Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Rony Verbiest speelt peek-a-boo in Porgy en Bess

Rony Verbiest, geboren in 1956 in Zelzate, was letterlijk in de wieg gelegd om muzikant te worden. Zijn vader was accordeonist en runde het vermaarde café De Accordeonist. Het werd Verbiest junior letterlijk met de paplepel ingegeven. Niet verwonderlijk dat hij als zesjarig jochie al als accordeonist optrad in de ouderlijke kroeg.

Het was het begin van zijn muzikale loopbaan, waarbij de muzikale wapenkamer zich niet langer beperkte tot de accordeon. Hij raakte gegrepen door de jazz. Drums, klarinet, saxofoons, bandoneon en ook de mondharmonica verruimden het speelveld. Verbiest ging naar de conservatoria van Gent en Brussel en onderscheidde zich daar in slagwerk, saxofoon en kamermuziek.
Tijdens zijn studies wordt hij gecontracteerd als saxofonist bij de Koninklijke Kapel van de Luchtmacht en later de Koninklijke Militaire Kapel van de Gidsen.

WERELDBEROEMD IN BELGIË
In België wordt Verbiest een bekende naam. Zijn jazz vermengt zich met volksmuziek, musette, klassieke muziek en tango. Ook wordt hij vaste begeleider bij Johan Verminnen en Jo Lemaire.

Pas in 1998 neemt hij zijn eerste album ‘Ah Bah Joàt’ op. In 2001 volgt ‘Caro Hum’ en later volgen meer platen waaronder een ode aan Dave Brubeck en in 2014 verbaast hij vriend (en vijanden heeft hij niet) door muziek van Monk op te nemen en Thelonius Monk junior geïnteresseerd te krijgen. Monk komt naar Europa voor de opname en een paar concerten waaronder Porgy en Bess.

De bekendheid van Rony Verbiest beperkt zich enigszins tot België en Zeeuws-Vlaanderen. Zijn actieradius reikt sporadisch noordelijker dan de Westerschelde.

CORONASUMMERTIMECONCERTEN
Nu is hij zaterdagzomeravondgast in Terneuzen om met zijn trio de Corona-summertimeconcerten te openen. En om zijn nieuwe album Peek-a-boo with mister M. te presenteren. Mister M is geen Monk of Mingus, maar het is bandlid en contrabassist Mario Vermandel die in het zonnetje wordt gezet.
De sympathieke romanticus Verbiest houdt van harmonie, balans en evenwicht. En hij weet al tijdens het eerste nummer Gerry, een eerbetoon aan Gerry Mulligan, met zijn baritonsaxofoon een warme sfeer en goede ambiance op te bouwen voor en met zijn publiek. De muziek van het sterke trio met daalt neer als een warme deken over het publiek. Het trio van Verbiest speelt uiteraard werk van de laatste plaat. Er staan een paar fraaie standards op, maar vooral eigen werk met de allure van een standard. Zo ook Ben, wat een ode is aan tenorsaxofonist Ben Webster, waarin Verbiest zijn bariton lekker laat snorren.

BARITONSAX
In veel nummers is de rol voor klarinet of baritonsax uitwisselbaar. Deze avond wordt slechts een enkele keer de klarinet gehanteerd. Bij Peek-A-Boo van de hand van gitarist Hans Van Oost is er vooral plaats voor de bescheiden maar prachtige rol van Van Oost, terwijl Vermandel als bijna onzichtbare derde man op de achtergrond met een smaakvolle basmelodie het ritme van deze ballad vasthoudt. Decided swingt als een trein waarbij bariton en gitaar elkaar muzikaal lekker uitdagen zijn, terwijl de reddingsboei van Vermandel in de vorm  van zijn stuwende baslijn altijd onder handbereik is.

Na het laatste nummer I could write a book (van Rogers & Hart) applaudisseert het niet in grote getalen opgekomen publiek enthousiast op afstand. De nieuwe cd’s vliegen na afloop als warme broodjes over de toonbank.

RUSTIGE AVOND
Toch is het een beetje ongemakkelijk rustig in de Terneuzense jazzclub. Alsof er iets stiekems gebeurt in besloten kring. Normaal gesproken zijn de poorten van Porgy en Bess in de zomer hermetisch gesloten. Dit jaar is er een serie zomeravondconcerten (per avond twee concerten van een uur voor elk veertig bezoekers) De eerste avond vallen de  bezoekersaantallen fors tegen. De twee concerten zijn bij lang na niet uitverkocht. Is het de coronavrees? Of is het de gebruikelijke zomerpauze die mensen doet aarzelen om te komen? Of is het gewoon te mooi weer?
Aan de kwaliteit van het gebodene heeft het in ieder geval niet gelegen!

Volgende concert in Porgy en Bess: het trio van Montis Goudsmit Directie

VAN OOST VERBIEST VERMANDEL TRIO
Rony Verbiest – baritonsaxofoon, klarinet
Hans Van Oost – gitaar
Mario Vermandel – contrabas

Porgy en Bess Terneuzen (NL) 18 juli 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR