Sterke Vrouwen Tineke Postma

s t e r k e v r o u w e n

Tineke Postma

s t e r k e v r o u w e n

Tineke Postma

Geboorteplaats?

Heerenveen

Kleur ogen?

Blauw

Sterrenbeeld?

Maagd

Wie?

Saxofonist en componist Tineke Postma toert sinds 2003 internationaal als een leider en gastsolist. Ze bracht 7 albums uit als een leider die met grote lovende kritieken zijn ontvangen. Ze won o.a. de Buma Boy Edgar Prijs 2015. Tineke studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en Manhattan School of Music (2002) en woonde in 2009-2013 in NYC. Ze geeft les op het Codarts Conservatorium in Rotterdam en het Conservatorium van Amsterdam en is sinds 2014 moeder van een geweldige zoon en getrouwd met pianist Marc van Roon met wie zij regelmatig optreedt.

Tineke Postma

De eerste muziek?

Mijn opa speelde klarinet, ik herinner me dat hij thuis speelde. Thuis hadden mijn ouders veel jazz en klassieke muziek opstaan, dat heeft absoluut een cruciale rol gespeeld in mijn muzikale opvoeding.

Waarom jazz?

De vrijheid, de diversiteit, het democratische proces op podium, samen een verhaal vertellen en het is altijd een spiegel van hoe je op dat moment in het leven staat en waarvoor je staat.

Thuis luisterden we naar jazz, Miles Davis, Coltrane, etc. Saxofoon was een natuurlijke keuze voor mij omdat ik als kind vooral gericht was op mooie melodieën.

Inspiratiebronnen?

Mijn vrienden en familie. En daarnaast musici zoals Terri Lyne Carrington, Herbie Hancockk, Wayne Shorter en Greg Osby. Zij benadrukken allemaal dat tijdens musiceren en componeren het avontuur, mysterie en eigenheid belangrijke uitgangspunten moeten zijn.

Werkplek?

De wereld, tegenwoordig vooral Europa.

Vervoermiddel?

Voor tours is dat nog steeds helaas het vliegtuig. Het liefst reis ik, indien mogelijk, per trein.
Voor het lesgeven is het een combinatie van trein, bus en auto.
De rest doe ik het liefst lopend of fietsend.

Tineke Postma

Waar ben je blij mee?

Het ontmoeten van inspirerende mensen die met hun passie bezig zijn. Het reizen, verschillende culturen leren kennen en het creëren van muziek in het moment met musici.

Meest bijzondere herinnering?

Mijn ontmoeting met Wayne Shorter. Ik mocht hem in 2012 een hele dag bij hem thuis bezoeken. Hij sprak over musiceren als een manier om het leven uit te drukken en om altijd in het moment te zijn als je op het podium staat. Erg indrukwekkend en inspirerend.

En de toekomst?

Doorgaan met het maken van albums, spelen met inspirerende musici, mijn tijd verdelen tussen NYC en NL en vooral veel tijd doorbrengen met mijn gezin, familie en vrienden.

s t e r k e v r o u w e n

Concept en fotografie: Eddy Westveer