Thomas Strønen vond testruimte in Tilburg

Vrijdagavond in PaRaDoX
Frimangron met Sanne Rambags
Vrijdagavond in PaRaDoX
Thomas Strønen ‘Time is a Blind Guide’
Het Tilburgse podium PaRaDoX heeft zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal toonaangevend podium voor jazz en improvisatiemuziek. Bijna iedere avond staan er activiteiten op de agenda gepland om uit de weide omgeving bezoekers te ontvangen.
Ook overdag staat het pand van PaRaDoX niet ongebruikt. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich een zestal muziekateliers die worden verhuurd aan muziekprofessionals of worden gebruikt voor residenties, broedplaatsen en andere speciale projecten.

Time is a Blind Guide is een akoestisch collectief, geformeerd door een zwaargewicht uit de Noorse jazz en improvisatie scene: ECM-artiest en slagwerker Thomas Strønen heeft meer dan vijftig albums uitgebracht in allerlei bezettingen, en deed de afgelopen jaren veel stof opwaaien met zijn opvallendste ensemble Time is a Blind Guide. In januari 2019 stonden ze op het Tilburgse podium en vandaag waren ze terug.

‘Time is a Blind Guide’ op zoek naar de perfecte muzikale balans

PROEFKONIJN
De groep maakte in 2015 haar debuut en in 2018 volgde Lucus. Het is nu 21 oktober 2022 en er werd melding gemaakt van een nieuw album dat dit najaar zou uitkomen!
Op de setlist die op het podium ligt staan voor ons onbekende titels. Strønen gaf direct voorafgaand aan het concert wat uitleg. “We zijn bezig met een klein Nederlands rondje. Rotterdam, Amsterdam, Tilburg en Utrecht volgt zondag. And you are our lab rats….”
Ze speelden compleet nieuw (gerepeteerd) materiaal en wilden graag zien hoe de bezoekers gingen reageren.

Selma French Bolstad op haar Hardingerviool

DIKKE TROM
Voorzichtig, schoorvoetend en misschien enigszins aarzelend zochten de muzikanten, slagwerkloos startend, naar een groeiende perfecte balans. Afgezien van de gigantische grote trom die met een lichte aanslag al een prachtige diepe bastoon gaf, was er geen sprake van individuele krachtpatserij op het toneel. Niet de individuele virtuositeit, maar het perfecte groepsgeluid was het ultieme doel.

Thomas Strønen ‘Time is a Blind Guide’ met het strijkerstrio

HARDINGFELE
Binnen het strijkerstrio van contrabas, cello en viool een speciale plaats voor Selma French Bolstad die ‘vaste’ muzikant Håkon Aase verving. Van Bolstad werd zelfs een eigen nummer – Around, van haar recente album Changes Like the Weather in the Mountain – vertolkt waarin een vocale rol was weggelegd en waarin zij de Noorse Hardinger fiddle bespeelde.

De Hardingfele, Hardangervedel, Hardinger fiddle of Hardangerviool is een rijk geornamenteerde Noorse viool vernoemd naar de oorsprong Hardanger. Tussen de twee middelste snaren bevinden zich ook een viertal passieve resonerende snaren. Zij geven het instrument een extra resonantie. Het oudste instrument werd gebouwd halverwege de 17e eeuw.

Ayumi Tanaka en Selma French Bolstad aan het werk tijdens Around

SNAREN
De Japanse pianiste Ayumi Tanaka debuteerde in 2021 op ECM met haar eigen trio. Ze studeerde aan het Oslo Royal Academy of Music waar ze door docent Strønen werd ‘gespot’. Sinds 2018 maakt ze deel uit van zijn ensemble en heeft een markante positie hierin. Manoeuvrerend tussen de zwart-witte toetsen en het snarenstelsels binnen haar piano bewoog Tanaka zich indrukwekkend tussen glijdende ritmepatronen, expressieve volksmuziek en oosterse kamermuziek.
De door Ole Morten Vågan bespeelde contrabas werd tevens onderdeel van het slagwerk en kreeg nieuwe rollen toebedeeld binnen het viertal van snarenbespelers met de Zweedse folk-, pop- en improcellist Leo Svensson Sander binnen hun gelederen

Het creatieve spel van de Japanse pianiste Ayumi Tanaka speelt een belangrijke rol

PERFECTIE
Nadat de encore met de (werk)titel Tuesday had geklonken konden bezoekers gerustgesteld vaststellen dat het ideale evenwicht in de muziek was gevonden en de absolute perfectie was bereikt.
Wie de drummer binnenkort in de buurt nog eens aan het werk wil zien, kan dat doen bij de aankomende concerten van het trio van de Noorse bassist Mats Eilertsen. Op woensdag 25 november met Harmen Fraanje te zien en te horen in Paradox.

Thomas Strønen
Ayumi Tanaka
Ole Morten Vågan
Selma French Bolstad
Leo Svensson Sander

THOMAS STRØNEN
‘TIME IS A BLIND GUIDE’

Ayumi Tanaka – piano
Selma French Bolstad – viool, Hardangerviool, zang
Leo Svensson Sander – cello
Ole Morten Vågan – contrabas
Thomas Strønen – slagwerk, percussie en dikke trom

Paradox Tilburg (NL)
21 oktober 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

MATS EILERTSEN TRIO OP TOUR
Mats Eilertsen speelt met Harmen Fraanje en Thomas Strønen
Woensdag 23 november 2022 – Paradox, Tilburg
Vrijdag 25 november 2022 – ’t Beest, Goes
Zaterdag 26 november 2022 – ? Antwerpen

PARADOX CONCERTEN OKTOBER 2022
dinsdag 25 oktober 2022 Jazzsessie #5
woensdag 26 oktober 2022 Amaro Freitas Trio (BRA)
donderdag 27 oktober 2022 Jazz Sabath (UK)
vrijdag 28 oktober 2022 Gard Nilssen Acoustic Unity (NO)
zaterdag 29 oktober 2022 Michael Wollny Trio ft. Tim Lefebvre & Eric Schaefer
zondag 30 oktober 2022 013 op locatie: Midwife (US) / Jozef van Wissen – Roadburn