Artvark Saxophone Quartet & Leo van Oostrom

ARTVARK SAXOPHONE QUARTET & LEO VAN OOSTROM
– LIVESTREAM CONCERT –
PARADOX TILBURG
VRIJDAG 9 APRIL 2021

ARTVARK SAXOPHONE QUARTET & LEO VAN OOSTROM
Het Artvark Saxophone Quartet en saxofonist Leo van Oostrom spelen het nieuwe programma ‘ADOLPHE SAX’, DE SAXOFOON 1840-2022’, een concert vol nieuwe composities en arrangementen, én een prachtig verhaal over de saxofoon zelf.

Het is het instrument waarop Leo van Oostrom al een prachtcarrière lang heeft gespeeld, maar waar hij ook een indrukwekkende verzameling van in huis heeft; unieke exemplaren die meegenomen worden naar het concert, om te laten horen én zien!

 

Leo van Oostrom heeft een enorme staat van dienst: was decennialang docent aan het Koninklijk Conservatorium en speelde jaren bij het Nederlands Saxofoonkwartet, de Beau Hunks en het Metropole Orkest. Van Oostrom nodigde Artvark uit bij hem thuis, zijn persoonlijke ‘museum’. Maanden van uitproberen, verkennen en discussies volgden en de eerste nieuwe composities en arrangementen werden een feit. De schuifsax mag op het eerste gehoor hilarisch klinken, maar wat gebeurt er als hier een Arvo Pärt-achtige benadering op wordt losgelaten? Hoe verhoudt een altsax in F zich tot het kwartet van Artvark, hoe klinken de originele ‘Adolphe Saxen’ uit 1860 met bijpassende mondstukken in een moderne compositie met improvisatie? Wat kan Artvark met een Couenophone uit 1924?

Kortom: deze oude instrumenten vormen een complete nieuwe uitdaging in de zoektocht naar klankmogelijkheden. De ongekende bibliothecaire kennis van Leo van Oostrom laat een divers en breed landschap van het instrument zien. De saxofoon mag dan uitgevonden zijn in 1842 door Adolphe Sax, anno 2020 lijken de mogelijkheden nog steeds eindeloos.

ARTVARK FT. LEO VAN OOSTROM
Rolf Delfos – altsax
Bart Wirtz – altsax
Mete Erker – tenorsax
Peter Broekhuizen – baritonsax
Leo van Oostrom – saxen