Tilburgse school met veel retrospectief

Sjoerd van Eijck
Tenorsaxofonist Guido Nijs met Eric van der Westen
Pascal Vermeer

Jazzheld Eric van der Westen uit Tilburg kwam onlangs uit met zijn derde album van The Crown & Lobster Trilogy. Het was deel 2 en dat klinkt vreemd voor een laatste deel. Maar door diverse omstandigheden, zoals COVID, ziekte en daarbij behorende beperkingen verliep de volgorde allemaal wat anders. Als eerste kwam in oktober 2021 deel 3, New Quadrant uit, daarna deel 1: Modus Operandi en dus nu deel 2: Blue Is All That’s Left. En de kleur van het hoesje is groen.

Koen Smits

SPANNEND
Alle onderdelen van het drieluik zijn geheel verschillend van aard, orkestratie en bezetting. Blue Is All That’s Left dat nu in Tilburg ten doop werd gehouden, bestaat hoofdzakelijk uit ballads. En wordt uitgevoerd door muzikanten van de Tilburgse school. Een ontspannen thuiswedstrijd zou je dan denken. Van der Westen die de keren niet kan tellen dat hij in Paradox speelde, dacht daar toch wat anders over. “Juist hier is er spanning vooraf, want zouden er wel voldoende bezoekers komen…..dat soort dingen” Maar de aan het Sweelinck afgestudeerde bassist kon opgelucht ademhalen. Er was net voor iedere bezoeker een stoel. Op zaterdag 14 januari 2023 is het een aangename volle bak dus.

Eric van der Westen met fijngevoelige ballads

BALLADS
Na de opening met de titelsong werd al verklapt dat niet alleen van het laatste album zou worden gespeeld. Je publiek een hele avond met deze fijngevoelige ballades opschepen leek Van der Westen geen goede optie. Er werd dus ook geput uit ouder en veel ouder werk. Maar ook op het laatste album staan ‘refurbished’ titels. Het hernoemen van een vroegere titel na het opnieuw onder de loep hebben genomen is een regelmatig terugkerend fenomeen. Zo werd Far Away nu At a Distance. Een nieuw arrangement levert dan weer een vers muziekstuk op.

Eric van der Westen Quintet in een vol Paradox

HECHT
Het Eric Van der Westen Quintet speelde dus ook een nieuwe versie van het uit 1992 afkomstige Out of Time, Out of Space. Dat nu na dertig jaar Time-Out, Space-Out heette.  Met al die ballads viel eigenlijk ook best goed te leven. Een hecht kwintet met diverse mogelijkheden om individueel te ‘shinen’ maakte het geheel zéér dragelijk! Met het beheerste kleurrijke en melodieuze pianospel van Sjoerd van Eijck, de op zowel trompet als bugel schitterende Koen Smits en de krachtige tenorsaxofonist Guido Nijs ontstonden veel extra genietmomenten. Drummer Pascal Vermeer was duidelijk ook helemaal in zijn element en lekker op dreef. Hij zorgde onbedoeld ook nog voor een hilarisch moment toen tijdens een intense drumintro de bril van zijn neus afgleed.

Eric van der Westen Quintet

AUTOBIOGRAFISCH
De muzikale loopbaan van Van der Westen gaat een dikke dertig jaar terug. Aan veel van zijn stukken hangt een verhaal en later een herinnering. Herinneringen aan plaatsen, momenten en personen kleuren zijn muziek. Autobiografische muziek dus. Terugdenken aan mooie momenten die niet meer terug te halen zijn leveren onbedoeld mooie melancholieke muziek op. Aan het concert van deze zaterdagavond zullen ook de vrolijke Zuidafrikaanse klanken herinnerd worden. Een fijn en intiem cd-releaseconcert!

ERIC VAN DER WESTEN QUINTET
Eric van der Westen – contrabas
Guido Nijs – tenorsaxofoon
Koen Smits – trompet, bugel
Sjoerd van Eijck – piano
Pascal Vermeer – drums

Paradox Tilburg (NL)
14 januari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

MEER CONCERTEN IN PARADOX
NU NOG KAARTEN VERKRIJGBAAR VOOR

vrijdag 27 januari 2023
DANIEL GARCÍA DIEGO TRIO – FLAMENCO BIËNNALE NEDERLAND

zondag 29 januari 2023
TILBURG BIGBAND FT. KOEN SMITS

vrijdag 3 februari 2023
BENJAMIN HERMAN & MAYUKO KATAKURA QUARTET

dinsdag 7 februari 2023
LIONEL LOUEKE – PLAYS HERBIE HANCOCK