Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Verrassende eerste dag Ham Sessions 2023

Ham Sessions Outdoor 2023
DAG 1

Karel Cuelenaere opende dag 1
Pablo Held’s Buoyancy Band speelde de tweede set
Dag werd afgesloten door NOVA

Altsaxofonist Werend Van Den Bossche was vrijdag wat ongelukkig op zijn hoofd gevallen. De leider van The Green Mean Machine moest zodoende wegens een hersenschudding het eerste geplande optreden tijdens de zeventiende editie van de Outdoor Ham Sessions annuleren. De organisatie benaderde daarna op vrijdagavond de Gentse pianist Karel Cuelenaere met het verzoek het gerezen probleem te willen oplossen. Deze trommelde vervolgens drummer Gert-Jan Dreessen en contrabassist Cyrille Obermüller op en hij beloofde het ontstane programma-gat vakkundig dicht te metselen.

Ontspannen sfeer in de tuinkamer van de Ham Sessions

OPENING DAG 1
Het publiek in de besloten achtertuin van muzikant en organisator Michel Mast kreeg daarmee haar eerste verrassing zonder ook maar één noot gehoord te hebben. De gewaardeerde invallers leverden geen teleurstelling. Het werd een aangename, misschien zelfs wel de gedroomde opening. Gecompliceerde muziekstukken werden met gedoseerde spanning moeiteloos en losjes aan de zonovergoten tuinzitters voorgeschoteld. En hun verzoek om een encore toonde aan dat dit tuinfeest een meer dan uitstekende start had gekregen.

Ham 12, Gent
Cyrille Obermüller en Gert-Jan Dreessen
Ham Sessions tussen de groene muren

OVERZICHTELIJKE ORGANISATIE
Het festival Ham Sessions is vernoemd naar het adres van de deur waarachter het intieme festival is verstopt: Ham 12. Via die mooie grote voordeur kom je via de kassa waar je ook jetons, t-shirts en albums van de optredende artiesten kunt kopen, kom je in de tuin. En dit jaar is waarschijnlijk door de gunstige en stabiele weersomstandigheden voor het eerst in de geschiedenis van de Ham Sessions niet overwogen om een tent te plaatsen. En dat maakte de lokatie nog idealer. De tuin is zeer beschut en de zon die van vanaf de voorkant de tuin in schijnt, werpt een steeds langere schaduw over de tuin. De drie dagelijkse concerten vangen aan om 15.00, 17.00 en 19.00 uur. Bij de bar in het atelier, achter in de tuin, kan de inwendige mens versterkt worden. Er zijn zelfgemaakte en gemarineerde borrelhapjes, er is worst en heerlijk versgebakken brood met lekkere kaas en ja, natuurlijk ook ham! Met Gentse mosterd voor de liefhebber. We laten graag de loftrompet klinken voor het sterke team met lieve vrijwilligers die alles op, voor, achter, boven en onder het podium soepel laten verlopen. Hulde aan Michel Mast en het team!

Pablo Held
Kit Downes

DUBBELE TOETSEN
Het bijzondere ensemble van de Duitse pianist en componist Pablo Held mocht om 5 uur de draad oppakken. Held vond het leuk om gevraagd te worden om in iemands tuin te komen spelen. Iets wat hij niet zo vaak meemaakte. Hij bracht vooral werk van zijn laatste album Buoyancy. In de band een speciale toetsenbezetting van piano plus Hammond, bespeeld door de Engelse toetsengigant Kit Downes. Het openingsnummer Underwater Rendezvous bleek een huwelijk tussen twee dierbare nummers met een beetje dezelfde vibe. Het ging om Sea Lady van Kenny Wheeler en Underwater Poet van Hubert Nuss.

Leif Berger met Pablo Held

PIPPI
Held maakte zijn muziek toegankelijk en ook herkenbaar. Al duurde het wel even voordat we het thema van één van de Pippi Langkous films hadden herkend. Het volgende nummer was spannend en het futuristische duel tussen trompettist Pursglove en Hammond-speler Downes verhulde nog wel enigszins, maar het steeds doorklinkende motief van Star Wars was uit duizenden te herkennen.
Haiku Kit en Atmosphere #68 zijn oorspronkelijke nummers van Downes en Berger die met elkaar versmolten vanuit een dromerig en sfeervol stuk muziek tot een spannend versneld en stuwend slot. De tijd vloog voorbij tijdens dit concert. Met Homeskating, geschreven tijdens de corona werd dit boeiende concert elegant afgesloten.

Percy Pursglove
NOVA aangekondigd door Michel Mast

KWINTET N O V A
In 2020 bracht de Belgische bassist Félix Zurstrassen het geprezen album N O V A uit. Zurstrassen sloot met zijn prestigieuze kwintet met topmusici de eerste tot daar al geslaagde eerste dag van het festival af. Tijdens het introstuk konden alle musici zich muzikaal introduceren. De Nederlandse altsaxofonist Ben van Gelder wist meteen de gevoelige zielen te raken terwijl de Frans-Braziliaanse gitarist Nelson Veras direct een vette vingerafdruk achterliet met het eerste nummer Spring Air genaamd.

N O V A

VLAAMS
En nadat de bandleider in zijn beste Vlaams de bandleden aan het publiek voorstelde ging het echt los. Binnenkort gaan de muzikanten de studio in voor een nieuw album. Dus er werd een mix van relatief nieuw en nog nieuwer materiaal gespeeld. Van hard swingend tot ingetogen maar vaak een innemende melodielijn op altsaxofoon van Van Gelder en muzikale versieringen er om heen van Downes en Veras.

Félix Zurstrassen, architect en componist achter N O V A
Kit Downes op piano
Tekening door Luc Everaert
Nelson Veras en Ben van Gelder
Antoine Pierre

BLACKBIRD
En soms was er plaats voor een verrassing uit onverwachte hoek. Na een wonderschone compositie viel er een korte pauze die prompt werd ingevuld door een stel merels die vonden dat ze ook wel even gehoord mochten worden. Dat is ook de charme van een tuinconcert! De merels improviseerden prachtig, maar ook de muzikanten gingen steeds hechter spelen op deze vroege zaterdagavond. Na een volmaakte pianosolo die excellent werd begeleid door drummer Antoine Pierre, waarna ruimte voor de altsaxofoon kreeg de formidabele baspartij van Zurstrassen een haast ontroerende merelbegeleiding. Dat motiveerde Van Gelder ongetwijfeld om nòg mooier af te sluiten en zijn toehoorders met op zijn minst vochtige ogen achter te laten. Een glorieus concert dat een wonderschone muzikale Pinksterzaterdag afsloot.
Wat wou je nog meer? Een toegift, dachten wij!

Michel Mast gereed voor zijn dankworp
De muzikanten vangen dank!

TOEGIFT
En met een explosieve en overtuigende toegift sloot N O V A op een hoogtepunt af. Ceremoniemeester en gastheer Michel Mast voerde nog een keer zijn rituele dankgebaar uit; het toewerpen van een origineel Ham Sessions t-shirt en de dag zit er op.
Wat heb je nog meer te wensen? Nog twee dagen muziek op deze plek!

.

HAM SESSIONS OUTDOOR 2023
Gent (B)
27, 28 en 29 mei 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

HAM SESSIONS OUTDOOR 2023
PROGRAMMA DAG 1

KAREL CUELENAERE TRIO
Karel Cuelenaere – piano
Cyrille Obermüller – contrabas
Gert-Jan Dreessen – drums

PABLO HELD’S BUOYANCY BAND
Pablo Held – piano
Kit Downes – Hammond
Percy Pursglove – trompet
Leif Berger – drums

N O V A
Ben Van Gelder – altsaxofoon
Nelson Veras – gitaar
Kit Downes – piano
Félix Zurstrassen – basgitaar
Antoine Pierre – drums