Sjoerd van Eijck carte blanche met spacecake en eigen 3JS

Sjoerd van Eijck
Sjoerd van Eijck
Sjoerd van Eijck Carte Blanche
Sjoerd van Eijck Carte Blanche bij Paradox
Jarle Vespestad
Jarle Vespestad

Musicus en pianist Sjoerd van Eijck heeft even moeten wachten om zijn vrijbrief van Paradox ten uitvoer te brengen. Het Tilburgse podium Paradox stimuleert jonge talenten door een carte blanche aan te bieden. Er is hierbij samenwerking met projekten van Music Hub Brabant.

Op 20 april 2020 stond aanvankelijk het Carte Blanche concert in de agenda

Gelukkig gold voor de aanbieding aan Sjoerd van Eijck (OAK, Mudita, Akasha) geen uiterste houdbaarheidsdatum. Voor dit concert koos hij niet alleen de muzikanten waar hij graag mee zou willen spelen, maar hij schreef ook exclusief nieuwe muziek hiervoor. Pianist Van Eijck, die lessen volgde bij Jeroen van Vliet en Harmen Fraanje houdt van mooie akkoorden en speelt ingetogen. Wanneer hij achter de piano componeert brengt hij harmonieën en ritmes terug tot de kern. Virtuositeit bestaat voor hem niet uit de hoeveelheid noten die hij speelt, maar juist uit de noten die hij weglaat.

De Duitse Cellist Jörg Brinkmann met Jesse Schilderink op de achtergrond 

3JS
Sjoerd van Eick had met Jesse, Jarle en Jörg een sterk gezelschap samengebracht. De Rotterdamse saxofonist Jesse Schilderink had een prominente rol. Hij kon zijn groeiende muzikale vocabulaire uitgebreid etaleren. Van donkere ondefinieerbare klanken tot flarden van A Love Supreme maakte Schilderink wederom grote indruk. De kleurrijke Noorse slagwerker Jarle Vespestad is een veelgevraagde muzikant in Skandinavië, waar hij speelde met o.a. Silje Nergaard, Supersilent, Bugge Wesseltoft, Tord Gustavsen en nu dan in Nederland met Sjoerd van Eijck. Piano, sax, drums en bas, zou je zeggen, maar als bassist had de pianist een cellist in zijn hoofd. Met de regelmatig in Nederland spelende Duitse cellist Jörg Brinkmann, we kennen hem vooral van Oliver’s Cinema, Martin Fondse en Simin Tander, wilde Van Eick graag in zijn ensemble samenspelen. Brinkmann is een geweldig improvisator, maar misschien werd hij in deze setting een beetje ondergesneeuwd in volume door sax en drums. Hierdoor werden wat fijne details gemist.

Jesse Schilderink
Een prominente rol voor Jesse Schilderink 
Jörg Brinkmann
Cellist Jörg Brinkmann is een groot improvisator
Jarle Vespestad
Drummer Jarle Vespestad is belangrijke speler in de Noorse jazzscene

SPACECAKE
Voor de composities die deze avond werden uitgevoerd koos hij het universum als inspiratie. Dat is een bron die nog vele jaren avontuurlijk kan worden benut. Het gelegenheidsensemble van Van Eijck trakteerde de bezoekers op een mooi stuk spacecake. De reis die we in ons hoofd maakten, bracht ons bij duistere planeten en lichtjaren van ons verwijderde hemellichamen als Waterworld. Pegasus, Gaia, Tres 2B, Kepler, Metusalem, en Eick, een verwijzing naar bijna naamgenoot trompettist Matthias Eick brachten ons weer met beide voeten terug op aarde. Dat het concert anderhalf jaar eerder gepland stond zorgde er wellicht onbewust voor dat de muziek wat tijd had gekregen om te rijpen. De carte blanche bleek haar geld dubbel en dwars waard te zijn.

Sjoerd van Eijck en tenorsaxofonist Jesse Schilderink

SJOERD VAN EIJCK
CARTE BLANCHE

Sjoerd van Eijck – piano
Jesse Schilderink – tenorsaxofoon
Jarle Vespestad – drums
Jörg Brinkmann – cello

Paradox Tilburg (NL)
19 november 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer