Tutu Puoane mag je niet missen!

Tutu Puoane
Tutu Puoane New Quartet
Ewout Pierreux

Toen de Zuid-Afrikaanse en in België neergestreken vocaliste Tutu Puoane het podium van Paradox opkwam, toonde ze aangenaam verrast door de opkomst van het publiek. Ze wist niet dat ze zo bekend was, zei ze bescheiden. Maar Puoane’s ster is rijzend. En zeer terecht. Er had eigenlijk wel wat meer publiek op af kunnen komen. Maar de grens tussen Nederland en België is dikker dan je denkt. In België nam ze al een plaat op met het Brussels Jazz Orchestra (BJO); een absoluut toporkest! En tijdens het laatste Jazz Middelheim (2022) trad ze op afzonderlijke dagen met BJO èn Metropole Orkest. Maar zo zei ze vanaf het podium: “Volgend jaar ga ik met ‘jullie’ Metropole opnemen!” Dus geen reden voor nederigheid: Tutu Puoane heeft een serieuze loopbaan achter de rug en ‘the best is yet to come’.

Tutu Puoane en Ewout Pierreux

WRAPPED
Zangeres Tutu Puoane stond al met diverse groepen in Paradox. Nu kwam ze met haar New Quartet waarmee ze samen met gasten in de zomer van 2023 een nieuwe plaat opnam. Het album – Wrapped in Rhythm – kwam vorige maand uit. We moeten nog even vermelden dat het Vol. 1 is en dus mogen we meer verwachten. De plaat is geproduceerd door de legendarische Amerikaanse muzikant/bassist/producer Larry Klein, bekend van onder meer zijn samenwerking met Joni Mitchell, Melody Gardot en Madeleine Peyroux. Het Tutu Puoane New Quartet doet een korte tour door België, Nederland en Ronnie Scott’s in Londen. Woensdag trapten ze af in de Hnita-Hoeve en in Tilburg is het de tweede concert van de reeks.

Dré Pallemaerts

RIBBON
Een jaar of tien geleden kwam Puoane in contact met Lebogang Mashile. Ze ontmoetten elkaar in een jazzclub in Jo’burg. Ze delen dezelfde culturele en geografische achtergrond en hetzelfde geboortejaar. Mashile publiceerde in 2005 haar gedichtenbundel In A Ribbon of Rhythm. Het zijn levendige en krachtige teksten over onderwerpen en situaties die soms hartverscheurend zijn. De teksten maakten emoties los bij Puoane en ze besloot daar samen met Ewout Pierreux wat mee te gaan doen. Ze verpakte ze in muziek.
In 2020 gingen ze hun resultaat in duo presenteren voor publiek. Music & Words; met eigen muziek onder de gedichten. Nu is de muziek en presentatie alleen maar sterker geworden.

Tutu Puoane New Quartet

IN DE ZIEL
Met het intiem openende Land of Broken Mirrors voel je meteen de spanning opladen. En die spanning en emotie zal deze avond niet verdwijnen. Sterker nog tijdens de eerste set werd mede door de schitterend spelende muzikanten de lat alleen nog maar hoger gelegd. In het slotnummer van de eerste set – Open Your Eyes – werd de tensie nog meer opgedreven. De teksten over verkrachting en incest in het dagelijks leven en in alledaagse situaties snijden diep in de ziel. En de opzwepende zang en muziek die naar een climax gaat en vervolgens langzaam wegebt en dan de oproep om niet blind te zijn voor wat er om je heen gebeurt!
Het is even pauze, zodat de tranen kunnen drogen.

Clemens ‘Zebulon’ van der Feen

DIVA
Puoane
heeft sinds ze in 2002 aan het Haags Conservatorium ging studeren een nadrukkelijk eigen en herkenbaar geluid ontwikkeld. Haar zwevende klanken, loepzuivere en lange messcherpe tonen en stembereik leveren samen met dictie, ritme en haar onzegbare Zuid-Afrikaanse touché een rijk scala aan muzikale sensaties. En daarnaast is ze ook een sympathieke podiumpersoonlijkheid die ontwapenend haar publiek geruststelt en meeneemt op haar muzikale pad tijdens het concert. Een diva zonder kapsones!

Verpletterende Tutu Puoane

IRRITANT
Ze heeft een fenomenale band samengesteld met toonaangevende musici. Natuurlijk haar eigen Ewout Pierreux, de excellente drummer Dré Pallemaerts en contrabassist Clemens van der Feen. De laatste staat ook garant voor twee composities en volgens Puoane is hij ‘irritant getalenteerd’. Van der Feen nam laatst een album op onder de naam Clemens Zebulon. Op die plaat deed hij alles; composities, alle instrumenten, opname, mix, master. Een soort Jacob Collier van Nederland, maar dan beter (Op 21 september 2024 in Paradox!).
Het mooie Find the Path is van zijn hand en in het laatste nummer speelt hij een solo waar iedereen met ingehouden adem naar zat te luisteren.
Of het nu bewogen protestliederen zijn of intieme liefdesliedjes; alle liedjes raken je ziel. Zoals tegen het eind Together, waarbij Pierreux naast piano ook de prachtige backing vocals doet, maakte veel emotie los. Ook de toegift is geen ambtelijke plichtpleging, maar het is een smaakvolle afronding van een indrukwekkend optreden. Check de komende speeldata!

TUTU PUOANE NEW QUARTET
Tutu Puoane – zang
Ewout Pierreux – piano
Clemens van der Feen – contrabas
Dré Pallemaerts – drums

Paradox Tilburg (NL)
26 april 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer