Terugblik RECONNECT Jazzahead!
Jazzahead! 2025
RECONNECT – JAZZAHEAD! 2025
Na het toekomstgerichte thema NEW HORIZONS in 2024, met Nederland als stralend middelpunt, keerde Jazzahead! dit jaar de blik juist naar het verleden. Of beter gezegd: naar de verbindingen die zijn blijven hangen. Met het thema RECONNECT stonden drie voormalige partnerlanden opnieuw in het voetlicht: Spanje, Frankrijk en Zwitserland – ieder met een eigen kleur, een eigen stem, een eigen verhaal dat zich nu opnieuw mocht laten horen
GRAND OPENING
De officiële aftrap vond plaats op woensdagavond, tijdens de Grand Opening in de imposante congreszaal. Die avond kregen de drie landen het podium volledig voor zich. Het Zwitserse gitaarfenomeen Louis Matute beet de spits af, omringd door zijn Large Ensemble en een reeks bijzondere gasten. De stem van de Franse zangeres Gabi Hartmann bracht warmte en melancholie, terwijl Célia Kameni met haar gevoelige stem een verrassende intensiteit overbracht. De Cubaanse trompettist Yelfris Valdés – woonachtig op Mallorca – het publiek nam de bezoekers met Cubaanse bravoure mee op een zonovergoten tocht over de Caribische golven. Vanuit Madrid voegde zangeres en fluitist Marta Mansilla zich bij het gezelschap. Samen kleurden zij het RECONNECT-thema in met een muzikaal palet dat breed en diep tegelijk klonk. Jazzahead! 2025 is van start!
EEN STORTVLOED AAN SHOWCASES
Centraal onderdeel van Jazzahead! zijn en blijven de showcases: compacte concerten waarin muzikanten uit de hele wereld zich presenteren aan een publiek van professionals, programmeurs, journalisten en liefhebbers. De belangstelling voor een plek op dat podium is elk jaar groot, maar dit jaar spande de kroon: maar liefst 660 aanmeldingen stroomden binnen.
Een internationale jury van 37 experts uit 26 landen kreeg de taak om daaruit een representatieve en gebalanceerde selectie te maken. Namen uit België, zoals Roel Vanhoeck (Bozar) en Jair Tchong (HA Concerts), en Nederlandse juryleden als Martyna van Nieuwland, Friederike Darius en Frank van Berkel werkten samen om tot vier programmalijnen te komen: Europese showcases, de German Jazz Expo, Reconnect Showcases en de Overseas Series – waaronder ook jazz uit Afrika.
21 UUR MUZIEK
Het resultaat mag er zijn: 38 concerten, goed voor 21 uur muziek, strak gepland in blokken van 30 of 45 minuten. Maar dat klinkt technischer dan het voelt. Want de muziek stroomt. En wie zich onderdompelt, vergeet al snel de klok. Alles voor eigen risico!
Je kunt je muzikale marathon naar eigen inzicht invullen. Vanaf donderdagmiddag tot in de nacht van zaterdag kun je bijna onafgebroken concerten bijwonen in Hal 7.1, 7.2 en het nabijgelegen Kulturzentrum Schlachthof. Zelfs buiten, op het grote scherm met gratis hoofdtelefoon, is er muziek voor wie even frisse lucht zoekt zonder iets te hoeven missen. Tussen de middag- en avondseries zit een uur pauze; tussen concerten slechts een kwartier. In theorie kun je alles zien. Maar of je hoofd dat aan kan, is een tweede. Jazzahead! is ook een oefening in kiezen, in loslaten, in je laten verrassen.
KLANKKLEUREN UIT ALLE WINDSTREKEN
Wij begonnen donderdagmiddag met de Portugese bassist Carlos Bica. Geen onbekende in de Europese jazz, maar altijd goed voor een frisse invalshoek. Met zijn kwartet 11:11 bracht hij melodieuze, elegante composities vol subtiele ritmes en warmte. De naam van de band verwijst naar het uur waarop Bica – zo gaat het verhaal – altijd wakker wordt, waar ter wereld hij ook is. Het klonk als ontwaken in het zonlicht: rustig, hoopvol, met een glimlach.
Krachtig optreden van Korhan Futaci uit Istanboel
Daarna volgde het Aurora Octet van bassist Carl Wittig. Een bijzondere samenstelling, met een klassiek strijkkwartet, twee blazers, drums en Wittig zelf op bas. Wat volgde was een verfijnde mengvorm van kamermuziek en moderne jazz – ingetogen, maar vol diepte en spanning.
Totaal anders, maar minstens zo krachtig, was het optreden van Korhan Futaci en zijn band uit Istanboel. Vier mannen die speelden alsof de stad zelf door hun aderen stroomde. Hun muziek stuwde en gierde, met scheurende saxen, opzwepende bas en drums die het bloed sneller deden kloppen. Balkanritmes, punkenergie, improvisatiejazz – alles draaide, alles dreef, alles leefde. De Nederlandse bassist Esat Ekincioglu hield het fundament stevig, terwijl de rest het publiek meesleurde in een vurige roes.
De Napolitaanse Ilaria Capalbo uit Stockholm
Wie vervolgens naar Ilaria Capalbo luisterde, kwam in een totaal andere sfeer terecht. De in Stockholm gevestigde Napolitaanse bassiste bracht intieme, verhalende composities. Persoonlijk en gelaagd. Haar muziek klonk als brieven zonder woorden, gericht aan wie luisteren wilde. Met twee onderscheidende rietblazers, een gitarist en een drummer ontstond een warm, kleurrijk klankbeeld.
De lyrische trompettist Andreas Polyzogopoulos
Trompettist Andreas Polyzogopoulos uit Griekenland speelde met zijn trio een set die bol stond van lyriek en poëzie. Zijn toon was zacht, melodisch, en tegelijk doordrenkt van kracht. Eén van de hoogtepunten was het nummer Petrichor, een ode aan de geur en het geluid van regen na droogte – het soort titel dat precies past bij zijn muziek: beeldend, tastbaar, vol gevoel.
Overtuigend showcase-concert van Benjamin Jephta Sextet
En dan: Benjamin Jephta uit Zuid-Afrika. Zijn sextet bracht een rauwe, indringende set van 45 minuten. Zijn muziek was niet alleen rijk aan klank, maar ook doordrongen van urgentie. Born Coloured, Not Born-Free was een statement. Een aanklacht. Maar ook een viering van veerkracht. Jazz als politiek én poëzie.
Pianist Gadi Stern van het Israëlische trio Shalosh
De Israëlische band Shalosh sloot onze donderdagavond af. Hun naam betekent “drie” – toepasselijk voor dit pianotrio dat moeiteloos schakelt tussen stijlen. Jazz, rock, klassiek en elektronica smelten samen tot een krachtige, eigen sound. Hun performance was intens, dynamisch, onvoorspelbaar. En toen het laatste nummer wegebde, bleef slechts het grommen van een versterker over, als een echo van alles wat was geweest.
Nils Kugelmann met zijn trio in Schlachthof
Op vrijdag staat Messe Bremen in het teken van dertien showcase-concerten, verspreid over middag en avond. Wij kiezen vier parels uit het middagprogramma. Wie daarna nog energie over heeft, kan ’s avonds zijn hart ophalen tijdens de CLUBNIGHT, een muzikale uitwaaiering door de stad. Wij bezochten de Nederlandse concerten in de Himmelssaal.
In het Schlachthof trapt het trio van contrabassist Nils Kugelmann af. Kugelmann geldt als een van de vooraanstaande bassisten van Duitsland. Zijn melodieën — zorgvuldig gekozen, nooit achteloos — vinden hun oorsprong in het alledaagse, in liefde, of zijn ingegeven door de stille pracht van de natuur. Vol energie en hoorbaar speelplezier graaft hij met zijn trio door zijn oeuvre, en brengt daarbij een gloedvolle greep uit zijn muzikale wereld.
Harald Lassen
In Hal 7.1 duikt even later saxofonist en pianist Harald Lassen op — deels verscholen onder een royale rode hoed. Zijn muziek is net zo eigenzinnig als zijn verschijning en presentatie. De Spellemann Award-winnaar krijgt op het podium gezelschap van Solveig Wang, die met haar toetsen, knoppen op synthesizer een gelaagd, filmisch klankbeeld neerzet. Alsof dat nog niet genoeg is, pakt ze ook de klarinet erbij. Gitarist Sander Eriksen Nordahl, bassist Stian Andersen en drummer Tore Flatfjord maken het vijftal compleet. Samen weven ze een bevrijdend muzikaal verhaal — ongrijpbaar en aanstekelijk.
Maik Krahl met The Magic of Consistency
Het Kulturzentrum Schlachthof vraagt soms om een beetje ellebogenwerk bij de nauwe ingang. De dueren gaan pas enkele minuten voor aanvan van het concert open. Maar eenmaal binnen is het een warme plek voor muzikale ontdekkingen. Trompettist Maik Krahl, woonachtig in Keulen, maakt er zijn opwachting. Zijn vrije spel zweeft moeiteloos tussen melodie en swing. Met zijn kwartet weet hij een uitgesproken dynamiek neer te zetten, spannend en gelaagd.
hilde
hilde – zij schrijven hun naam bewust zonder hoofdletter – brengen een minimalistische trance teweeg. Hun muziek ademt als één adem. Instrumenten en stemmen vloeien samen, vertellen samenhangende verhalen die schommelen tussen uitbundige expressie en verstilde eenvoud. Kamermuziek, maar dan met een originele bezetting: trombone, cello, viool en zang. Niets is standaard. Alles is voelbaar.
Manon Mullener
Het Manon Mullener 5tet opent de laatste dag van het festival met warme, energieke klanken. De Zwitsers-Cubaanse pianiste/componiste Mullener (afkomstig uit Zwitserland; ze studeerde in Havanna) laat Latijns-Amerika opgloeien in elke frase. Haar muziek ademt herinneringen aan verre reizen — soms als een ansichtkaart, dan weer als een geur uit een vergeten straat. Haar derde album Stories, opgenomen in New York, vormt de ruggengraat van het concert.
Besson-Sternal-Burgwinkel Trio
Het Europese supertrio Besson–Sternal–Burgwinkel etaleert een sprankelend transparant geluid. Trompettiste Airelle Besson excelleert in geraffineerde composities, zoals de lyrische ballad Time To Say Goodbye en het filmisch opgebouwde The Painter and the Boxer. Pianist Sebastian Sternal wisselt elegant tussen vleugel en Rhodes, terwijl drummer Jonas Burgwinkel creatief en inventief de klankwereld van het trio opentrekt. Binnenkort is hij ook te horen op NORTH SEA JAZZ, in de compositie-opdracht van Kika Sprangers.
Het Poolse collectief Unleashed Cooperation
Unleashed Cooperation — vijf muzikanten uit Polen — vormen een idealistisch collectief. Ze geloven heilig in samenwerking als bron van verandering. Hun muziek is vrij, maar nergens vrijblijvend. Jazz ontmoet volksmuziek, intuïtie wordt richting. Alles klinkt als één organisme. Complex en tegelijk ontwapenend eenvoudig.
Henry Spencer
In Hal 7.2 zuigt de Britse trompettist en flugelhornist Henry Spencer de aandacht naar zich toe. Met zijn vaste band brengt hij werk van The Defector (2023), een album dat hij opnam met een groot orkest. Nu klinken de stukken in kleinere bezetting, maar niet minder intens. Gitarist Ant Law, toetsenist Robert Brockway en drummer Jamie Murray bouwen het klankbeeld stevig en veelzijdig op.
Tuulikki Bartosik (Zweden/Estland) speelt bij kwartet van Svante Söderqvist
Accordeonist Tuulikki Bartosik maakt het trio van Svante Söderqvist compleet tot The Rocket. Het titelnummer is een ode aan de inwoners van Oekraïne — een ingetogen maar krachtig eerbetoon. Daartegenover klinkt het opgetogen Hoppit, waarin de hoop op een betere wereld met volle overtuiging doorklinkt.
Maridalen
Maridalen komt zonder opsmuk. Geen drang naar effect, maar pure klank. Het Noorse trio laat kinderliedjes uitgroeien tot kleine juweeltjes. Trompettist Jonas Kilmork Vemøy voegt subtiele elektronica toe aan zijn organische toon. Met Anders Hefre op diverse rieten en bassist Andreas Rødland Haga vormt hij een hecht drumloos trio dat zich langzaam onder je huid nestelt.
Eva Klesse Quartett
Het Eva Klesse Quartett schaalt met het project Stimmen op qua bezetting. Het krijgt daardoor letterlijk een stem. De muziek balanceert op het snijvlak van opera, jazz en maatschappelijk engagement. Dertig minuten is aan de korte kant, maar het is genoeg om grote indruk achter te laten. Vooral de performance met zang en voordracht van Michael Schiefel maakte grote indruk.
Klesse, die de regie houdt vanaf het drumstel, durft ver buiten de lijntjes te kleuren.
Sam Newbould Quintet
Het Nederlandse Sam Newbould Quintet sluit wat ons betreft het showcase-programma af. Een veilige keuze? Misschien. Maar ook een ijzersterke. De beeldende composities van Newbould krijgen vleugels door zijn eigen altsax en de soepele tandem met tenorsaxofonist Bernard van Rossum. Pianist Xavi Torres schittert met helder en inventief spel. De ritmesectie — bassist Jort Terwijn en de immer energieke Guy Salamon op drums — houdt het geheel luchtig en trefzeker in beweging. Dit is jazz met een open vizier.
Jazzahead! 2025 bewees opnieuw dat jazz geen genre is, maar een taal. Een taal waarin culturen elkaar raken, grenzen vervagen en nieuwe werelden ontstaan.
RECONNECT was geen terugblik — het was een hernieuwde kennismaking met stemmen die blijven spreken. Of zelfs zingen.
Jazzahead! 2025
RECONNECT
Bremen (D)
24 t/m 26 april 2025
Jazzahead! 2025
GRAND OPENING
Congress Centrum Bremen
Great Concert Hall
Bremen (D)
woensdag 23 april 2025
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer
LOUIS MATUTE LARGE ENSEMBLE & GUESTS
Louis Matute – gitaar
Léon Phal – tenorsaxofoon
Zacharie Ksyk – trompet
Andrew Audiger – piano
Nathan Vandenbulcke – drums
Virgile Rosselet – contrabas
GUESTS
Célia Kameni – zang
Gabi Hartmann – zang
Yelfris Valdés – trompet
Marta Mansilla – zang, fluit
Jazzahead! 2025
SHOW CASES
Hal 7 Messe Bremen
Kulturzentrum Schlachthof
Bremen (D)
donderdag 24 april 2025
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer
CARLOS BICA 11:11
Carlos Bica – contrabas
José Soares – altsaxofoon
Eduardo Cardinho – vibrafoon
Gonçalo Neto – gitaar
CARL WITTIGS AURORA OKTETT
Fabian Adams – tenorsaxofoon
Pascal Klewer – trompet
Ada Schwengebecher – viool
Sophia Rasche – viool
Marie Schutrak – altviool
Franziska Ludwig – cello
Carl Christian Wittig – contrabas
Tom Friedrich – drums
KORHAN FUTACI
Korhan Futacı – alt- en tenorsaxofoon, vocalen, effecten
Barış Ertürk – baritonsaxofoon, effecten
Esat Ekincioglu – contrabas
Erdem Göymen – drums
ANDREAS POLYZOGOPOULOS
Wajdi Riahi – piano
Grigoris Theodoridis – contrabas
Andreas Polyzogopoulos – trompet, effecten
BENJAMIN JEPHTA SEXTET
presents ‘Born Coloured, not Born-Free’
Benjamin Jephta – contrabas
Sphelelo Mazibuko – drums
Gontse Makhene – percussie
Zibusiso Makhathini – piano
Keenan Ahrends – gitaar
Michael Nkuna – trompet
SHALOSH
Gadi Stern – piano, toetsen
David Michaeli – contrabas
Matan Assayag – drums
Jazzahead! 2025
SHOW CASES
Hal 7 Messe Bremen
Kulturzentrum Schlachthof
Bremen (D)
vrijdag 25 april 2025
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer
NILS KUGELMANN TRIO
Nils Kugelmann – contrabas
Luca Zambito – piano
Sebastian Wolfgruber – drums
HARALD LASSEN
Harald Lassen – tenoorsaxofoon, piano
Solveig Wang – synthesizer, klarinet
Sander Eriksen Nordahl – gitaar
Stian Andersen – basgitaar
Tore Flatjord – drums
MAIK KRAHL
The Magic of Consistency
Maik Krahl – trompet
Stefan Karl Schmid – tenorsaxofoon
Julius Peter Nitsch – contrabas
Peter Gall – drums
HILDE
Julia Brüssel – viool
Marie Daniels – zang
Maria Trautmann – trombone
Emily Wittbrodt – cello
Jazzahead! 2025
SHOW CASES
Hal 7 Messe Bremen
Kulturzentrum Schlachthof
Bremen (D)
zaterdag 26 april 2025
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer
MANON MULLENER 5TET
Manon Mullener – piano
Lucien Mullener – drums
Rodrigo Aravena – basgitaar
Pere Molines – trombone
Manuel Schwab – altsaxofoon
BESSON-STERNAL-BURGWINKEL TRIO
Airelle Besson – trompet
Sebastian Sternal – piano, Rhodes
Jonas Burgwinkel – drums
UNLEASHED COOPERATION
Krzysztof Kuśmierek – tenorsaxofoon
Patryk Rynkiewicz – trompet
Patryk Matwiejczuk – piano
Flavio Gullotta – contrabas
Stanisław Aleksandrowicz – drums
HENRY SPENCER
Henry Spencer – trompet, flugelhorn, compities
Ant Law – gitaar
Robert Brockway – piano, toetsen
Jamie Murray – drums
SVANTE SÖDERQVIST
– THE ROCKET –
Svante Söderqvist – composities, contrabas, cello, zang
Tuulikki Bartosik – accordeon, electronica
Adam Forkelid – piano
Fredrik Rundqvist – drums
MARIDALEN
Anders Hefre – tenorsaxofoon, klarinet, electronica
Jonas Kilmork Vemøy – trompet, electronica, percussie
Andreas Rødland Haga – contrabas
EVA KLESSE QUARTETT
STIMMEN
Evgeny Ring – altsaxofoon, klarinet
Philip Frischkorn – piano
Marc Muellbauer – contrabas
Eva Klesse – drums
Zuza Jasinska – zang
Michael Schiefel – zang
Philipp Rumsch – electronica, sound design
SAM NEWBOULD QUINTET
Sam Newbould – altsaxofoon
Bernard van Rossum – tenorsaxofoon
Xavi Torres – piano
Jort Terwijn – contrabas
Guy Salamon – drums