ZeelandJazz met diversiteit onder de Lange Jan

Jacob Karlzon-Benjamin Koppel-Scott Colley-Magnus Ostrom
Under the Surface
Flat Earth Society

Met temperaturen rond de dertig graden leek vrijdag het tweede weekend van ZeelandJazz plots omgetoverd tot een heus zomerfestival onder de Middelburgse Lange Jan. Er waren een heleboel activiteiten op vrijdag en zaterdag. Om de prachtige muziek die de verzamelnaam JAZZ heeft levend te houden moet je jong en vroeg beginnen. Daarom was er vrijdag rond het middaguur al een druk bezocht educatieproject voor Zeeuwse basisschoolleerlingen met Muziekschool Zeeland. Een lovenswaardig initiatief.

Artvark & Drums United

SAXY EN SEXY
Van die opgewonden belangstelling was aan het eind van deze lome vrijdagmiddag niet te veel meer over toen 4 saxofonisten en 4 slagwerkers het krap bemeten podium op Plein 1940 moesten betreden. De saxofonisten van het Artvark Saxophone Quartet zijn vermaard om steevast uitdagingen aan te gaan om hun creatieve periferie op te rekken. Samenwerking met Lucas van Merwijks Drums United  geeft beide kwartetten feitelijk toegang tot alle binnen- en buitenfestivals. De saxy en sexy collaboratie gaf de bezoekers op het plein inkijk in de muzikale en dansbare dynamiek van het prachtige gezamenlijke project. Helaas bleef het bij kijken want de klinkers bleken te heet onder de voeten om te dansen.

Robotkiller

GO!
In de vroege avond verplaatste het ‘betaalde deel’ van het programma zich naar de Middelburgse Schouwburg, waar in foyer en zaal drie aansluitende concerten waren te beleven. Na de sympathieke openingswoorden van jazzliefhebber en provinciaal gedeputeerde Anita Pijpelink mocht Robotkiller de avond openen. De band van drummer Salle de Jonge met Arno Krijger op hammond, Guus Bakker op contrabas en gastsaxofonist Jasper van Damme deed dat met eigen composities en sfeervolle improvisaties voor een zittend theaterpubliek.

Under the Surface

KRACHT
Het internationaal furore makende Under The Surface zat na afloop van het concert van Robotkiller gereed op het met instrumenten volgebouwde podium in de foyer. Met een bont decor van de Middelburgse omgeving en de harde akoestiek als voornaamste tegenspelers grepen en kregen de muzikanten de aandacht die ze verdienden. In het trio van Sanne Rambags, Joost Lijbaart en Bram Stadhouders staan percussie, gitaar en vooral vocalen centraal. Rambags raakte met haar zang andere dimensies. Ze zong werk van het album Miin Triuwa in een oudnederlandse taal geïnspireerd op twee werken uit de 10e en 11e eeuw. Het taalgebruik, de niet alledaagse instrumentatie plus geloof in eigen kracht vormden een mysterieuze en betoverende volksmuziek. Het trio met vaste geluidsman Ted Masseurs werd deze avond verrijkt met contrabassist Nathan Wouters en multi-instrumentaliste Annabel Laura.

Jacob Karlzon-Benjamin Koppel-Scott Colley-Magnus Ostrom

JACOB KARLZON – BENJAMIN KOPPEL – SCOTT COLLEY – MAGNUS ÖSTRÖM
En toen moest die mooie Zweeds-Deens-Amerikaanse act met die veel te lange naam de serie van drie concerten nog afsluiten. Harmonische improvisaties en creatief samenspel leverden een eigen geluid. Voor drummer Öström was het een weerkomen in Middelburg. Hij speelde in mei 2008 tijdens een magisch concert van E.S.T. op het Abdijplein met pianist en jeugdvriend Esbjörn Svensson, die iets later in dat jaar zo jammerlijk om het leven kwam tijdens een duikongeval.

Jungle by Night

WANDELING
Het slotconcert van Jungle By Night bevond zich – wanneer je het in één keer goed liep – op 15 minuten wandelafstand in Poppodium De Spot. Voor de dansers onder de festivalbezoekers had je dan ook wat! Gedanst werd er volop op de deinende klanken van de band. En was tien jaar geleden de band nog een enthousiast ontvangen collectief met zeer fanatieke jongelingen, die jazz, hiphop en polyritmische afro-beats vermengden; nu zijn ze uitgegroeid tot een beproefd businessmodel met een sterk en een nog bredere groep aansprekend geluid. Maar goed je kreeg wel een leuk eind van je festivaldag.

Jazz in het Molenwaterpark

JAZZ IN HET PARK
Middelburgse festivalorganisator Maurits Portier wilde graag een programma bieden voor een breed publiek. Dat betekende muziek voor brede smaken en voor diverse publieksgroepen, maar ook ruimte voor gevestigde namen èn voor de jeugd met de toekomst. Onder de naam The Next Big Thing werd in het Molenwaterpark zaterdag toen de echte hitte weer al was geweken, voor de deur van de Schouwburg plaatsgemaakt voor drie jonge talenten.
Wie de eerste klanken van het Italiaanse juweeltje Marta Arpina wilde horen, kon al om twee uur genieten. De aan het CvA afgestudeerde en in Amsterdam (voorlopig) gebleven Arpini liet met haar all-talian band haar poppy tegen jazz aanschurkende verhalende liedjes vanaf de historische muziektent het park in waaieren.

Marta Arpini

Pianiste Hanna Marieke studeerde in Utrecht en is met haar muziek ook letterlijk een verhalenvertelster. In Its Own Time laat ze vocaal en aan de piano horen hoe het is om op de fiets de regen te trotseren. Jazz in het park (zonder regen) bleek achteraf een goed plan, want deze mooie plek trok aandachtig publiek.

Hanna Marieke Trio

De aan Codarts afgestudeerde altsaxofonist Loek van den Berg bleek met zijn sterke kwintet een waardige hekkensluiter in het park. Van zijn onlangs uitgekomen album Wayfarer liet hij horen hoe mooi sax en trombone samenklinken. Met het door vocalen gedragen Take a Shine opende het concert stijlvol en werd tevens Willem Romers als nieuwe drummer geïntroduceerd.

Loek van den Berg Quintet

DIVERSITEIT
The Swinging Affair Big Band speelt naast Paul van der Feen als hij in zijn hometown verblijft, regelmatig met gastmuzikanten. Deze avond traden baritonsaxofonist Jan Menu en Nederlandse crooner Johnny Rosenberg wisselend voor het voetlicht. De band bracht onder leiding van dirigent Rob Spelberg populair repertoire ten gehore en door Jan Menu geraffineerd verjazzte Nederlandse klassiekers als Pappie loop toch niet zo snel.

Swinging Affair met Jan Menu

PLUCH EN ADRENALINE
Adrenaline is de basisgrondstof van het trio Montis, Goudsmit & Directie. In de foyer van de Schouwburg bouwde dit drietal een energieke brug tussen de bigbandmuziek en het concert van Estrella Acosta die de bezoekers meenam naar de muziek van door vrouwen in Cuba gemaakte muziek uit de jaren ’40 en ’50. De mooie liedjes en de schitterende arrangementen van Marc Bischoff vielen in goede aarde. Het in redelijk aantallen opgekomen publiek liet zich nog wat dieper in het rode pluche zakken en verzuimde en masse om naar de apotheose van ZeelandJazz in De Spot te komen.

Montis, Goudsmit & Directie
Estrella & Esquina 25

BLOEDSTOLLEND SLOT
Daar stond het uit België afkomstige turbo-ensemble Flat Earth Society met 13 man en 1 vrouw gereed om met hun Boggamasta III alles en iedereen te verstommen en te verpletteren. Nauwelijks gehinderd door een drietal muzikanten die met coronaverschijnselen eventjes in hun kot moesten blijven, raasde deze eregalerij van de avantgarde-jazz ongeremd en losbandig de zondagnacht in. Absurdistische en bloedstollende arrangementen met stevige dubbele drumpartijen en ronkende stampende baslijnen gutsten pulserend de dansvloer op. Het werd eigenlijk een feestje voor de happy few. Jammer voor wie er niet was om welke reden dan ook! Maar die mag er niet over meepraten.

Flat Earth Society met Boggamasta III

ZEELANDJAZZ
Plein 1940 / Schouwburg / De Spot
17 juni 2022
Molenwaterpark / Schouwburg / De Spot
18 juni 2022
Middelburg (NL)
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

ARTVARK
Rolf Delfos – altsaxofoon
Bart Wirtz – altsaxofoon
Mete Erker – tenorsaxofoon
Peter Broekhuizen – baritonsaxofoon

DRUMS UNITED
Lucas van Merwijk – drums & percussion
Alper Kekeç – oriental percussion
Marco Toro – latin percussion
Moussé Pathé – african percussion

UNDER THE SURFACE
Sanne Rambags – zang, teksten
Bram Stadhouders – gitaar, composities
Joost Lijbaart – drums
Nathan Wouters – contrabas
Annabel Laura – gitaar, toetsen, harp, percussie, zang
Ted Masseurs – geluid

JACOB KARLZON – BENJAMIN KOPPEL – SCOTT COLLEY – MAGNUS ÖSTRÖM
Jacob Karlzon – piano
Benjamin Koppel – altsaxofoon
Scott Colley – contrabas
Magnus Öström – drums

JUNGLE BY NIGHT

MARTA ARPINI & BAND
Marta Arpini – gitaar, zang
Massimo Imperatore – gitaar
Adrian Moncado – piano
Mauro Cottone – contrabas
Giacomo Camilletti – drums

HANNA MARIEKE TRIO
Hanna Govers-van Dijk – piano, zang
Ruben Bekx – contrabas
Timo Menkveld – drums

LOEK VAN DEN BERG QUINTET
Loek van den Berg – altsaxofoon
Aseo Friesacher – piano, zang
Nathan Surquin – trombone
Cas Jiskoot – contrabas
Willem Romers – drums

SWINGING AFFAIR BIG BAND
Rob Spelberg – dirigent
Ronald Joosse, Marco Muusz, Fred van Norden en Karel Haaze – trompet
Ko Zuidweg – baritonsaxofoon
Martijn Kapel – altsaxofoon
Jan de Nood – tenorsaxofoon
Hans Goemans – tenorsaxofoon
Paul van der Feen – altsaxofoon
Alex van Veen, Theo van der Elshout, Bas Mennes en Olav Lint – trombones
Matthijs van der Feen – drums
Maarten Janssens – piano
Kees den Hoed – contrbas
Gerard Oele – gitaar
SOLISTEN
Jan Menu – baritonsaxofoon
Johnny Roosenberg – zang

MONTIS GOUDSMIT & DIRECTIE
Frank Montis – hammond
Anton Goudsmit – gitaar
Cyril Directie – drums

ESTRELLA & ESQUINA 25
Marc Bischoff – piano
Efraim Trujillo – sopraan en tenorsaxofoon, fluit
Samuel Ruiz – contrabas
Enrique Firpi – drums
Estrella Acosta – zang
Gerardo Rosales – percussie

FLAT EARTH SOCIETY
Benjamin Boutreur, David Bovée, Mirko Banovic, Peter Delannoye, Berlinde Deman, Frederik Leroux-Roels, Bart Maris, Marc Meeuwissen, Kristof Roseeuw, Wim Segers, Peter Vandenberghe, Bruna Vansina, Teun Verbruggen, Peter Vermeersch

zj-2020-logo