Thuiskomen in historisch Mechelen

De vijftiende editie van het festival Jazzathome, gehost en gecureerd door de Jazzzolder en Ankerjazz, kende dit jaar een 4-daagse editie. Het festival beweegt zich door nagenoeg het hele fraaie historische stadje met ca. 85.000 inwoners. Op donderdag trapte het festival af in Het Brughuis op de oever van de Dijle met het Piet Verbist Trio. Op vrijdagavond speelden de winnaars van Jazzcontest 2018, het BAZ Trio, in het prachtig gerestaureerde Predikheren. En op het Groot Begijnhof bij Brouwerij Het Anker speelde The Basily Gipsy Band. Ook op zaterdag is die binnenplaats ‘the place to be’. Aan het begin van die zaterdagavond valt de regen een beetje te spontaan neer en laat de klinkertjes in de binnenstad vervaarlijk glimmen.

TENT
Kletsnat en druipend arriveren we op het Groot Begijnhof; juist vóór dat het trio van gitarist Julien Tassin de avond voor liefhebbers en genodigden enigszins verlaat opent. Tassin wordt begeleid door Lennart Heyndels op contrabas en achter de drums Mechelaar Dré Pallemaerts. Het trio speelt een mooie gevarieerde set, maar moet omwille van het tijdschema plaatsmaken voor het Quintet van John Snauwaert met als gast zangeres Lien De Greef, die in België bekendheid geniet onder de naam Lady Linn. Saxofonist John Snauwaert wordt terzijde gestaan door gitarist Hendrik Braeckman, contrabassist Filip Vandebril en een dubbelrol voor Chris Joris zowel achter de drumkit als achter de conga’s.

HET ECHTE FESTIVAL
De zondag is de echte festival jazz-at-home-dag met de bijzondere thuisformule. Die middag spelen in de stad 26 groepen op 26 verschillende locaties elk drie optredens van ieder 45 minuten. Als bezoeker kun je voor 20 euro een ticket kopen voor drie concerten naar keuze. Die keuze moet je vooraf bepalen, zodat je nooit voor dichte deur staat bij een uitverkocht concert. Je naam staat daar op de gastenlijst. Tussen de concerten zit 45 minuten om je te verplaatsen naar de volgende locatie. De ruimtes zijn heel divers en variëren tussen klein en groot, oud en nieuw, sober en luxueus. Bij ieder concert wordt een wijntje of een biertje aangeboden. Het festival valt samen met de Open Monumentendag Vlaanderen.

GEVOELIGE SNAAR
Ook wij kiezen drie concerten. In Mechelen is er de laatste jaren enorm veel geld gestopt in restauraties van historische panden in de binnenstad. De stad is behoorlijk op de schop gegaan en veel openbare gebouwen hebben een enorme face-lift gekregen. Ook in de private sector hebben er enorme renovaties plaatsgevonden. Wij fietsen in het autoluwe Mechelen naar de voormalige dansschool Devos. De dansschool stopte en het pand is nu na een jarenlange verbouwing indrukwekkend veranderd tot twee 21e eeuwse private paleisjes. Vandaag zijn eigenaren gastvrouw en gastheer voor concertbezoekers. En wie op de gastenlijst staat, wordt bij de voordeur toegelaten. Op de bovenste verdieping kijk je vanaf het terras onder het dak uit op het Dijlepad. Je zou bijna vergeten waar je voor kwam: het duo Tumla.
Anneleen Boehme (contrabas en zang) en Fien Desmet (zang) kennen elkaar van hun studie aan het Conservatorium. Ze speelden al eerder samen bij theatervoorstellingen maar besloten ook hun passie voor jazz te delen. Ze brengen liedjes die hen samen bevalt, maar ook veel eigen liedjes, met eigen teksten. En ook al waren het zeker geen zware liederen, maar vooral lichtvoetig en soms zelfs vreselijk hilarisch, desondanks of misschien juist daardoor, raakten de dames precies de juiste gevoelige snaar. Hoe mooi kan een zonnige zondagmiddag starten?

VAN DANSSCHOOL NAAR VISMIJN
Van een oude dansschool naar de oude vismijn op de Vismarkt is maar een kleine stap. Verwacht hier geen vislucht meer, want het pand werd gerenoveerd tot een winkelpand waar veel eigentijdse design-hebbedingen te koop zijn. Hier speelt de Franse tenorsaxofonist Vincent Thekal met zijn landgenoot contrabassist Alex Gilson en de Italiaanse drummer Armando Luongo halsbrekende en spannende postbop. Nummers van hun laatste album Origami passeren de revue waaronder Wayne Shorters Juju.

CONGREGATIEKAPEL
Het historische pand en de Congregatiekapel op het Sint-Romboutskerkhof werden onlangs omgekat tot horecabedrijf en de kapel werd ‘The Chapel’. In de kapel wordt hardop hardbop gespeeld, ontleend aan de stijl van Art Blakey & The Jazz Messengers door vijf jonge twintigers. Hun idolen zijn ook trompettisten Lee Morgan en Freddy Hubbard, saxofonisten Wayne Shorter en John Coltrane en pianisten Herbie Hancock en McCoy Tyner. De band bestaat sinds 2016 en hun repertoire bestaat vooral uit eigen composities.

Jazzathome
Mechelen (B) 7 en 8 september 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

JULIEN TASSIN TRIO
Julien Tassin – gitaar
Lennart Heyndels – contrabas
Dré Pallemaerts – drums

JOHN SNAUWAERT QUINTET
FEAT. LIEN DE GREEF

John Snauwaert – sax
Lien De Greef – vocals
Hendrik Braeckman – gitaar
Filip Vandebril – contrabas
Chris Joris – drums en percussie

TUMLA
Anneleen Boehme – contrabas en zang
Fien Desmet – zang en percussie

VINCENT THEKAL TRIO
Vincent Thekal – tenorsax
Alex Gilson – contrabas
Armando Luongo – drums

BLUE BOP QUINTET
Seba Colson – trompet
Ymre Denis – tenorsax
Milan Verbist – piano
Jef Manderveld – contrabas
Simon Van Brandt – drums