The Greatest Ploctones Hits

Anton Goudsmit

Voor wie nooit van The Ploctones had gehoord of hun muziek nimmer (live) had gehoord was het wellicht een mooie kennismaking in De Spot in Middelburg. Misschien was het een openbaring dat jazz ook zó kan klinken. Is het jazz, jazzrock, latin, funk, soul, punk? Who cares! Het is aanstekelijke muziek die door de topmuzikanten op het podium in een spannende mix en met een glimlach wordt geserveerd. En de tegendraadse composities van Anton Goudsmit verdienen het om op een podium te worden gespeeld.

Trujillo en Goudsmit in actie

PRE-CORONA
De muziek van de band lijkt bijna uit een ander tijdperk te komen. En strikt genomen is dat ook zo. The Ploctones hebben jaren op apegapen gelegen en de corona lijkt aan hen voorbijgegaan. De muzikanten hebben natuurlijk niet stilgezeten en allen hadden zo hun andere muzikale activiteiten. De urgentie van dit plotse en compacte Nederlandse tourtje laat zich raden. Maar leuk was het wel om dit nog immer springlevende ‘jazzkwartet’ bezig te zien.

Jeroen Vierdag vooral op basgitaar

JUKEBOX
Bezig zien èn bezig horen! Het mag even gezegd, maar er was bij de vriendelijke mensen van De Spot wat meer aandacht voor zien dan horen. De vernieuwde lichtinstallatie moest kennelijk optimaal worden uitgeprobeerd en dat leidde behoorlijk af. De Ploctone-mannen hadden een mooie selectie gemaakt van hun eigen favorieten. Iedereen was in zijn element. Goudsmit kon heerlijk losgaan op gitaar; tussen meditatief en knettervette solo’s. Trujillo was op zijn plaats als frontman en de show stelend met zijn tenor. Basgitarist Vierdag kon zich te buiten gaan op zijn Fender Jazz Bass, maar toonde ook dat hij de contrabas niet voor niets had meegenomen. Jazzheld en drummer Vink, die al eens een Ploctone-vakantie nam, is de ster achter zijn drumstel.

Efraim Trujillo en Martijn Vink

BEST OF
Nummers als Flare, Paalangst, Exit 3, Muchacho, Guiseppe, Rrrita, Short Cuts, Ernesto en 050 meenden we voorbij te horen komen. Complexe springerige muziek wordt afgewisseld door ingetogen en bijna meditatieve stukken. Bijna alle composities voelen toegankelijk om te beluisteren en om op te bewegen. The Ploctones lijken weer helemaal terug. Nieuw repertoire konden we niet ontdekken. Toen we achteraf voorzichtig vroegen naar studioplannen, kregen we een ontwijkende reactie. De toekomst blijft onzeker. Afwachten maar!

The Ploctones met hun Greatest Hits in Middelburg

THE PLOCTONES
Anton Goudsmit – gitaar
Efraim Trujillo – tenorsaxofoon
Jeroen Vierdag – basgitaar, contrabass
Martijn Vink – drums

MUZIEKPODIUM ZEELAND
De Spot, Middelburg (NL)
15 september 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer