Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Tijdloos Boundless Trio zonder grenzen

Patrick De Groote
Boundless Trio + Cel Overberghe
Chris Joris

Boundless Trio met Cel Overberghe
Halverwege de woelige jaren ’60 van de vorige eeuw waren Paul Van Gysegem, Patrick De  Groote en Cel Overberghe baanbrekers van de Belgische freejazz. In alle openheid en grenzeloos de vrijheid delen op het podium; dat is wat ze deden. Die vrijheid heeft haar relevantie nog steeds niet verloren. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd van de heren naar de 80 gaat, heeft hun samenspel een opmerkelijke frisheid en lijkt de urgentie van hun muziek niet verdwenen. Ze staan nog steeds op het podium vanuit het zelfde vertrekpunt.

Paul Van Gysegem
Cel Overberghe

TIJDLOOS TRIO
In 2015 voegde een andere Belgische vrije geest zich toe aan Van Gysegem en De Groote en het Boundless Trio was geboren. Chris Joris is de benjamin van het gezelschap – hij wordt eind november pas 70 – en hij bespeelt een drumstel plus andere percussieve instrumenten zoals een djembé, pannen en deksels, maar ook de piano! Samen brachten de drie het album Boundless uit op El Negocito Records. Een andere geestverwant is beeldend kunstenaar en muzikant Cel Overberghe die zich regelmatig aansluit bij het trio om wat meer ‘gespreksstof’ op het podium te hebben. Overberghe speelde vroeger ook wel trompet, ging later over naar de tenorsaxofoon, maar vindt nu de ‘alto’ beter bij hem passen. Daarmee vervult hij met overtuiging zijn aandeel en blaast de longen uit zijn lijf en verklapt geenszins zijn 85-jarige leeftijd.

De Groote en Van Gysegem

ALS NIEUW
De Groote laat op zijn mooie blinkende Van Laar trompet en bugel een opmerkelijk omfloerst en gecontroleerd geluid horen. Al dan niet gebruik makend van een ruime sortering van ‘dempers’ klinkt zijn geluid treffend en delicaat. Hij vertelt veel naar Miles Davis te hebben geluisterd. Zijn instrumenten zijn door de jaren veel gebruikt, maar twee weken geleden heeft hij ze laten polijsten en daarmee alle kenmerken van aantasting door zuren en zouten laten wegwerken. Als nieuw zien ze er uit, maar ze ademen deze avond meer dan een halve eeuw muzikale bagage.

Boundless Trio + Cel Overberghe

BABBEL
Van Gysegem, De Groote en Overberghe; met zijn drietjes babbelen ze er muzikaal een beetje op los. Chris Joris is ook een vrije geest en misschien tegen de regels van de freejazz in, tracht deze met wat swing en ritme het gebabbel te verbinden en structuur aan te brengen in het geheel. Hij beweegt zich ook nog vrij op het podium tussen zijn drie rood, wit en blauwe pannetjes, zijn drumstel en aan de andere kant van de bühne speelt hij soms met één hand piano en tegelijkertijd zijn fraaie djembé.

Boundless op het podium van PlusEtage

DUIMPIANO
Contrabassist, maar bijvoorbeeld ook ere-docent beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent Paul Van Gysegem (87) is de constante factor en het epicentrum van het ensemble. Hij staat op geringe afstand midden tussen zijn muzikale companen. Naast het bespelen van de contrabas heeft hij deze avond ook een intermezzo op duimpiano. Van die instrumenten heeft hij een effectief handgemaakt Belgisch en een traditioneel Congolees exemplaar in zijn arsenaal meegenomen.

TOEGIFT
De muziek valt bij het publiek in Baarle-Nassau goed in de smaak. Ze zijn hier wel wat gewoon als het gaat om tegendraadse en vrije jazz. Met een staande ovatie en een staande toegift eindigt het concert.

BOUNDLESS TRIO + CEL OVERBERGHE
Paul Van Gysegem – contrabas, duimpiano’s
Patrick De Groote – trompet, flugelhorn
Chris Joris – slagwerk, percussie, piano
Cel Overberghe – altsaxofoon

 

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
28 oktober 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer