Ton Petit+ tussen breiwerk en stuiterbal

Anton Goudsmit, Tim Hennekes en Sean Fasciani; samen Anton Goudmit’s Ton Petit

In 2023 is de eigenzinnige gitarist Anton Goudsmit artist in residence in Porgy en Bess. Daadwerkelijk vanaf eventjes na 0.00 uur op nieuwjaarsnacht speelde hij met zijn feestelijke powertrio Montis, Goudsmit & Directie de boel al plat en het dak er helemaal af. Voor wie daar nog niet genoeg van heeft of het gemist heeft: ze komen zelfs nog een keer dit jaar!

Joost Buis (links) en Mete Erker vormen samen de PLUS van Ton Petit+

VAN STUDIO NAAR PODIUM
In augustus 2020 nam Goudsmit in de beslotenheid van de studio samen met de volprezen basgitarist Sean Fasciani en groeiend drumtalent Tim Hennekes een album op onder de naam van Ton Petit. Hij nam zes evenwichtige kunstzinnige stukken muziek op die een andere zijde van zijn muzikale innerlijke rijkdom tonen. Hij spreekt zelf bagatelliserend over ‘zijn coronabreiwerkje’, maar daarmee doet hij dit fraai vormgegeven album danig tekort. Toch wilde de flagrant energieke Goudsmit op het podium wat meer met deze muziek en breidde het trio uit.

Anton Goudsmit’s Ton Petit+

TON PETIT +
De improviserende trombonist en lap steel speler Joost Buis en de expressieve tenorsaxofonist Mete Erker voegden het plusje achter de naam en zetten de puntjes op de i. Met oud, en circa 80% ongehoord nieuw werk plus uitgebreidere instrumentatie werd de muziek (nóg) speelser en levendiger.
Het gloednagelnieuwe stuk Ton Petit werd de ouverture van de avond. Waarna een oldie FF Dimme Cowboy werd uitgevoerd. Een lang uitgesponnen stuk waarin fraaie sfeer- en tempowisselingen het stuk kleuren en waarin Joost Buis laat horen waarom hij zijn trombone heeft meegenomen. Van het laatste album werden als lofdicht aan flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en pianist Harmen Fraanje El Hugonote Franje, het verheven en spacy Calme maar ook bijv. het kronkelende Graat Paling met zwierige solo’s van Sean Fasciani en Mete Erker gespeeld.

Joost Buis en Mete Erker

SKA
Met veel nieuw werk en ook veel variatie was er geen saai moment. Zoals het stemmige en lyrische Für Flopsen, dat werd opgedragen aan de dochter van de gitarist. Met het blijmoedige ska-liedje Pasteïs de Nata werd de pauze ingeluid.
Middels de groovende jazz van Herbie NicholsHouse Party Starting ging de beuk er weer in na intermissie.

Sean Fasciani

STEMMEN
Volgens de democratische beginselen en met de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap in het vizier moest er ook nog publieke gekozen worden voor de definitieve setlist. En nadat de stemmen geteld waren werd het stevige bluesy nummer Mon Blue van Sean Fasciani gespeeld. Het uptempo en nog stevigere Blue Bottle sloot daar eigenlijk prima op aan en leidde de opmars naar het slot in. De toegift Desbarato luidde de gevoeligste akkoorden in en met Droplul werd de dikste punt van de avond neergezet.

ANTON GOUDSMIT’S TON PETIT+
Anton Goudsmit – gitaar
Sean Fasciani – basgitaar
Tim Hennekes – drums
Joost Buis – trombone, lapsteel
Mete Erker – tenorsaxofoon

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
5 maart 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

MEER ANTON GOUDSMIT
12 maart 2023 Gast met Blue Sands Duo – Goethe Instituut Amsterdam
14 maart 2023 FUGIMUNDI – Lindenberg Cultuurjuis Nijmegen
17 maart 2023 FUGIMUNDI – ’t Beest Goes
19 maart 2023 FUGIMUNDI – Bimhuis Amsterdam
23 maart 2023 Montis, Goudsmit & Directie – Schouwburg Cuijk
26 maart 2023 TON PETIT+ – Buitengewoon Zonnemaire