaat over een zwerm vogels, je ziet en hoort ze bewegen in de lucht met oneindige varianten tegen achtergronden van grijze wolken en blauwe hemels. Dan weer tot spannend dichtbij naderend en overgaand naar verstilde harmonie richting de horizon. Balans, schoonheid en gratie met rijke improvisaties illustreren het weldadige samenspel binnen het trio.

ANAT FORT TRIO
Anat Fort – piano
Gary Wang – contrabas
Roland Schneider – drums

Paradox Tilburg (NL) 11 september 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer