Saxofonist Ben van Gelder – New Generation

Saxofonist Ben van Gelder – New Generation

De jazz-scene van nu is niet compleet zonder saxofonist Ben van Gelder. Het lijkt voorbestemd: met een vader die tot over zijn oren in de jazz zat, een klassiek musicus als moeder en een oudere broer die muzikant werd, kiest Ben met volle overgave voor een bestaan als jazzmuzikant. En dat bestaan is niet altijd even makkelijk. Het kan soms eenzaam zijn, maar Ben deinst daar niet voor terug. Op het pad dat hij aflegt heeft hij veel inspiratiebronnen, maar hij geeft het ook vooral zelf vorm.

 

Deze aflevering werd gemaakt door:

Regie:   Noël Loozen

Assistent Regie: Javier Estupiñán

Eindredactie  Nada Mounzer

Redactie:  Fleur van den Breemer

Camera:  Diederik Evers

Geluid:  Diego van Uden

Montage:  Arthur Ivens

Productie:  Michiel Hobbelink & Merel Boterman

 

New Generation:

Een nieuwe lichting jazzmuzikanten in Nederland staat te popelen hun stem te laten horen. Of het nu straight-ahead jazz is, free jazz of kruist met klassiek; ze staan klaar om het stokje over te nemen van hun meesters. Maar niet voordat ze nog een tijdje samen hebben opgetrokken om van elkaar te leren. New Generation portretteert dit jaar opnieuw vier Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgaan. Hoe zijn deze grote talenten gekomen waar ze nu zijn en wanneer kruisten hun paden die van de oudere meesters?

In de portretten is er plek voor hun verhaal, maar ook voor livemuziek. De verschillende generaties spelen met elkaar samen in speciale sessies door heel Nederland.

 

NPO 2 Extra:

Dit programma werd eerder uitgezonden op 17 november 2020 door de NTR op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra is het digitale Kunst & Cultuur kanaal van de Publieke Omroep.