Salle de Jonge wint Culturele Prijs Goes

Op vrijdag 8 maart 2024 werd in het Goese Podium ’t Beest aan de Beestenmarkt de inmiddels niet meer jaarlijkse Culturele Prijs van Goes uitgereikt. Deze keer viel de eer te beurt aan drummer (en producer) Salle de Jonge. De negen leden tellende Culturele Raad bleek unaniem in haar keuze!

JAZZHART
Ons jazzhart maakte een sprongetje. De Jonge is afkomstig uit een Goes’ muzikaal nest waar hij de pianolessen graag op de koop toe nam. Maar zijn slagwerkpassie ontwikkelde zich al vroeg. Nu heeft Goes geen ijzersterke jazzreputatie maar er viel al één keer eerder een jazzmuzikant in fraaie rij van Goese cultuurprijzen. In 2008 viel de prijs bij trompettist Rik Mol, die deze in december 2009 op dezelfde plek verzilverde met een concert.

Salle de Jonge krijgt zijn prijs van wethouder Joost de Goffau
Rik Mol ontving zijn prijs van voorzitter Marlize Laport in 2009

OVER SALLE
In 2023 sierde hij al eens de cover van de Nederlandse drumglossy, de Slagwerkkrant en werden zijn activiteiten en ambities uitvoerig uiteengezet. En bovendien – voor drummers om van te waterbekken – werden zijn endorsements en gear inclusief de “Salle de Jonge”-snaredrum belicht. De Jonge werkte veel voor en met anderen, maar is op dit moment druk met zijn eigen projecten van The Pulitzers en Fingerprint in de slag. Binnenkort komt zijn eerste debuut-album uit onder eigen naam met het speciale project RobotKiller met Arno Krijger en Thomas Pol.

Salle de Jonge

Als producer is hij verantwoordelijk voor o.a. het gelijknamige album van jazz- en soulzangeres Sabrina Starke, songs en producties met verschillende artiesten en produceert hij de releases voor zijn eigen projecten waarvoor hij ook vaak de muziek componeert. Sinds 2018 is Salle de Jonge verbonden als docent aan Codarts. En hij komt nog graag in Goes, waar zijn ouders wonen. En deze avond is het Goese podium voor hem met zijn zelf gekozen programma.

Jesse van Ruller

DE PRIJS
De Goese prijs is geen vastomrande prijs met een wisselbokaal. Symbolisch werden een paar drumstokjes overhandigd en verdere werd de prijs geheel in overleg vastgesteld. En wat is er dan leuker om met je eigen bandje een feestje te bouwen in je stad waar je roots liggen? En zo gebeurde het! Met topmuzikanten èn voor een enthousiast publiek speelde Fingerprint met gastgitarist Jesse van Ruller de boel plat in ’t Beest. Tenorsaxofonist Tom Beek had wellicht een kleine flashback, want hij was er ook bij in 2009, toen Rik Mol met Sven Hammond Soul zijn avondje in Goes had.

Tom Beek beleefde zijn tweede culturele prijs in Goes
Timothy Banchet
Meester-bassist Hugo den Oudsten

MEER JAZZ
Jazz in ’t Beest kan dus best gezellig zijn. Een volle bak met genodigden en sterk aangepaste prijzen is wellicht een inkoppertje, maar misschien voor de programmering een hint voor de toekomst!

Fingerprint

FINGERPRINT
Jan van Duikeren – trompet, flugelhorn
Timothy Banchet – piano, toetsen
Tom Beek – tenorsaxofoon
Jesse van Ruller – gitaar
Hugo den Oudsten – basgitaar
Salle de Jonge – drums

Podium ’t Beest, Goes (NL)
8 maart 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

OVERZICHT WINNAARS CULTURELE PRIJS
1974     Wim van Boven
1975     Bas Oele
1976     Sjoerd Tamminga
1977     Niet verleend
1978     Stichting Maatschappelijke Belangen
1979     Evert Heijblok
1980     Kamerkoor “Pavane”
1981     Hans Warren
1982     Adriaan Kousemaker
1983     Jac. den Toonder
1987     Ilona Schmit
1988     Kees van Eersel
1989     Maarten van Doorn
1990     Theatergroep “Split”
1991     Stichting “Dansz”
1992     Stichting “Het Beest”
1993     Uitgeverij “De Koperen Tuin”
1994     Izaak Ruissen
1996     Galerie Van den Berge
1998     Stichting “Trechter 5”
2000     Stichting “Stoomtram Goes-Borsele”
2002     Sticht Licht (Eddy Beekman/Willy van Meegen)
2004     Rudolf Hagenaar
2006     Racoon
2008     Rik Mol
2012     MaNOj Kamps
2014     Maartje Korstanje
2016     Reynier en Ditte de Muynck
2018     Stichting Een Bunder Kunst
2021     Mathisse Arendsen
2024     Salle de Jonge