Spinifex Sings het hoogste lied

Het eigentijdse en tegendraadse ensemble Spinifex maakt een korte intensieve tournee langs de podia. Jan Luyben kondigde zaterdagavond 3 december het concert aan van Spinifex in de PlusEtage in Baarle-Nassau. “Eerst was er Spinifex, toen was er SpinifeX maXimus en toen voegden de (zingende) dames Priya Purushothaman en Björk Nielsdottir zich bij de heren en niet geheel verbazingwekkend dat de groep zich Spinifex Sings noemt”.

Spinifex Sings op het podium van PlusEtage

TAMIL
Het in juni van deze zomer in Portugal opgenomen album vormde de leidraad voor hun optreden. Instrumentaal ontmoet vocaal met internationale poëzie. Met gezongen teksten uit het IJslands en Tamil vertaald naar het Engels. Zoals het gedicht A Faint Smell of Meat waar gitarist Jasper Stadhouders muziek bij schreef. Dit gedicht van Dalit (kaste van Onaanraakbaren) auteur Sukkirtharani werd onlangs geschrapt uit de literatuurlijst van Delhi University vooral om kastlozen in India hun stem te ontnemen. Vocaliste en docente Priya Purushothaman is gespecialiseerd in traditionele Hindoestaanse klassieke vocale muziek; ook wel Agra gharana genoemd, waarbij improvisatie een belangrijke rol speelt. De combinatie met de licht ontvlambare instrumentatie en ritmiek van Spinifex leverde een meer dan fraaie dynamiek bij het wervelende openingsnummer. Ze openden het concert alsof ze met de deur in huis vielen. Knal! We zijn begonnen!

Gonçalo Almeida en Björk Nielsdottir

FLÆKJA
Flækja betekent wirwar. Maar als tweede stuk na het robuuste openingsnummer toonde dit nummer ook even rust. Tekst en muziek zijn van de in Amsterdam wonende IJslandse Björk Níelsdóttir. Zij begon haar muzikale loopbaan met een trompetstudie. In 2007-2008 ging ze mee met de wereldtournee van haar oudere naamgenote Björk Guðmundsdóttir, die alleen met haar voornaam ook bekendheid geniet. Toen besloot ze zich te gaan richten op zang en ‘deed’ haar Master in Amsterdam. Als sopraan vervulde ze klassieke operarollen, maar interesse voor experimentele opera, hedendaagse muziek, kamermuziek en meer brachten haar ondermeer bij het Kaja Draksler’s Octet. En dus nu ook bij Spinifex

Tobias Klein, Bart Maris, John Dikeman en Jasper Stadhouders (vlnr)

SETLIST
Alle stukken die deze zaterdagavond werden gespeeld zijn terug te luisteren op het laatste album. En ook in diezelfde volgorde. Er zijn compositorische bijdrages van meerdere bandleden. Bandleider en/of woordvoerder Tobias Klein schreef de meeste muziek. Waaronder ook een drie-delige suite Ore Badil waarin Sukkirtharani en Níelsdóttir afzonderlijk maar ook samen de confrontatie aan gaan met de overige zes muzikanten. Het optreden eindigde met Klein’s Earth en tot slot Deep Archer.

Philipp Moser en Gonçalo Almeida
Spinifex Sings na afloop van het concert

SPINIFEX SINGS
Priya Purushothaman – zang
Björk Nielsdottir – zang
Tobias Klein – altsaxofoon
Bart Maris – trompet
John Dikeman – tenorsaxofoon
Jasper Stadhouders – gitaar
Gonçalo Almeida – basgitaar
Philipp Moser – drums

 

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
2 december 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
22 januari 2023 14.00 uur – Twenty One 4tet
29 januari 2022 14.00 uur – Jazzed for fun
19 feburuari 2023 14.00 uur – Blue Lines Trio
26 feburuari 2023 14.00 uur – Linkse-Hobby-Band
19 maart 2023 14.00 uur – Jaap Blonk’s Retirement Overdue feat. Michael Moore
24 maart 2023 20.30 uur – De Groote/Govaert/Serries/Verhoeven