Zalig Pasen met The Preacher Men

Was het een briljant masterplan of een gelukkig toeval? In ieder geval zeer tot de verbeelding sprekend is de samenloop van feiten wel. Aan de vooravond van één van de belangrijkste Christelijke feestdagen lijkt de programmering bij Paradox goed te zijn afgestemd op geloofstradities. Op Goede Vrijdag staan The Preacher Men op het podium van de Tilburgse jazzkathedraal. Daar konden de drie evangelisten hun boodschap van blues en soulvolle jazz verkondigen aan een samenscholing van reeds bekeerde gelovigen.

SCHEUREN EN GROMMEN
Inmiddels weer al sinds 2015 gromt en scheurt het groovende Hammond Trio langs de podia. De naam van de band refereert aan de tijd dat een hammondorgel vooral een makkelijk draagbaar – nou ja verplaatsbaar – instrument was dat eenvoudig inzetbaar was voor kerkdiensten. De Hammond vond vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw vooral aftrek bij kerken. In de jaren ’50 en ’60 werden de hammondtrio’s populair.

The Preacher Men gaan terug naar de tijd van de rokerige blues- en jazzclubs in de Zuidelijke staten van Amerika. Maar ook naar helden als Jimmy Smith, Jimmy McGriff, Lou Donaldson en Stanley Turrentine. In het najaar van 2018 ging saxofonist en componist Efraïm Trujillo op 49-jarige leeftijd ‘back to school’ om aan het Conservatorium van Amsterdam ‘Master’s Research’ te doen naar dat tijdperk.

NOMINATIE EDISON
Voor het werk Into The Blue (Revealing the essence of a musical genre) werd hij afgelopen maart beoordeeld met ‘9 with distinction’ (cum laude). De commissie gaf daarbij het volgende commentaar:
‘Indrukwekkend, veel omvattend onderzoek’. ‘Uitstekende presentatie in woord en geschrift’.
Naast het geschreven werk verscheen tegelijkertijd het conceptalbum Blue. Inmiddels is bekend dat Blue genomineerd is voor de Edison Jazzism Publieksprijs 2019.

NOOIT SAAI
Rob Mostert parkeert zijn sjieke kleurrijke schoenen tussen zijn hammond en de onafscheidelijk Leslie. Met zijn blote voeten vult hij de baslijnen terwijl zijn handen de witte en zwarte toetsen beroeren. Drummer Chris Strik neemt plaats achter zijn fraaie drumkit en slaat, wrijft en beroert intens en knalt tegelijk met hoekige groovende drums. Met deze mannen op het podium is het niet saai. Je hoort wat, maar je ziet ook dat er wat gebeurt. Saxofonist Efraïm Trujillo heeft ook een onderscheidende podiumperformance. Dan weer gaat hij diep door de knieën en op andere momenten roept hij de hogere machten aan met zijn sax.

GROOVY GOEDE VRIJDAG
Het werd een warme groovende avond met heerlijke soulvolle en swingende momenten. Moeilijk om stil te zitten.

Vooral eigen werk van Blue werd gespeeld. Nummers als Go!, Into The Blue, Organic Moves, maar ook het Preaching Out Loud en het autobiografische The Sweet Memories Of My Childhood kwamen voorbij. Er was empathisch samenspel en eveneens ruimte voor solistische escapades. De song van Lou Donaldson, die nog wel een dochtertje wou en een lied schreef voor zijn vrouw I Want A Little Girl. Een lied vol blues en bijna een tranentrekker. Het publiek hing aan de lippen. Het was een goede Goede Vrijdag in Paradox!

THE PREACHER MEN
Efraïm Trujillo – alt- en tenorsax
Rob Mostert – hammond orgel
Chris Strik – drums

Paradox Tilburg (NL) 19 april 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer