Soul Afrique van Van Kemenade verbindt

Met de in 1940 in Kaapstad geboren Louis Tebogo Moholo, of zoals zijn etnisch authentiekere naam luidt Louis Moholo-Moholo, gaat het al een tijdje niet zo goed. Het was dan ook geen grote verrassing dat de legendarische drummer zich moest afmelden voor de toernee die Paul van Kemenade met Three Horns And A Bass (THAAB) samenwerkend met een Zuidafrikaans trio startend vanuit Paradox Tilburg ging maken. De drummer was dermate ziek en verzwakt dat deze toernee voor hem niet haalbaar zou zijn. Voor Moholo vervelend, maar voor de muziek niet getreurd, want een prima vervanger stond klaar. 

ECHTE LIEFDE
De liefde van Paul van Kemenade met, voor en van Zuid-Afrika en haar bewoners dateert van 1994 zit diep en is oprecht. Deze concerttoer bestaat uit het THAAB Quartet en het trio Mandla/Andile/Kesivan, die met, voor en van elkaar spelen. De drummer Kesivan Naidoo valt in voor Moholo-Moholo. Toen de nu 40-jarige Kesivan Naidoo in zijn jongere jaren werd gebeld met de vraag of hij tijd had om met zangeres en anti-Apartheid-icoon Miriam Makeba in de studio een plaat op te komen nemen, loog hij een beetje. Eigenlijk had hij wat anders te doen, maar hij verschoof graag snel wat andere afspraken om mee te kunnen doen. Door Makeba werd hem later benadrukt er geen haastklus van te maken, want de platenmaatschappij had ruim tijd en budget gereserveerd voor de opname van het album.  Op de plaat Reflections staan een paar legendarische nummers zoals Click Song en Pata Pata.

3 + 4 = 7
Het concert opent met de Zuidafrikaanse gasten als trio en daarna speelt het drum- en pianoloze kwartet Van Kemenade Mrs. City. Umhlangano is de toepasselijke titel (in Zulu-taal) van het derde nummer en daarbij spelen alle  zeven muzikanten samen. Het betekent ontmoeting of samenzijn. De in Jo’burg woonachtige trompettist Mandla Mlangeni kondigt aan en licht het door hem geschreven nummer toe. Het nummer introduceert direct die swingende, stuwende Afrikaanse ondertonen met dat typische feel-good gevoel. Met die typische humor wordt geen haspel, geen gospel, maar Hospel aangekondigd, met heerlijke swing waar de blazers afwisselend los kunnen gaan. Bij de meeste nummers klinken die vriendelijke typische Afrikaanse akkoorden door maar een nummer van Mlangeni snijdt ook serieuze thema’s aan. Basel St. Dune schreef hij op jongere leeftijd over de vlucht naar Europa, waarbij je als toehoorder bijna in marstempo mee door de woestijn trekt. En direct relativerend wordt met We Meet Again een knipoog gegeven naar de naderende pauze.

SLOT JUBLIEUMWEEK
Ook de tweede set geeft veel ruimte aan de Zuidafrikaanse gasten met het prachtige Chicken Dust, maar ook met Letsatsi en Invuselelo. Daags voor dit concert repeteerden de zeven muzikanten de composities om tijdens de toernee-première grote interpretatieverschillen te voorkomen. Zo werd het nummer Modern People van Louk Boudesteijn, misschien wat anders uitgevoerd dan bedoeld. Met jazz is vaak meer mogelijk dan bedacht. Het melancholieke Soul’ Afrique van Van Kemenade sloot de tweede set af en met Abdullah Ibrahim’s African Market werd dit concert, maar ook de jubileumweek 40 jaar Paradox in stijl afgesloten.

VAN KEMENADE/AFRICAN CONNECTION
Paul van Kemenade – altsaxofoon
Angelo Verploegen – flügelhorn
Louk Boudesteijn – trombone
Wiro Mahieu – contrabas
Kesivan Naidoo – drums
Mandla Mlangeni – trompet
Andile Yenana – piano

Paradox Tilburg (NL) 18 oktober 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer