Sterke Vrouwen Sun-Mi Hong

s t e r k e v r o u w e n

Sun-Mi Hong

s t e r k e v r o u w e n

Sun-Mi Hong

Geboorteplaats?

In-Cheon, Zuid-Korea

Kleur ogen?

Donkerbruin

Sterrenbeeld?

Kreeft

Wie?

Sun-Mi Hong is drummer, bandleader en componist. Ze verhuisde jong en tamelijk onvoorbereid vanuit Korea naar Amsterdam. Haar doel was om jazz te gaan studeren. Ze ging naar het Conservatorium van Amsterdam deed daar haar Bachelor en Master tussen 2011 en 2017. Ze leerde veel meer dan jazz en woont nog steeds in Nederland. Nu is ze bandleider van haar Sun Mi Hong Quintet en Dance In Four Colors. Tevens is ze co-leader van Fraanje/Soares/Hong en IN: (wat staat voor Slow Walk) met trompettist Alistair Payne.
Ze wordt inmiddels bovendien veel gevraagd als side-woman bij andere ensembles.

Sun-Mi Hong

De eerste muziek?

Wanneer ik niet op school was, was ik vaak in de kerk waar ik opgroeide. Op een natuurlijke manier kwam ik in contact met kerkmuziek en gospel. Ik leerde de noten te zingen uit de gezangenboeken en probeerde ze op piano te spelen.

Waar ben je blij mee?

Omgeven worden door mijn vrienden en die beter leren kennen maakt me blij. Ook om te zien wat ik van ze kan leren en hoe ik hun kan beïnvloeden. Ook denken aan de toekomst pleziert me. Het leven van een muzikant is niet alleen leuk, natuurlijk. We moeten veel keuzes maken en iedere dag is weer anders. Ik heb geen idee waar ik volgend jaar sta om deze tijd. Dat is best spannend! Ik probeer mijn leven in balans te houden door blij te zijn met wat ik heb en tegelijkertijd vooruit te gaan met de snelheid die mogelijk is.

Wat is je werkplek?

Ik probeer altijd voor me zelf een plekje te vinden waar ik kan drummen, waar ik nieuwe melodiën kan uit proberen en waar ik kan componeren met de piano.

Vervoermiddel?

Meestal fiets ik, want ik woon in Amsterdam. Ik vind de veerboot leuk, maar bus en metro probeer ik te vermijden.

Dierbaarste herinnering?

Alle herinneringen zijn me dierbaar, want ze maakten ze me tot wie ik nu ben. Niet alle herinneringen zijn fijn. Ik herinner me meer negatieve ervaringen, want ik was niet het gelukkigste meisje toen ik in Korea woonde. De meest waardevolle herinneringen zijn toch gekoppeld aan de praktijk over hoe ik in de muziek en het drummen terecht kwam. Dan denk ik aan de rock-band die ik had in Korea en waar we X Japan- en top 20 K-Popliedjes speelden. Meer gefrustreerd dan tevreden, want ik wil mijn spel echt verbeteren.

Sun-Mi Hong

Inspiratie?

Voor mij voelde het dat ik veel langzamer startte dan veel andere mensen in Nederland. Dit onderwerp gaat ook over wat je blij maakt. Mijn werk, mijn composities en mijn omgeving inspireren me. Nog zo veel wensen heb ik op mijn lijstje staan, dat het me soms ook deprimeert. Maar het geeft me ook een reden om te leren over meer dingen in het leven.

Waarom jazz?

Jazz gaat over de vrijheid binnen je eigen mogelijkheden. Op een zeker moment zag ik overeenkomst tussen jazz en mijn persoonlijkheid. Het werd mijn manier om mijn gevoel en verhaal uit te drukken. Ik ontdekte dat ik het lastig vond om Engels en nu Nederlands te leren. En zonder die talenknobbel geloof ik dat ik beter kan communiceren met drummen dan met woorden. Maar, misschien is dat onzin?

De toekomst?

Ik heb net een aanzet gemaakt om mijn carrière op te zetten. En daar zou ik graag mee verder gaan; muziek maken met vrienden, nieuwe mensen ontmoeten en natuurlijk spelen voor publiek. Ik wil me zelf graag uitdagen om ervaringen op te doen met allerlei zaken. En ik hoop dat ik in staat ben om de mogelijkheden die zich aandienen aan te kunnen grijpen.

s t e r k e v r o u w e n

Concept en fotografie: Eddy Westveer