Tricyle met triangel en djembé op Mechelse Jazzzolder

Vrijdag 13 december 2019 speelde trio Tricycle van accordeonist, pianist en componist Tuur Florizoone op de mooie Mechelse jazzzolder. Ze maken een tournee door de lage landen in verband met hun twintigste verjaardag en hun gloednagelnieuwe CD. En natuurlijk is ieder concert anders met drie grote improvisatoren, maar in Mechelen was het echt anders. De vermaarde Belgische percussionist Chris Joris woont toevallig en Mechelen en voegde zich op uitnodiging bij het jarige gezelschap. En hij schreef bovendien achteraf een kort verslag.

SPELPLEZIER
Hey, proficiat, Tricycle 20 jaar! voor jullie “bronzen” jubileum en Tuur Florizoone om me uit mijn zetel te “bellen” en me uit te nodigen tot spelplezier. Een djembé was vanzelfsprekend en de Triangel past goed bij een Tricycle. Jazzzolder in Predikheren was trouwens uitverkocht, en terecht: een prachtig concertje zonder microfoons en tirlantijntjes, veel zachte intensiteit, dynamiekjes van pure ingetogenheid en romantiek tot razende Balkan-dansjes. Dat is de geöliede machine dat dit trio is. Met Vincent Noiret op contrabas en Philippe Laloy op sopraansax, altsax, dwarsfluit en basfluit (een uit de hand gelopen dwarsfluit, zoals Tuur Florizoone het zo mooi en grappig beschreef).

UNIVERSELE MUZIEK
Tuur en zijn partners weten de luisteraar enorm naar zich toe te trekken in aandacht door stilte, niet door overdondering in volume en uitpakkertjes, al zitten die er in op tijd en stond, vanuit de gecomponeerde partituurtjes. Ik hoorde weerom in de wandelgangen het gefluister van de mensen: “wat een mooie, universele muziek is dat”. Tuur is tevens een begenadigd conferencier, wanneer hij de stukken van commentaar voorziet of het publiek gewoon aanspreekt met spontane ironie en verhaaltjes. Ik herken iets van mezelf daarin, omdat ik dat ook graag doe, en met alle gevolgen van dien, want bij mijn tweede aanroep op het podium als gast, kon ik het niet laten, ook wat te prevelen met de bedoeling, mijn hommage aan het trio te bieden met een kwinkslag, doch Tuur was deze avond de meester in zijn leuke bindteksten, en was de muziek hemels juist en zalvend.

TRICYCLE
Tuur Florizoone – accordeon
Philippe Laloy – alt-, sopraansax en fluiten
Vincent Noiret – contrabas
Chris Joris (gast) – djembé, triangel

Jazzzolder Mechelen (B) 13 december 2019
Tekst: Chris Joris
Fotografie: Winus (JAZZEPOES.BE)

CONCERTRADAR