Komende headliners bij PaRaDoX

HEADLINERS in Paradox in januari en februari 2020

Or Baraket met nieuwe jazzgeneratie Israëlische topmusici

Bassist Or Bareket behoort tot de meest gevraagde en veelzijdigste jonge musici in de New Yorkse jazzscene. Geboren in Jeruzalem en opgegroeid in Buenos-Aires en Tel-Aviv, combineert hij mediterrane, Latijns-Amerikaanse en Noord-Afrikaanse folklore met de Amerikaanse jazztraditie. Op vrijdag 17 januari treedt Or Bareket Group op in Paradox met onder meer Nitai Hershkovitz op piano.

Sinds Bareket in 2010 naar New York verhuisde, werkte hij samen met aansprekende namen als Chris Potter, Jeff Ballard, Anat Cohen, Gilad Hekselman en Shai Maestro. In 2017 verscheen zijn debuutalbum OB1 dat vorig jaar werd opgevolgd door 33 op Enja Records. ‘Met 33 heeft Or Bareket een elegant album gecreëerd dat balans en jeugdige wijsheid uitstraalt. Het toont zijn toenemende volwassenheid als componist en is tegelijkertijd het ideale platform voor de muzikale talenten die hem omringen’, aldus het internationale magazine All About Jazz over het laatste album van Bareket. Op het podium omringt de bassist zich altijd met andere toptalenten uit de New Yorkse scene zoals pianist Nitai Hershkovitz, bekend als vast bandlid van contrabassist Avishai Cohen.

Bezetting:
Nitai Hershkovits (piano), Charles Altura (gitaar), Or Bareket (contrabas), Savannah Harris (drums)

Or Bareket (ISR) speelt op vrijdag 17 januari in Paradox, Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

 

Joshua Redman gastsolist bij Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Saxofonist Joshua Redman stond eerder al eens in Paradox met zijn eigen trio. Nu komt de Amerikaan op woensdag 22 januari terug naar Tilburg met Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor een PaRaDoXaal concert in de Concertzaal van Theaters Tilburg.

Joshua Redman geldt als één van de grote jazznamen van de laatste decennia. Hij nam albums op met uiteenlopende muzikanten en groepen als Brad Mehldau, The Bad Plus, James Farm, Charlie Haden, Chick Corea en zijn vader Dewey Redman. Deze avond treedt de tenorsaxofonist aan met Jazz Orchestra of the Concertgebouw. ‘s Lands toonaangevende big band staat speciaal voor deze gelegenheid onder leiding van de Amerikaanse gastdirigent Jim McNeely. Op het programma staat muziek van Joshua Redman en Jim McNeely, geschreven in opdracht van de Frankfurt Radio Big Band.

Joshua Redman (US) & Jazz Orchestra of the Concertgebouw spelen op woensdag 22 januari in de reeks PaRaDoXaal in de Concertzaal van Theaters Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

 

 

 

 Tom Rainey Trio met Mary Halvorson en Ingrid Laubrock

Drummer Tom Rainey speelde op meer dan tachtig albums mee. De Amerikaan staat bekend als een veelzijdige en technisch sublieme muzikant die in staat is om meerdere stijlen te combineren. In de media wordt Rainey ook wel ‘de meester van de improvisatie’ genoemd. Op vrijdag 24 januari treedt hij met zijn avontuurlijke trio op in Paradox met gitarist Mary Halvorson en saxofonist Ingrid Laubrock.

Mary Halvorson heeft zich de laatste jaren ontwikkelt tot een van de meest spraakmakende gitaristen in de hedendaagse jazz. Zo werkt ze regelmatig samen met John Zorn. Ingrid Laubrock is actief in diverse projecten van onder meer Anthony Braxton en Mike Reed. Zowel Laubrock als Halvorson stonden in 2018 nog hoog op de lijst in de fameuze Downbeat International Critics Poll. Tom Tainey Trio combineert vrije improvisaties en energieke uitbarstingen met pakkende melodieën en smeuïg gitaarwerk. De groep presenteert in Paradox het laatste album Combobulated dat in 2019 verscheen op het Zwitserse Intakt lab

Bezetting
Ingrid Laubrock (saxofoon), Mary Halvorson (gitaar), Tom Rainey (drums)

Tom Rainey Trio (US) speelt op vrijdag 24 januari in Paradox, Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

 

Phronesis drummer Anton Eger met nieuwe project Æ

Anton Eger geniet vooral bekendheid als die geweldig explosieve drummer van bij het trio Phronesis en bij saxofonist Marius Neset. Op zaterdag 25 januari komt hij naar Paradox met zijn eigen kwartet Anton Eger Æ waar onder meer de Nederlandse toetsenist Niels Broos deel van uitmaakt. Opzwepende grooves en elektronische beats vormen de hoofdmoot van deze onnavolgbare groep.

Egers liefde voor jazz is groot, maar zoals bij de meeste interessante muzikanten reikt zijn muzikale horizon veel verder. Zo vormen elektronica, rock en metal net zo goed een belangrijke inspiratiebron. Æ klinkt als Squarepusher op volle vaart en dat levert enerverende en intrigerende muziek op die je meeneemt op een luistertrip die tegelijk dansbaar en vervreemdend klinkt.

Bezetting
Niels Broos (keys), Matt Calvert (gitaar), Robin Mullarkey (bas), Anton Eger drums

Anton Eger Æ speelt op zaterdag 25 januari, Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

 

 

 

 

Nieuw! Paradox Jazz Orchestra

Paradox heeft vanaf deze maand een eigen orkest: Paradox Jazz Orchestra. Initiatiefnemers saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel treden elke laatste woensdagavond van de maand op in Paradox. Voor deze nieuwe bigband wisten ze een keur aan topmusici te strikken zoals de saxofonisten Jan Menu, David Romanello, Tom Beek en Guido Nijs, trompettisten Martijn de Laat en Koen Smits, gitarist Michiel Stekelenburg, trombonisten Martijn Sohier en Martin van de Berg, pianist Rembrandt Frerichs en drummer Niek de Bruijn. Elk concert heeft een ander thema. Op 29 januari staat de muziek van de legendarische Skymasters centraal.

Deze legendarische Nederlandse bigband werd in 1946 opgericht in opdracht van de AVRO en bevatte jazziconen als Ack van Rooyen, Piet Noordijk en Ferdinand Povel. Tussen 1978 en 1986 verzorgden The Skymasters het wekelijkse programma Swingtime vanuit cafe Nick Vollebregt in Laren. De band werd destijds gezien als een van de beste bigbands van Europa en trad op met vele buitenlandse solisten zoals Dizzy Gillespie en Clark Terry. Paradox Jazz Orchestra laat de oude tijden herleven in Paradox volgens het concert ‘create & play’. Tijdens de openbare repetitie van 19.00u tot 21.00 uur wordt er alvast een kijkje in de keuken gegeven. Vervolgens begint om 21.15 uur het concert.

De totale concertreeks van Paradox Jazz Orchestra (elke laatste woensdag van de maand):
29 jan – Remembering The Skymasters
26 feb – A Tribute to Buddy Rich
25 mrt – Duke Ellington’s Far East Suite
29 apr – Remembering Jerry van Rooyen
27 mei – surprise!

 

 

Kenny Garrett keert met kwintet terug in Paradox

De Amerikaanse saxofonist Kenny Garrett staat bekend om zijn energieke, funky hard bop stijl. De vorige keer dat hij met zijn kwintet in Paradox speelde, stond het publiek aan het einde van de avond op de stoelen. Op woensdag 5 februari komt de saxofonist – die in de jaren tachtig naast Miles Davis op het podium stond – terug naar Tilburg.

In 2016 bracht Garrett zijn 18e album als bandleider uit. Veel jazzliefhebbers associëren de saxofonist nog altijd met Miles Davis, bij wie hij vijf jaar lang speelde in diens ‘elektrische periode’. Met Davis maakte hij onder meer de albums Amandla (1989) en Miles & Quincy Live at Montreux (1991). Garrett won diverse keren de DownBeat Readers’ Poll als Beste Altsaxofonist. Voor zijn album Five Peace Band – Live ontving de saxofonist een Grammy Award.

Bezetting
Kenny Garrett (saxofoon), Vernell Brown (piano), Corcoran Holt (bas), Samuel Laviso (drums), Rudy Bird (percussie)

Kenny Garrett Quintet (US) speelt op woensdag 5 februari in Paradox, Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

 

 

Poolse topformatie Marcin Wasilewski Trio terug in Paradox

Jarenlang was het trio van de Poolse pianist Marcin Wasilewski de vaste begeleidingsband van de inmiddels overleden legendarische trompettist Tomasz Stanko. Maar ook zonder Stanko geldt de groep als een van de meest aansprekende pianotrio’s van het moment met tal van ECM-albums achter hun naam. Op vrijdag 7 februari treedt het trio voor de derde keer op in Paradox.

Marcin Wasilewski Trio is inmiddels 25 jaar samen en wordt in jazz minnend Polen gezien als een van de topformaties van het land. Veel indruk maakte de groep met hun gevoelvolle bewerkingen van de muziek van de legendarische Poolse film- en jazzcomponist Krzysztof Komeda (bekend van veel Polanski-films). Wasilewski’s impressionistische interpretaties van Komeda’s werk vielen in de smaak bij trompettist Tomasz Stanko. Het trio begeleidde Stanko daarna op zijn vele jazzavonturen. ‘In de hele Poolse jazzgeschiedenis is er geen groep als deze te vinden’, prees hij de groep. Marcin Wasilewski Trio werkte verder samen met uiteenlopende muzikanten als Charles Lloyd en Tineke Postma. In 2018 verscheen op ECM een live album met daarop schitterende nummers als Spark of Life en Night Train To You. Naast Marcin Wasilewski op piano hoor je Slawomier Kurkiewicz op contrabas en Michal Miskiewicz op drums.

Bezetting
Marcin Wasilewski (piano), Slawomier Kurkiewicz (bas), Michal Miskiewicz (drums)

Marcin Wasilewski Trio (POL) speelt op vrijdag 7 februari in Paradox, Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

 

 

Indringende mix van Oosterse en Westerse klanken bij Oded Tzur (ISR)

Oded Tzur is een Israëlische tenorsaxofonist met een warme, aan John Coltrane herinnerende klank, waarmee hij  Westerse en Oosterse muziek op een overtuigende manier overbrugt. Hij wordt geprezen om zijn verhalende composities en zijn eigenzinnige techniek waarmee hij vloeiende overgangen maakt tussen verschillende noten. Tzur stond al eerder in Paradox en liet toen een grote indruk achter. Op woensdag 19 februari keert hij terug naar Tilburg met zijn kwartet.

De uit Tel Aviv afkomstige Oded Tzur wordt als saxofonist geroemd om zijn spectaculaire klank die hij deels ontleent aan de Indiase muziek. Hij verdiepte zich in Indiase muziek bij de legendarische fluitist Hariprasad Chaurasia. ‘Zijn vermogen om de klankkleur van zijn instrument te manipuleren grenst aan het onmogelijke’, schreef de Volkskrant eerder al. Tegenwoordig maakt Tzur deel uit van een nieuwe lichting Israëlische musici die succes viert in de jazzscene van New York. Zijn kwartet bestaat uit Nitai Hershkovits (o.a. bassist Avishai Cohen), drummer Johnathan Blake (Donny McCaslin, Tom Harrell) en bassist Petros Klampanis.

Bezetting
Oded Tzur (tenorsax), Nitai Hershkovits (piano), Petros Klampanis (bas), Johnathan Blake (drums)

Oded Tzur (ISR) speelt op woensdag 19 februari in Paradox, Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

 

 

 

Pianist Rogier Telderman met internationaal trio

De Nederlandse pianist Rogier Telderman komt op vrijdag 28 februari naar Paradox met twee Europese topmuzikanten, de Poolse violist Adam Baldych en de Franse cellist Vincent Coutrois. Het trio transformeert de eeuwenoude, klassieke formatie van viool, cello en piano tot een kolkende muzikale ervaring waarin jazz en kamermuziek op virtuoze wijze samengaan. In december doken de drie heren in Frankrijk de studio in voor een album dat later dit jaar zal verschijnen.

Rogier Telderman werd in 2016 door Nederlandse programmeurs verkozen tot Young VIP, Nederlands meest belovende jonge jazzartiest. Inmiddels stond hij met zijn groepen op festivals als het North Sea Jazz, November Music en Transition. Het paradepaardje van Telderman is zijn internationale trio. Violist Adam Baldych en cellist Vincent Courtois brachten muziek uit op prestigieuze labels als ECM Records en ACT Records en werkten samen met spraakmakende jazzmuzikanten als Marius Neset, Louis Sclavis, Thomas Strønen, Michel Petrucciani, Nik Bärtsch en Lars Danielsson.

Bezetting
Rogier Telderman (piano), Adam Bałdych (viool), Vincent Courtois (cello)

Baldych-Courtois-Telderman (PL/FR/NL) speelt op vrijdag 28 februari in Paradox, Tilburg. Aanvang 20:30 uur.

Jazzradar