Reinier Baas & Ahmed El Maai Quartet – Live stream concert

REINIER BAAS & AHMED EL MAAI QUARTET – LIVE STREAM CONCERT
PARADOX TILBURG
VRIJDAG 19 FEBRUARI 2021

Sinds 2016 is er in Nederland een jaarlijks Ud festival. Tijdens dit festival (sinds 2016), geheel opgezet rond de Arabische luit, stond op zaterdag 7 november 2020 in het Amsterdamse Bimhuis een bijzonder kwartet aangevoerd door gitarist Reinier Baas en ud speler Ahmed El Maai. Gelukkig waren beide heren bereid om naar Tilburg af te reizen en kon deze bijzondere samenwerking in Paradox worden gepresenteerd in een live stream.

Nederlands meest hokjesgeestvrije gitarist ontmoet ud-virtuoos Ahmed El Maai. Gitarist Reinier Baas trekt zich niets aan van genres en plukt zijn invloeden overal vandaan. Van moderne jazz en hardcore improvisatie tot popmuziek en wereldse klanken. Deze avond treedt Baas in Paradox op met zijn nieuwe project waarin hij zijn gitaarspel laat samensmelten met de mysterieuze klanken van de ud.

In zijn luitexploraties laat de in Tanger geboren El Maai rijke traditionele melodieën opgaan in meerstemmige klankweefsels waarbij hij veel inspiratie put uit Andalusische muziek. Naast ud speelt El Maai ook kanun, viool en percussie. Reinier Baas ontving eerder al de Compositieopdracht van North Sea Jazz festival en nam een album op met Metropole Orkest. Het kwartet, dat filmische en sfeervolle composities afwisselt met opzwepende melodieën, wordt gecompleteerd door basklarinettist Joris Roelofs en bassist Clemens van der Feen. Een ‘must see’ en ‘must hear’ voor liefhebbers van de muziek van Anouar Brahem en Dhafer Youssef.

 

 

REINIER BAAS & AHMED EL MAAI QUARTET
Reinier Baas  – gitaar
Ahmed El Maai – ud, zang, kanun, percussie
Clemens van der Feen – contrabas
Joris Roelofs – basklarinet

 

In samenwerking met het Ud-festival