Alexander – Methods to Madness – Live stream concert

ALEXANDER – METHODS TO MADNESS – LIVE STREAM CONCERT
PARADOX TILBURG
VRIJDAG 12 FEBRUARI 2021

Eigenlijk stond de presentatie van het album ‘Methods to Madness‘ al op vrijdag 24 april 2020 gepland. Door de bekende reden kon dit feest dus jammer genoeg toen niet doorgaan.

Eindelijk is ie er dan, het bejubelde debuutalbum van pianist/toetsenist Alexander van Popta: Methods to Madness. Bij het grote publiek doet zijn naam mogelijk niet direct een belletje rinkelen, maar toch stond Van Popta als bandleider en sideman op de belangrijkste podia en festivals. de Volkskrant over het debuutalbum: ‘Methods to Madness van Alexander is warm en fraai, en wordt nooit te zoetig.’

Zo speelde hij met zijn collectief Re:freshed Orchestra meerdere malen in het Concertgebouw en op festivals als North Sea Jazz en Jazz in Duketown. Daarnaast is hij de vaste pianist in de Liberty Group van trompettist Teus Nobel waar hij met zijn virtuoze spel achter de vleugel grote indruk maakte en verantwoordelijk is voor veel composities. Maar ook bij een afrobeat band als Koffie, zangeres Ntjam Rosie of Project S van Benjamin Herman is het Van Popta die achter de keyboards en piano zit. Nu komt deze muzikale duizendpoot dan eindelijk met een album en groep onder eigen naam.

Voor het debuutalbum Methods to Madness sloeg hij de handen ineen met bassist Thomas Pol, drummer Jamie Peet en gitarist Jelle Roozenburg, waarbij de pianist tevens op zoek ging naar een heel specifiek bandgeluid: ‘De band is live opgenomen op een analoge tape machine. Daar bovenop wilde ik gebruik maken van de verzameling vintage instrumenten en effecten die de studio te bieden had. Je hoort mij dus niet alleen achter de August Förster upright piano, maar ook op mellotron, orgel, klavecimbel en vibrafoon.’ Het resultaat is jazz met een verrassende rijkdom aan klankkleuren en invloeden.

ALEXANDER
Alexander van Popta – piano
Jelle Roozenburg – gitaar
Thomas Pol – contrabas
Jamie Peet – drums