75 jaar vrijheid met Dutch Swing College Band

Dit optreden vindt plaats in het kader van de nationale viering van 75 jaar Vrijheid die op 31 augustus in Terneuzen van start gaat n.a.v. de Slag om de Schelde, na D-day de grootste militaire operatie van de bevrijding van West Europa.

Op zondagmiddag 1 september 2019 verzorgt de Dutch Swing Collegeband een optreden in Porgy en Bess in Terneuzen.
De jazzband werd op 5 mei 1945 opgericht door een groep Haagse studenten die in de oorlog al stiekem de door de bezetters verboden jazz speelden. Toen het weer mocht was jazz de muziek van de bevrijders en daarom immens populair.

Het bijzondere van De Dutch Swing College Band is dat ze die populariteit van toen tot op de dag van vandaag hebben behouden, een unieke prestatie. Begonnen als amateurorkest werd de band in 1960, bij de terugkeer na een afwezigheid van 5 jaar van oprichter Peter Schilperoort, professioneel.

Sinds 1990 is Bob Kaper de aanvoerder van de oudste nog bestaande jazzband van Nederland. Het repertoire is beweegt zich tussen dixieland en swing. Ze spelen op alle continenten en hebben hun specifieke eigen sound behouden. De band swingt als vanouds.

De Dutch Swing College Band heeft in de jaren zestig en zeventig vaak in Porgy en Bess gespeeld. Het bijzondere van de Dutch Swing College Band is dat de band zich steeds verjongd heeft en zijn grote reputatie als drager van de traditie nog steeds waarmaakt. In het najaar van 2018 speelde de band voor het jaarlijkse benefietconcert voor het Nederlands Jazz Archief. Zij speelden toen ook twee stukken van avant garde componist Mischa Mengelberg voor een dolenthousiast publiek van doorgewinterde jazzliefhebbers.

Bezetting: Bob Kaper, klarinet, altsax, zang, arrangementen en leider van de band; Keesjan Hoogeboom, trompet, zang; Andy Bruce, trombone; David Lukács, sopraan- tenor- en baritonsax; Frenk van Meeteren, gitaar, banjo, zang; Adrie Braat, contrabas en Anton Burger, slagwerk.

Jazzradar

Jazzradar