jazzahead! 2020

Canada partnerland tijdens jazzahead! 2020

Gala met Rufus Wainwright; festival opent met Laila Biali en Tanya Tagaq

In april 2020 viert het Jazzahead! congres in de Bremense Messe het derde lustrum en het jaarlijkse festival dat gelijktijdig wordt georganiseerd zal voor de tiende keer plaatsvinden. Dit dubbele jubileum is reden genoeg om breed uit te pakken. Het festival zal worden geopend door de Canadese singer/ songwriter Rufus Wainwright tijdens hetJazzahead! galaconcert in de Bremense concertzaal.

De gelauwerde Canadese singer/songwriter en pianist Laila Biali zal 17 april optreden op de openingsdag van het cultuurfestival in Bremen. Ze ontving dit voorjaar een Juno Award voor haar naamloze album. De Juno’ s zijn het Canadese equivalent van de Amerikaanse Grammy’s. De Washington Times uitte zich lovend over de muzikale kwaliteiten van Biali en omschreef haar werk als “een mix van virtuoze en onvoorspelbare jazz en pop verpakt in beknopte en pakkende nummers.”

Na Biali zal zangeres Tanya Tagaq te horen zijn. Ze is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Inuit, de inheemse bewoners van Canada, en ze is bovendien een van de meest gevierde artiesten uit het partnerland. “Ze heeft de lang verloren keelzang van de Inuit praktisch herontdekt en heeft haar volledig onafhankelijke vorm ervan ontwikkeld, met uiteenlopende invloeden uit de popmuziek, traditionele zang, rap en beatboxing”, aldus Peter Schulze, een van de artistiek leiders van Jazzahead!

 Het galaconcert van Jazzahead! wordt verzorgd door singer / songwriter Rufus Wainwright.

Wainwright wordt zeer gewaardeerd en geprezen door zowel critici als publiek. Hij speelt werk van zijn nieuwste album.
Wainwright heeft talloze popalbums uitgebracht. Hij heeft sonnetten van William Shakespeare op muziek gezet voor een toneelstuk van Robert Wilson. Daarnaast heeft hij twee opera’s voltooid en muzikale bijdragen geleverd aan verschillende films zoals Brokeback Mountain en Shrek.

Sinds 2006 organiseert Jazzahead! een congres in de Bremense Messe waar internationale jazz- professionals  elkaar ontmoeten. De organisatie kiest sinds 2011 een nieuw partnerland. Afgelopen jaar was dat Polen en in 2020 is er gekozen voor Canada.

De beurs plaats van donderdag 23 tot en met zondag 26 april. Het cultureel festival begint een week eerder, op vrijdag 17 april. Canada is het eerste Jazzahead! partnerland buiten Europa.

 Kaartjes voor alle jazzahead! en festivalevenementen zijn beschikbaar op www.nordwest-ticket.de/ of op www.jazzahead.de

fotografie: Nikolai Wolff

 

Jazzradar