Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Festival Jazz International Nijmegen

Festival Jazz International Nijmegen 2019 met diversiteit en vernieuwing

Met Phronesis, Nik Bärtsch’s Ronin en Montis, Goudsmit & Directie is het hoofdprogramma van Festival Jazz internationaal Nijmegen (FJIN) 2019 compleet. Het 4-daagse festival tekent hiermee opnieuw voor een divers en eigentijds programma dat zich kenmerkt door een gebalanceerde mix van iconen, pioniers en jong talent. Ook zijn de eerste namen bekend van festivalonderdeel Free Jazz. Dat zijn Kiki Manders en Jesse Schilderink. In deze gratis pop-up concertenreeks die als een rode draad door het festival loopt, staan opkomende (nationale en regionale) talenten en bijzondere samenwerking centraal. Early Bird dagkaarten en passe-partouts zijn tot 1 september te koop op fjin.nl

Phronesis: eigentijds met een saamhorigheidsboodschap
Het vermaarde Britse powertrio Phronesis doet niet vaak ons land aan. Dus met deze typische representant van de hedendaagse jazz, waarbij het draait om het totale geluid en niet om de afzonderlijke groepsleden, heeft FJIN iets bijzonders in huis. Phronesis heeft een ijzersterke live reputatie. De Deense contrabassist Jasper Høiby is als een jonge versie van Dave Holland: vingervlug, krachtig en met een talent voor het schrijven van jazz die je bijblijft. Hij kan blindelings vertrouwen op zijn virtuoze bandleden, pianist Ivo Neame en drummer Anton Eger, met wie hij met groot gemak langs duizelingwekkende ritmische kronkelwegen raast. Het drietal uit Londen groeide uit tot een grote naam op (jazz)festivals dankzij hun enerverende samenspel, soms hecht en soms ontregelend, maar altijd in balans. Na vele optredens wereldwijd, waaronder ook bij North Sea Jazz, won Phronesis in oktober 2017 de ‘Jazz Ensemble of the Year’-prijs op de UK’s Parliamentary Jazz Awards. ‘Een van de meest opwindende bands ter wereld!’ aldus Jazzwise.

Jasper Høiby: bas, Ivo Neame: piano, Anton Eger: drums

Nik Bärtsch’s Ronin: maximale effect met minimale middelen
Met zijn kwartet Ronin, tekent de Zwitserse pianist en componist Nik Bärtsch voor een zeer eigen en herkenbare sound: ‘ritual groove music’, genoemd naar hun debuutalbum. Dit geluid zweeft ergens tussen jazz, funk en hedendaagse compositie in. In zijn muziek gebruikt hij simpele muzikale motieven, die steeds herhaald worden en op nieuwe manieren gecombineerd, waardoor er een gevoel van ‘trance’ ontstaat en waarmee hij een fijnmazige structuur van ritmes en grooves opbouwt. De strakke uitvoering van Ronin roept vergelijkingen op met minimal techno en elektronische muziek. Zoals Jazzenzo schreef: “Het wezen van Ronins muziek is […]: gelaagde muziek die steeds verrast door tempowisselingen en frasering. Door de combinatie van repeterende patronen en vette grooves geschikt voor zowel de meditatiemat als de dansvloer. Een geweldige muzikale trip.”

Nik Bärtsch: piano, Sha: sax/basklarinetten, Thomy Jordi: bas, Kaspar Rast: drums

Montis, Goudsmit & Directie: swingend het vuurtje opstoken
Swingende en dansbare Soul Jazz is een voorliefde die de heren Montis Goudsmit & Directie delen. Hammondbeest Frank Montis begrijpt deze muziek als geen ander. Hij komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit & Directie tegen. Een absolute killer combi zo blijkt, dus tijd om vaker het podium te bestijgen. Tussen de festivals door nemen ze het debuut album op, dat eind 2019 zal verschijnen. Met zijn ontembare energie en gevoel voor groove toont Anton zich de perfecte gitarist voor deze formatie. Cyril Directie stookt vanachter de drums het vuurtje nog wat harder op, zodat het live alle kanten op gaat: klassiekers van Grant Green, The Meters, John Scofield, Eddie Harris, Rusty Bryant worden net zo gemakkelijk afgewisseld met eigen composities en/of jams. Deze ervaren muzikanten, die o.a. speelden bij DelMontis, Gare du Nord, New Cool Collective, the Postmen en Hans Dulfer hebben als motto: Zolang het maar swingt.

Frank Montis: Hammond orgel, Anton Goudsmit: gitaar, Cyril Directie: drums

Free Jazz met Jesse Schildering en Kiki Manders
Met het gratis toegankelijke festivalonderdeel Free Jazz verspreiden de jazzvibes zich door de hele stad. Nederlands en regionaal talent krijgt een podium op onverwachte pop-up locaties, bij voorkeur in de vorm van bijzondere samenwerkingen. Hiermee presenteert FJIN jazztalent voor een breed en nieuwsgierig publiek.

Jesse Schilderink
De spits wordt afgebeten door Wunderkind Jesse Schilderink en zijn Nijmegen/Rotterdam Collective in café Wunderkammer. Festival Jazz International Nijmegen geeft dit grote Nederlandse tenorsax-talent een Carte Blanche.  Schilderink speelde onder andere bij De Raad van Toezicht, Liberati Quartet en Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). Hij kent tal van Nijmeegse en Rotterdamse musici en stelt een gelegenheidsensemble samen met daarin de crème de la crème van jonge muzikanten uit beide steden. Geen betere pop-up locatie dan de Wunderkammer, een plek voor mensen, die op zoek zijn naar bijzondere uitgaanservaringen en een fris geluid.

Kiki Manders
Bij de Thiemeloods zijn de bijzondere klanken van zangeres Kiki Manders te horen. Met haar debuutalbum, “Love is yours is mine” haalt zangeres en pianist Kiki Manders inspiratie uit de natuur. Manders was een finalist bij de Voicingers International Singers Competition en een halvefinalist in het Brussels Young Jazz Singers Vocal Competition. Haar composities zijn krachtig en sensueel tegelijk. Met haar warme gevoelige stem creëert Kiki Manders een sfeer waarin fantasie en originaliteit voelbaar zijn.

Samenwerking met Festival Jazz International Rotterdam
Dit jaar, bundelen Nijmegen en Rotterdam voor de vierde keer de jazzkrachten, presenteren we interessante nieuwe (inter)nationale jazznamen en wisselen we lokaal talent uit. In dat kader zijn al eerder optredens in beide steden aangekondigd van Greg Ward’s Rogue Parade, het Rotterdamse Pack Project met Efe Erdem en het Nijmeegse Doppler Trio. Ook het optreden van Jesse Schilderink’s Nijmegen/Rotterdam Collective onderstreept deze samenwerking.

Eerder bevestigd voor het hoofdprogramma
Bovengenoemde artiesten vullen de line up van het festival aan. Namen die al bekend waren: Paul van Kemenade’s Three-Horns-and-A-Bass ft. Moholo, Mlangeni & Yenana; Ryan Porter ft. The West Coast Get Down; Greg Ward’s Rogue Parade; Angles 9; Efe Erdem The Pack Project; en het Doppler Trio.

Jazzradar