Teus Nobel Liberty Group speelt vijf kwartier de sterren van de hemel

Het is de laatste vrijdag van november wanneer trompettist Teus Nobel met zijn Liberty Group optreedt voor MuziekPodium Zeeland in ’t Beest in Goes. Nobel heeft zichzelf de laatste jaren behoorlijk in de kijker gespeeld en zijn ster is nog steeds rijzend. Het concert in Goes stond aanvankelijk maanden eerder gepland, maar elk nadeel heeft een voordeel: het repertoire dat nu wordt gespeeld is grotendeels brandnieuw en er zitten een aantal wereldpremières in de set. Het is werk voor een nieuw op te nemen livealbum met de naam Pleasure Is The Measure. En dat dit in Goes een generale repetitie is, weten alleen de muzikanten. De bezoekers merken daar niets van.

EDISON
De Liberty Group is een geoliede machine met topmuzikanten. Begin 2019 brachten ze het album Journey Of Man uit; een ode aan Woody Shaw. En in hetzelfde jaar kwam Nobel met een andere bezetting met een hommage aan Antonio Carlos Jobim onder de naam Saudade. En juist voor die laatste kreeg hij een Edison nominatie (en werd op 2 december toegekend!).

PLEZIER
Plezier op het podium is de maatstaf. En dat kun je na een poosje ook zien. Natuurlijk wordt er enthousiast geopend met een nummer van de nieuw te verschijnen plaat. Het is zeker geen losgeslagen feestje op het podium, want er wordt serieus gemusiceerd, maar het resultaat stemt tot vreugde. De melodielijn op trompet balanceert tussen hoog en laag. Alles klopt in de ritmesectie en contrabassist Jeroen Vierdag soleert lekker zijn instrument warm. Voor pianist Alexander van Popta is het een extra mooie dag. Behalve dat hij garant staat de voor meeste composities voor Nobel, heeft hij juist deze dag de release van zijn eigen debuutalbum. Het album Methods To Madness van ALEXANDER is vanaf deze dag te koop.

SCHOONHEID
Zoals al gezegd veel nummers worden vandaag ten doop gehouden. Wabi Sabi wat staat voor de schoonheid van de imperfectie, is een funky groovy nummer. Een ode aan Woody Shaw tapt uit een ander wat meer up tempo vaatje. Het begint met een intro op piano waarna Vierdag de muziek opstuwt, Moens hem bijvalt om de boel nog strakker op te jagen, waarna Nobel strak, scherp en virtuoos de muziek verder inkleurt.

Het daaropvolgende nummer, ook van de hand van Van Popta (met een te lange titelnaam om te onthouden) begint met donkere tonen en akkoorden op de Bösendorfer. Het is een meeslepend stuk met pakkende interactie tussen alle muzikanten op het podium. Pianist Van Popta is hofleverancier voor Nobels Liberty Group. Ook Merino, In Fruit en de afsluiter Plastic Battle zijn creaties die aan zijn creatieve muzikale brein zijn ontsprongen.

OOK VINYL
Wie de nieuwe muziek op plaat wil horen zal nog even geduld moeten hebben. De groep neemt op maandag 28 en woensdag 30 december een nieuw album op met publiek in het Tilburgse Paradox. De kosten voor een release op cd en vinyl werden inmiddels al grotendeels gefinancierd door een goedlopende crowdfunding actie. Het album komt uit in 2021.

TEUS NOBEL LIBERTY GROUP
Teus Nobel – trompet, flugelhorn
Alexander van Popta – piano
Jeroen Vierdag – contrabas
Tuur Moens – drums


MuziekPodium Zeeland
Podium ’t Bees Goes
(NL) 27 november 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR