JAZZ is 3 dagen BIG BIZNIZ in Rotterdam

44e EDITIE NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2019

Dit jaar barst weeral de 44e editie van het North Sea Jazz Festival los. Inmiddels zijn (bijna) alle namen bekend van het festival dat gehouden wordt op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli in de Rotterdamse Ahoy-gebouwen. In de grote hallen met namen als Toto, Tower of Power, Anita Baker, Macy Gray en Daryl Hall & John Oates, waarbij de ware jazzliefhebber zich achter de oren krabt. Op de vele andere podiumlocaties staat een keur aan nationale, maar vooral internationale jazzmuzikanten op loopafstand van elkaar verwijderd. Met een goed kompas, een strakke planning en een beetje geluk kun je in drie dagen tijd veel beleven! Wie er bij wil zijn moet zich weren, want de kaartverkoop loopt hard.

VASTE AGENDAPUNTEN
Er is een aantal jaarlijks terugkerende aandachtspunten en thema’s op het festival. Eén daarvan is de Paul Acket Award. Een prijs bedoeld voor een artiest die een bredere erkenning verdient. Aan gitarist Julian Lage zal de prijs worden uitgereikt. En uiteraard speelt hij ook. Twee keer zelfs: zaterdag 13 juli om 15.30 uur in de Volga samen met saxofonist Ben Wendel en om 18.30 uur op het zelfde podium met pianiste Kris Davis.

Sinds 2001 wordt er jaarlijks een compositieopdracht uitgereikt aan een Nederlands muziektalent. De vakjury wees dit jaar saxofonist Maarten Hogenhuis aan om een compositie van 75 minuten uit te schrijven. Over de artistieke invulling zegt hij: “Ik ben, enigszins gedwongen door de ‘harmonie-loze’ trio setting waarin ik veel opereer, altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik ‘achter’? Voor deze opdracht zal ik onderzoeken hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonische instrumenten, waarbij de volgende vraag centraal zal staan: hoe vind ik ook in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie?”.
Voor wie het live wil meemaken: Zaterdag 13 julie speelt hij om 18.00 uur in de Yenisei
Maarten Hogenhuis – altsax
Mete Erker – tenorsax
Joris Roelofs – basklarinet
Bruno Calvo – trompet
Phil Donkin – contrabas
Mark Schilders – drums

Ook dit jaar heeft het North Sea Jazz Festival een podium gereserveerd voor aanstormend talent van de hogeschool voor de kunsten Codarts Rotterdam. Tien bands van de jazz-, pop- en wereldmuziekafdeling zijn geselecteerd door programmeurs van het festival en het artistieke team van Codarts om op de Codarts Talent Stage, buiten achter de Nile, op te treden.