Veel gevoelige dikke snaren op DDBF’21

Fuensanta Méndez
Fuensanta Méndez solo tijdens dag 1
Basses of Nedpho
Basses of Nedpho trad op met Božo Paradžik feat. Eric Vloeimans
Ben Williams
Ben Williams op basgitaar, contrabas en zang

De laatste vrijdag en zaterdag van oktober vond in het vernieuwde Rotterdamse Theater Zuidplein de derde editie van het Dutch Double Bass Festival (DDBF) plaats. Specifieke genre overschrijdende festivals zoals DDBF kom je niet veel tegen. Het Basklarinet Festijn komt daar misschien het dichtst bij in de buurt. Ofschoon er hetzelfde weekend ook een FagotFestival gaande was in Maastricht. Maar de compactheid qua ruimte, de breedte qua programmering en de internationale allure van het DDBF is bijzonder. Met drie concertzalen, een interviewzaal, een filmzaal, een ruimte met basbouwers rondom een ruime foyer met bar en restaurant is het aangenaam vertoeven. De programmering onder artistiek leider en contrabassist James Oesi  is gericht op  jazz, klassieke muziek, oude muziek en wereldmuziek. Als liefhebber van een bepaald genre kun je je natuurlijk tot je vertrouwde genre beperken, maar een uitstapje naar het onbekende kan drempelloos worden gemaakt.

VIOLA DA GAMBA
Zo zaten wij op vrijdagavond al vroeg bij viola da gamba speler Liam Byrne die nieuwe muziek en oude muziek liet horen. Dat deed hij solo, maar met zijn loopstation liet hij een honderden jaren oud stuk uitgroeien tot een serieus ensemble. Het was een indrukwekkende demonstratie van wat je met de voorloper van contrabas zoal kunt doen.

Liam Byrne
Liam Byrne met nieuwe en oude muziek op viola da gamba

CONTRABAS EN MEER
Om van de muziekliefhebber ook een basliefhebber te maken, stonden jonge en ook gerenommeerde contrabassisten en basgitaristen op de verschillende podia. Soms stonden contrabassisten alleen op de planken zoals Gonçalo Almeida met een indrukwekkende improvisatie of Fuensanta Méndez die je meenam in haar eigen muzikale wereld en gevoelige snaren wist te raken!

SCO & HOLLAND
Twee uiterst vindingrijke improvisatoren die een liefde delen voor diepe grooves en subtiele lyriek stonden vrijdag op de Sena Stage om hun publiek te bekoren. Zoals Hans Mantel in zijn aankondiging van gitarist John Scofield en contrabassist Dave Holland zei zoals Picasso met slechts enkele penseelstreken een beeld neer kan zetten, zo konden deze heren muziek maken. Scofield benadrukte dat hij het fijn vond om hier te staan, ook al is het dan een basfestival. Oud en vertrouwd, maar keigoed putten de musici uit wederzijds materiaal met enorm veel spelplezier. Ze sloten af met een ode aan Ray Brown; Mr. B.
De 69-jarige gitarist en de 75-jarig bassist zitten midden in een omvangrijke gezamenlijke Europese toernee, waarin DDBF prima paste.

Dave Holland
Dave Holland
John Scofield
John Scofield

SPIERBALLENBAS
Voor basgitarist Janek Gwizdala was zijn concert in Rotterdam met drummer Nicolas Vicarro en toetsenist Tom Cawley geen onderdeel vaan een reeks optredens. ’s Morgens ingevlogen en zeven uur na het concert weer richting Los Angeles. De jonge vader met zijn Papa t-shirtje aan had eerder bedankt voor de tour met Bob Reynolds (die overigens toch niet doorging) wilde zich kennelijk wel één avond losbreken uit de familie. Hij kon meer en ander geluid uit zijn basgitaar halen dan je voor mogelijk zou houden. Met een batterij aan technische handigheidjes lukte het hem zelfs meermaals zijn bandleden ongeveer overbodig te maken. Een mooie toevoeging aan het programma en tevens de afsluiter van dag 1.

Janek Gwizdala
Janek Gwizdala
Janek Gwizdala
Janek Gwizdala European Trio

VERZADIGING
Ook de tweede dag een mega-interessant programma. Om verzadiging te voorkomen, moet je een beetje gedoseerd muziek tot je nemen. Onze voorkeuren hadden we in hoofdlijnen aangekruist, maar we konden het niet laten om nog even op voor ons onbekende terreinen rond te neuzen (en oren). Wanneer je de naam Szymon Marciniak op Google zoekt kom je uit bij een scheidsrechter. Toch is hij gerenommeerd contrabassist die als eerste op het Sena Stage speelde. Dat deed hij solo en in duo met partner Jongsuk Kim op het klavier.  En zo vielen we later op de avond ook nog even binnen bij het alternatieve podium waar de Franse contrabassist Florentin Ginot het publiek muisstil wit te houden.
Ons verdere schema (jazzradar) speelde zich vooral af in de Kleine Zaal en bij het slotconcert op het Sena Stage.

Szymon Marciniak
Szymon Marciniak
Gonçalo Almeida
Gonçalo Almeida
Florentin Ginot
Florentin Ginot

DEENSE BASSISTEN
Bassist Hans Mantel weet waarover hij praat als het om jazz en bassisten gaat. Zijn aankondigingen vormden dan ook een waardevolle aanvulling met interessante inzichten en details. De eerste dag was hij gastheer op het Sena Stage, dag 2 ‘hoste’ hij de drie concerten in de Kleine Zaal.
Voor Jasper Høiby en zijn Planet B legde hij de rode loper uit door een vette knipoog te geven naar Niels-Henning Ørsted Pedersen en de speciale timing en het geluid van Deense bassisten. Høiby’s nieuwe trio werd vlak voor de Corona samengesteld en was misschien wel zijn plan b voor Phronesis. Op het eerste album worden wereldwijde problemen opgevoerd, die bedoeld zijn om een politiek debat te kunnen voeren. Hij doet ook een zoektocht naar nieuwe muziek; samen met de Britse tenorsaxofonist Josh Arcoleo en de Franse slagwerker Marc Michel. Of zoals de Deense bassist zelf zegt: “Je begint samen en je eindigt samen. Daartussen is het ieder voor zich”. Planet B bracht veel nieuwe nummers die nog niet zijn uitgekomen. Ze sloten af met Her Deepness, geïnspireerd door oceanograaf Sylvia Earle.

Josh Arcoleo
Josh Arcoleo
Marc Michel
Marc Michel
Jasper Høiby's Planet B
Jasper Høiby’s Planet B
Jasper Høiby
Deense contrabassist Jasper Høiby
Marc Michel

I’M A MAN
Ben Williams speelde contrabas of basgitaar en ook zong hij. En hij weet uitstekend te verwoorden wat zijn drijfveren zijn. Zijn politieke en sociale engagement is een extra laag in zijn muziek. Inspiratoren als M.L. King, Bob Dylan, maar vooral actualiteit spelen een grote rol. De muziek met een boodschap drong bij wie er voor openstond diep binnen. Daarbij hielp het natuurlijk wel dat hij een te gekke band mee had met o.a. Marcus Strickland die schitterde op basklarinet en sopraansax.

Ben Williams - I'M A MAN
Ben Williams – I’M A MAN

EMMETT TILL
Ze sloten af met een nummer dat door Bob Dylan was geschreven, maar nooit is uitgebracht: The Death of Emmett Till. Het protestlied werd door Dylan gezongen naar aanleiding van de racistische moord in 1955 op de toen 14-jarige jongen. Voor de vermeende daders volgde vrijspraak. Williams riep ons op de eindeloze rij van slachtoffers zoals George Floyd, Michael Brown, Eric Garner en Trayvon Martin niet te vergeten. Prachtige muziek met een heftige boodschap. Welk concert gaat daar nog overheen?

YOUTUBE
De 24-jarige virtuoze Poolse autodidact op de basgitaar Kinga Głyk ontleent haar bekendheid vooral aan haar YouTube account waarop ze covers op haar Fender Jazz Bass speelt. Haar ‘filmpjes’ worden soms meer dan één miljoen keer bekeken. Met haar band bestaande uit toetsenisten  Paweł Tomaszewski en Arek Grygo en de Nederlandse drummer Yoran Vroom zette ze stevig in, maar misschien zat ons muziekmandje na Williams al een beetje te vol. En was er al een momentje van verzadiging gekomen. Een repertoirekeuze met meezingers was aan ons even niet besteed. We hebben het concert niet uitgezeten met het risico het mooiste gemist te hebben. Aan het begin van de avond had ze beter gepast.

Kinga Głyk
Jonge Poolse bassiste Kinga Głyk

UNIEKE FINALE
De finale van DDBF21 lag in handen van tweemalig Grammy Award winnaar Derrick Hodge. Hij vulde dat in met een uizonderlijke samenwerking. Samen met drummer Marcus Gilmore, contrabassist bij the London Philharmonic Orchestra Tom Walley  èn de heren van het Cuareim Quartet deelden zij de planken. De voor dit concert gearrangeerde muziek beleefde in Rotterdam haar première en was daarmee gelijk uniek. Hodge toonde zich op het podium superblij met het resultaat. Zelf wisselde hij zijn spel op de fraaie 5-snarige basgitaar een paar keer af met een plaats achter de vleugel en het strijkkwartet speelde ook nog een prachtig stuk alleen. Daarmee beleefde de derde editie een stijlvolle artistieke afsluiting van een dito festival met grote verscheidenheid aan muziek. Maar de dikke gevoelige snaren waren nooit ver weg.

Complimenten voor de organisatie en op naar de vierde editie van Dutch Double Bass Festival in 2023!

Derrick Hodge
Derrick Hodge
Tom Walley
Tom Walley
Marcus Gilmore
Marcus Gilmore
Cuareim Quartet
Cuareim Quartet

Dutch Double Bass Festival
3e editie
Theater Zuidplein, Rotterdam (NL)
29 en 30 oktober 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer