ZeelandJazz 2024 met mooie start

ZeelandJazz 2024

Teus Nobel
Tim Langedijk
Benjamin Herman te gast bij Teus Nobel Trio

Het festival ZeelandJazz dat over twee weekenden en over twee kanten van de Westerschelde is verspreid startte op vrijdag 7 juni in Terneuzen en wordt afgesloten op zondag 16 juni in Middelburg.
In Terneuzen vinden de meeste activiteiten plaats in De Pit en in Porgy en Bess. Vrijdag vond het openingsconcert plaats in Terneuzen waar we bij aanwezig waren.
In Middelburg zijn de voornaamste activiteiten in de Schouwburg, het Molenwaterpark en De Spot.

Thomas Pol
Tim Langedijk
Benjamin Herman

OPENING
Trompettist Teus Nobel met zijn trio en als speciale gast Benjamin Herman openden het festival met een prachtige ode aan Chet Baker. In 1985 trad Chet Baker in Porgy en Bess op voor een muisstil publiek en in 2024 deed Teus Nobel niet anders. Someday My Prince Will Come uit 1983 was Nobels plaat die hij uitvoerig bestudeerde op inhoud als solo’s en akkoorden. Het was zijn eerste instap in het verkrijgen van jazzvocabulaire. Veel andere trompettisten kwamen ook bij hem langs, zoals Miles Davis, Randy Brecker, Freddy Hubbard, Woody Shaw. En uiteindelijk kwam hij weer terug bij Baker.

Teus Nobel Trio met Benjamin Herman

CHET BAKER
Inmiddels is Teus Nobel 20 jaar met Baker bezig en heeft hij opgenomen met zijn geweldige drumloze trio met Tim Langedijk op gitaar en Thomas Pol op de contrabas. En daar heeft hij inmiddels al vijftig keer mee opgetreden! En ja niet alle muziek was van Chet Baker. Na Estate volgde Clifford Brown’s Joy Spring op de flugelhorn voor een flink gevulde zaal met muisstil publiek en aansluitend een liedje van Billy Strayhorn; My Little Brown Book.
En daarna was het tijd om Mister Jazz – Benjamin Herman – op het podium te vragen.
Het werd een avond om door een ringetje te halen. Blues for Paul, Harlem Nocturne, I’ll Remember April, You & The Night & The Music, Gnid en Love Vibrations als toegift.

Teus Nobel en Thomas Pol

FESTIVAL
Het festival ZeelandJazz gaat op zaterdag en zondag verder in Terneuzen. Het komende weekend in Middelburg staat ook een mooi programma gepland. Zoals op vrijdag Michiel Borstlap, Rymden met Bugge Wesseltoft. Zaterdag het Bernard van Rossum Quartet, Cavolo Nero, The Pullitzers en het Benjamin Herman Trio. Zondag wordt afgesloten in het park met Nick Adema’s Urban Chaos, Brintex Collective en D!ma Loginov 5/7 elements. Check de website voor meer info!

ZEELANDJAZZ 2024
Terneuzen | Middelburg (NL)
7 t/m 16 juni 2024

Porgy en Bess
Terneuzen (NL)
7 juni 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

TEUS NOBEL TRIO & BENJAMIN HERMAN
Teus Nobel – trompet, flugelhorn
Thomas Pol – contrabas
Tim Langedijk – gitaar
Benjamin Herman – altsaxofoon