Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Straffe gig met hete oersoep van Daniele Martini

Bram De Looze
Het kwartet van de Italiaanse saxofonist Daniele Martini
João Lobo

Het is bijna zoals bij een hymne waarbij de protagonist in alle richtingen de loftrompet steekt, het als het ware uitschalt, met aan de start Daniele Martini op sax maar Bram De Looze, de enige Vlaming in het wat internationale gezelschap, zal daar een eindje op verder borduren terwijl bas (Manolo Cabras) en drums/percussie (João Lobo) daarbij heel gepast de held bewieroken in hun random geluiden. Lauweren doen ze als het ware (en sorry als ik daarbij weer in mijn fantasie verdwaal) bij een direct sfeer scheppende start van het concert met ‘For Those Who Stay’ uit het in 2020 op el Negocito Records gereleaste album ‘Impermanent’.

Manolo Cabras is één van de sterke bassisten in België, geboren in Sardinië en studeerde in Nederland
Daniele Martini is geboren in Rome, maar woont al geruime tijd in Brussel

HETE SOEP
Het stuk gaat nog es versnellen ook en uitmonden in de post bop van ‘Cells’ en da’s wel duidelijk vanavond: Jazz is in the house! ‘Brodo Primordiale’ stond op het playlist blaadje bijgeschreven wat zoveel betekent als ‘oersoep’ en die werd dus meteen heet opgediend ook! We gaan vanavond zowat het ganse album te horen krijgen en ‘Fang Song Song’ gaat zich daarna rustig ontwikkelen, zich uitvouwen als de blaadjes van een bloem, met Bram aan de start op zoekende toetsen, de percussie van João en de basstappen van Manolo incluis. De sax tast voorzichtig af terwijl de rest van het gezelschap; vooral bas en drums, daar onrustig doorheen huppelen. Bram blijft aan het rustige handje van Daniele toeven en da’s mooi zo…

Bram De Looze
Daniele Martini
João Lobo

ONTDEKKING
’Impermanent’ daarna, titelnummer van het album, drijft op ritme en kan mij misschien nog het meest bekoren in deze set. De klasse van Bram De Looze komt daarbij steeds meer boven drijven naast het superbe begeleidingswerk van bas en drums. Daniele zelf die ik vandaag voor het eerst bezig zie en hoor, blijkt eens temeer een ontdekking te wezen! Hij is een veelzijdig saxofonist die heel eigenzinnige composities in mekaar kan zetten; bravo! Héél divers ook want naast de impro en de bop aan de start en de ritmische smaakmaker van daarnet, krijgen we nu de zachtheid van ‘Auroshika’, een melodische vertelling die je evenwel niet laat inslapen.

Het kwartet speelt muziek van hun in 2020 op el Negocito Records gereleaste album ‘Impermanent’.

 

WAKKER
In het andere geval zal ‘Born Work Sad Happy’ je met z’n contrasterende vitaliteit  wel wakker schudden! Meteen het laatste nummer ook van deze set met hierin een opgemerkte solo van Manolo (good to see you again Manolo, it ‘s been 4 years ago!) En ook Daniele laat zich niet onbetuigd, net als Bram trouwens, wat dacht je anders? Voorwaar een straffe gig!

Applaus voor het Daniele Martine Quartet

DANIELE MARTINI QUARTET
Daniele Martini – tenorsaxofoon
Bram De Looze – piano
Manolo Cabras – contrabas
João Lobo – drums

De Jazzzolder
Zaal Mandela
Het Predikheren, Mechelen (B)
11 maart 2022
Tekst en fotografie: Winus (JAZZEPOES.BE)

GEPLANDE CONCERTEN
25 maart 2022 “Peperkoek” muziektheater
8 april 2022 Kreis Band
22 april 2022 Pascale Elia Homin’ In Quartet
13 mei 2022 Orange Moon