Undercurrent film-voor-de-oren Orchestra

Een film voor de oren, zo kondigde PlusEtage’s Jan Luyben de komende muziekervaring aan. Angst en hoop, verveling en inspiratie, verdriet en vreugde werden de bezoekers door hem in het vooruitzicht gesteld. Het Undercurrent Orchestra sextet van Iman Spaargaren nam twee jaar geleden het (debuut-)album Everything Seems Different op. Nu was de tijd rijp om in Baarle-Nassau van dit werk een live-presentatie te doen.

Annie Tangberg

STRANGE
Strange of How Everything Seems Familiar and Yet Different at the Same Time was de welluidende titel van het openingsnummer. Onmiskenbaar een knipoog naar de coronatijd. Het navolgende Ja Wat Bedoel Ik?!, dat uit een whatsappgesprek met drummer Baggiani afkomstig is, werd daar niet veel duidelijker over. De nummers die ze van het album spelen hebben Nederlandse en Engelse titels.  De leden van het contrabasloze sextet hoef je niet alles uit te spellen. De muziek is een mengsel van gecomponeerd en vrij.

Marcos Baggiani
Guillermo Celano

ORKEST
Het sextet bestaat vanaf de rechterzijde) uit celliste Annie Tangberg, gitarist Guillermo Celano en drummer Marcos Baggiani die zich  met zijn verzameling percussie-instrumenten soms wat vrijer op het podium bewoog. Aan de linkerkant drie blazers; Iman Spaargaren neemt de rieten voor zijn rekening. En de koperblazers Joost Buis op trombone en Gerard Kleijn op trompet en bugel. En eigenlijk wanneer die laatste twee samen speelden, klonk het sextet als een orkest. De naam Undercurrent Orchestra en ook de werkwijze is enigszins geïnspireerd op het Liberation Music Orchestra van Carla Bley en Charlie Haden.

Trompettist Gerard Kleijn met bandleider Iman Spaargaren

CORONA
De corona-tijd was een vervelende periode die veel tijd en ruimte opleverde om te componeren. Een geluk bij een ongeluk zou je kunnen zeggen. Veel liedjes geven dan ook de unheimische gevoelens weer van die jaren. Maar somber zijn ze niet en saai al helemaal niet! Cloud Song opende aarzelend met wat getokkel op de snaren om vervolgens over te gaan in een mooie groovy tune. Die groove stagneerde abrupt via een uitbarsting en uiteindelijk in een stevig swingende en spetterende finale eindigde. Een boeiend stuk waarin veel gebeurde en elk van de muzikanten een uitdagende rol invulde.

Undercurrent Orchestra

DANSSCHOENEN
De avond bracht veel luisterplezier met spannende muziek zoals het dreigende SUB of het ‘de Argentijnse component’ vertegenwoordigende El Compadre. Met het slotnummer Los Zapatos dat kennelijk over de dansschoenen van één of zelfs twee leden van het orkest ging, werd nog even een nadrukkelijke danshint gegeven. Maar het publiek bleef rustig in de stoel zitten en tikte ontspannen de maat mee. Dik applaus voor de leden van het Undercurrent Orchestra!

UNDERCURRENT ORCHESTRA
Iman Spaargaren – tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet
Gerard Kleijn – trompet, flugelhorn
Joost Buis – trombone
Annie Tangberg – cello
Guillermo Celano – gitaar
Marcos Baggiani – drums, percussie

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
6 mei 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer