ZeelandJazz onder de Westerschelde

Hermine Deurloo met Mike del Ferro’s TOOTS 100
Naft in De Pit op zaterdagavond
Oscar Cordero “Chucky” bij Nueva Manteca op zondagmiddag

Op vrijdagavond 10 juni werd het eerste weekend van ZeelandJazz in Porgy en Bess gestart door een extendend version van Robotkiller, een band van drummer Salle de Jonge. Het Terneuzense concert zal tijdens het tweede weekend in Middelburg een reprise krijgen. De allerbelangrijkste jazzlokatie in Terneuzenis buiten enige twijfel Porgy en Bess. Het in 1957 opgerichte etablissement staat bijna in het wapen van de gemeente en maakt serieus onderdeel van het Terneuzense d.n.a.
Op zaterdag bezochten wij Porgy en Bess en de Pit en op zondag Porgy en Bess.

Mike del Ferro met zijn programma TOOTS 100

TOOTS 100
Op zaterdag en zondag gingen wij een kijkje nemen aan de zuidelijke kant van de Westerschelde, waar stipt om acht uur pianist en wereldreiziger Mike del Ferro een programma met nieuwe arrangementen van het werk van Toots Thielemans begon. Del Ferro die zelf tien jaar met Thielemans heeft opgetreden bracht hem een ode ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag. Het werd een concert met leuke herinneringen en mooie muziek met contrabassist Frans van der Hoeven, drummer Roy Dackus en natuurlijk Hermine Deurloo voegde met haar chromatische Hohner mondharmonica een waardige creatieve laag toe aan Toots’ fameuze speelwijze.

Mike del Ferro

Het oeuvre van Thielemans staat bol van herkenbare tunes die iedereen kent; Dat Mistige Rooie Beest en Rosa Turbinata uit Turks Fruit, Baantjer, Dance for Victor, Three Views of A Secret, Velas en natuurlijk het ook bijna heilige Bluesette. Er werd stijlvol afgesloten met de Toots-compositie voor zijn vrouw; For My Lady.

Martin Sasse begeleidde Don Menza

MENZA 86
Smeuige anekdotes en jazz zoals jazz wellicht ooit bedoeld was kleurden het tweede avondgedeelte in Porgy en Bess met de 86-jarige Amerikaanse tenorist Don Menza. Zijn vette verhalen met humor brachten ons terug tot diep in de 20e eeuw naar samenkomsten met Sonny Rollins en Coleman Hawkins. Zijn leeftijd was hem niet af te lezen. Toen hem vlak voor het concert nog een flesje water werd aangereikt riep hij quasi verontwaardigd dat hij niet helemaal naar Porgy en Bess was gekomen om water te drinken, en hij bestelde een Duvel. The New Yorkse saxofonist had naast de Amerikaanse trompettist Joe Magnarelli een drietal gerenommeerde Europese muzikanten voor zijn band gerecruteerd. De Oostenrijkers Mini Schulz en Bernd Reiter op respectievelijk contrabas en drums en de Duitse pianist Martin Sasse achter de vleugel. Dit alles goed voor een lange onderhoudende set met energieke en swingende muziek.

Don Menza met contrabassist Mini Schulz
Don Menza met Porgy en Bess voorzitter Hans Zuiderbaan op de achtergrond

PODIUM IN TERNEUZEN
Poppodium de Pit had een mooi en relevant programma neergezet voor ZeelandJazz. De vrijdag stond in het teken van de draaitafel. Opgewarmd door DJ Léon speelde de Buscemi Live Band daar voor een bescheiden mensenmassa. Deze band rondom de Belgische dj en journalist Dirk Swartenbroekx maakte daar fraaie muziek, hoorden we vertellen, en ze mochten Terneuzen laten dansen.

Opmerkelijke tegenstellingen op tweede dag van ZeelandJazz

BRUGGETJE
De wetenschap dat een muziekfestival publieksgroepen zou verbinden, werd in Terneuzen helaas niet benut. Behalve dat de programma’s in de Pit en P&B nagenoeg parallel liepen, was er ook slechts toegang met aparte tickets. Zo gooide het Belgische Naft – in 2018 tot leven gekomen tijdens de Gentse Feesten – een paar honderd meter verwijderd van Toots’ mellow klanken alle registers open met een combi van brass, beats en techno! ‘We zijn niet echt jazz”, zei baritonsaxofonist Niels Van Paemel voor aanvang, “maar we spelen wel vaak op typische jazzlokaties. Dat zal wel met onze stevige blazerssectie te maken hebben.” En inderdaad vraagt deze ongebruikelijke bezetting met ook nog eens twee drummers speciale attentie.

Alle registers gingen open bij het Belgische Naft

FILMSET
De tweede groep, Brazzmatazz was aangekondigd als een 18-koppig monster, maar bleek ook met 13 markante koppen in de PIT zijn mannetje te staan. Orkestleider Sanne Werkers dirigeerde zijn Mad Max personages vanuit een post-apocalyptisch Pirates-of-the-Caribbean filmdecor met strenge hand. En mocht de muziek je niet aanstaan, dan viel er visueel in ieder geval ook nog wat te beleven.

Grommend, springend en pompend werden alle registers geopend om het hoogst dansbare jazzfeestje te bouwen dat Terneuzen ooit had gekend. Met een mix van jazz, balkan en caribische klanken en swingende ritmes sloot deze act voortreffelijk en overtreffend aan bij het sympathieke Naft. Wat meer publieke aandacht was wel gegund en verdiend geweest!

ART BLAKEY
Nueva Manteca eerde zondagmiddag in Porgy en Bess de muziek van Art Blakey en ‘zijn reizigers’ op een plaats waar hij zelf had gespeeld. Maar naast Blakey werd natuurlijk ook grondlegger Jan Laurens Hartong geëerd met o.a. zijn arrangement All Blues en de compositie Varadero Blues. Manteca stond als een huis met slagwerker Enrique Firpi en percussionist van het eerste uur Nils Fischer die eveneens aankondigde en de historie van het ensemble belichtte. Tenorsaxofonist Ben van den Dungen had al gemeld dat hij niet aanwezig kon zijn en liet zich uitstekend vervangen door Donald Simoen, die samen met de Venezolaanse trompettist Oscar Cordero “Chucky” het blazersfront van deze aanstekelijke band vormde. Daar werd misschien net niet op gedanst, maar er stil bij zitten kon ook moeilijk!

Marc Bisschoff
Enrique Firpi
Donald Simoen

TOTAL RESPONSE
Bij het zien van mijn t-shirt van Zomer Jazz Fiets Tour vertelde Hans Dulfer dat hij daar in Groningen in de beginperiode ooit één keer had gespeeld, maar niet begreep waarom hij nooit was teruggevraagd. Waarom hij in Terneuzen nooit eerder werd uitgenodigd kunnen we ook alleen naar gissen. Maar dat leeftijd slechts een getal is, bleek uit het overtuigende en kordate optreden van één van de meest aansprekende grondleggers van de huidige jazz- en improcultuur in Nederland. Total Response is een dijk van een band waarmee Dulfer flinke deuken in een pakje boter kon slaan, met allesdrummer Hans Eijkenaar die de meeste klappen voor zijn deel nam. Op het podium liepen twee virtuoze Finger Poppin’ snarenkunstenaars rond; Jerôme Hol die op zijn Fender Stratocaster virtuoos de sterren van het dak scheurde en dan was er Ishaq van Niel die als een atletische hagedis met een onwaarschijnlijke snelheid aan de snaren van zijn basgitaar tot zingen bracht. En als aanvulling op die basgitaar, werden er in die onderste octaven nog wat warme donkere nuances over het podium uitgestrooid door Koen Schouten met zijn baritonsaxofoon.
In 2021 toerde Hans Dulfer nog met zijn verjaardagsband als Dulfer 80, maar die naam is inmiddels weer al twee jaar over de datum.

Hans Dulfer met Jerôme Hol
Hans Dulfer met Ishaq van Niel
Jerôme Hol
Hans Eijkenaar
Koen Schouten

UIT DE STOELEN
Toch kreeg hij met zijn Total Response een deel van het publiek uit de stoelen – een enkeling vanwege het volume om buiten verder te luisteren – om te dansen. En alleen dat is al een gepast argument om hem nog eens terug te vragen bij ZeelandJazz; misschien een keer in de Pit?

Voor alles een eerste keer: Hans Dulfer in Porgy en Bess

ZEELANDJAZZ
Porgy en Bess / De Pit
11 juni 2022
Porgy en Bess
12 juni 2022
Terneuzen (NL)
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

TOOTS 100 JAAR
Mike del Ferro – piano & keyboards
Frans van der Hoeven – contrabas
Roy Dackus – drums & percussie
Speciale gast:
Hermine Deurloo – chromatische mondharmonica

DON MENZA QUINTET FEAT. JOE MAGNARELLI
Don Menza – tenorsaxofoon
Joe Magnarelli – trompet
Martin Sasse – piano
Mini Schulz – contrabas
Bernd Reiter – drums

NAFT
Floris De Smet – bassaxofoon
Robbe Latré – trompet
Tom Heynssens – tenorsaxofoon
Niels Van Paemel – baritonsaxofoon
Jan Heirman – drums
Geraard Buyck – drums

BRAZZMATAZZ
Sanne Werkers – orkestleider, componist en dirigent
Dylan Meersman – trompet
Miro Demol – trompet
Jasper Braeckman – trombone
Joël Dockx – trombone
Bartas Boots- altsaxofoon
Stein Nuyts – tenorsaxofoon
Mathias Van Severen – baritonsaxofoon
Joris Meys – baritonsaxofoon
Wim Michels – bastuba
Klaas De Koninck – snaredrum
Jonathan Glorie – bassdrum
Emiliano Della Giovanni – percussie

NUEVA MANTECA
Oscar Cordero – trompet, flugelhorn
Donald Simoen – tenorsaxofoon
Marc Bisschoff – piano
Samuel Ruiz – bas
Enrique Firpi – drums
Nils Fischer – percussie

HANS DULFER TOTAL RESPONSE
Hans Dulfer – tenorsaxofoon
Koen Schouten – baritonsaxofoon
Jerôme Hol – gitaar
Ishaq van Niel – basgitaar
Hans Eijkenaar – drums

zj-2020-logo

ZEELANDJAZZ MIDDELBURG
17-19 JUNI 2022