Iggy Pop of Iggy Jazz?

IGGY POP OP JAZZ MIDDELHEIM 2020!

Iggy Pop en Bill Laswell komen – apart én samen – naar Jazz Middelheim

“Iggy Pop op een jazzfestival?!”, horen we sommigen nu al mopperen. Ja! Ooit gevraagd naar wie hij graag in het voorprogramma van The Stooges wou zien staan, antwoordde de punklegende Sun Ra. En zo geschiedde.
En twee jaar geleden blikte hij het erg knappe jazzalbum Loneliness Road in met pianist Jamie Saft, bassist Steve Swallow en drummer Bobby Previte. Om maar te zeggen: Iggy Pop heeft iets met jazz.

Meer nog: zijn recentste album heet Free, en laat jazz toevallig ook net dát zijn – vrij! De plaat werd bovendien vrijwel volledig neergepend door de Amerikaanse jazztrompettist Leron Thomas, en het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone verbaasden zich – op een positieve manier – over de jazzy blazers en “Sinatra-style crooning” op het album.

Maar Iggy Pop zal op Jazz Middelheim niet enkel nummers uit Free brengen. Verwacht je daarnaast ook aan onversneden versies van klassiekers als ‘I Wanna Be Your Dog’, ‘The Passenger’ en ‘Lust for Life’!

Als kers op de taart treedt Iggy Pop volgende zomer op Jazz Middelheim eerder op de dag ook aan met de Amerikaanse bassist Bill Laswell, die in 1988 het album Instinct producete van de Godfather of Punk. Want als hij de afgelopen vier decennia even zelf geen muziek maakte – zowel solo als met Brian Eno, John Zorn en Ryuichi Sakamoto – zat Laswell aan de knoppen van platen van onder meer Laurie Anderson, Herbie Hancock, Afrika Bambaataa en Iggy Pop.

Ook als muzikant grossierde Bill Laswell al die jaren vrolijk in de meest uiteenlopende genres: van jazz over hiphop naar funk en zelfs dub, reggae en drum & bass. Dat laatste deed hij intussen al een paar keer met zijn band Method of Defiance, en hij riep er in het verleden niet alleen de hulp van verschillende toonaangevende drum & bass-acts voor in, maar ook van jazziconen als Pharoah Sanders, Herbie Hancock en Wayne Shorter.

En volgende zomer op Jazz Middelheim ook van Iggy Pop, want de punklegende staat er als special guest op het podium met Bill Laswells Method of Defiance!

Iggy Pop én Bill Laswell presents Method of Defiance with special guest Iggy Pop staan op 14 augustus op Jazz Middelheim, in samenwerking met de stad Antwerpen en Klara.

DE VOORVERKOOP BEGINT VRIJDAG 20 DECEMBER 2019 OM 9.00 UUR

Bron: Persbericht

Jazzradar