PaRaDoX highlights OKTOBER en NOVEMBER 2019

PaRaDoX bestaat op 12 oktober 2019 VEERTIG jaar. Dat wordt op dezelfde dag gevierd. Maar er gebeurt gelukkig veel meer. Het programma voor het komende seizoen is de moeite waard. We geven u wat HIGHLIGHTS voor de komende twee maanden. 

WO 2 okt – Noah Preminger Group (US)
Enige Nederlandse concert Noah Preminger Group (US)
Hoewel in Nederland nog relatief onbekend, werd de Amerikaanse tenorsaxofonist Noah Preminger door het prestigieuze magazine Downbeat al verkozen tot Rising Star Best Tenor Saxophonist. Het jaar daarop eindigde hij als vijfde in het rijtje Best Tenor Saxophonist (boven wereldsterren als Joshua Redman, Branford Marsalis en Wayne Shorter). Op woensdag 2 oktober is  Preminger in Nederland te horen als hij met zijn superkwartet in Paradox het enige concert in ons land geeft.

Bezetting
Noah Preminger (saxofoon), Jason Palmer (trompet), Kim Cass (contrabas), Dan Weiss (drums)

 

ZA 12 okt – 40 jaar SBM Paradox & opening muziekateliers
40 jaar SBM Paradox & opening nieuwe muziekateliers
met Paul van Kemenade Classic Quintet, VLEK en duo Reijseger / Fraanje
Precies 40 jaar geleden, op 12 oktober 1979, werd de Stichting Bevordering Muziekimprovisatie (SBM) in Tilburg opgericht. De Stichting verwierf al snel een eigen podium door financiële steun van een grote groep jazzliefhebbers en jazzmusici die allen garant stonden voor een bedrag. Dat allemaal was voldoende om een hypotheek voor een jazzclub af te sluiten. Een crowdfundingsactie avant la lettre en tevens de start van Paradox. Niet alleen dit 40-jarig bestaan, maar ook de gloednieuwe muziekateliers die eind dit jaar worden opgeleverd vormen aanleiding voor een concertavond met musici en groepen die gelieerd zijn aan de ‘Tilburgse jazz school’. Zo treedt saxofonist Paul van Kemenade op met zijn Classic Quintet waarmee hij in de jaren negentig furore maakte.

 

DI 15 okt – Peter Bernstein Quartet (US)
Gitaarvirtuoos Peter Bernstein (US) voor het eerst in Paradox
Jazzgitarist Peter Bernstein is al vanaf 1989 actief in de New Yorkse jazzscene. Daar geniet hij een glanzende reputatie sinds hij ontdekt werd door Jim Hall, die ooit zei: ‘Peter Bernstein is de meest indrukwekkende gitarist die ik heb gehoord. Hij speelt het beste van allemaal qua swing, logica, gevoel en smaak.’ Op dinsdag 15 oktober speelt de Amerikaan voor het eerst in Paradox.
Peter Bernstein speelde met vele jazzgroten der aarde. Hij begeleidde Sonny Rollins tijdens diens laatste Nederlandse optredens in 2011. Ook is hij te horen als sideman naast musici als Diana Krall, Joshua Redman en Brad Mehldau. Als bandleider bracht Bernstein albums uit onder eigen naam, maar ook met zijn veel geprezen trio met organist Larry Goldings en drummer Bill Stewart. In zijn huidige kwartet speelt onder meer pianist Sullivan Fortner (o.a. Roy Hargrove, Cécile McLorin Salvant). Recht-toe-recht-aan Amerikaanse jazz.

Bezetting
Peter Bernstein (gitaar), Sullivan Fortner (piano), Doug Weiss (contrabas), Leon Parker (drums)

 

WO 23 okt – The Necks (AUS)
Bezwerende minimal music van pianotrio The Necks (AUS)
Een concert van The Necks is nooit hetzelfde. Optredens van dit Australische culttrio bestaan meestal uit twee nummers: één voor de pauze en één erna. In de handen van The Necks wordt ‘jazz’ een rekbaar begrip. Het resultaat is een hypnotiserend, minimal hoorspel met een ritueel karakter.
De band bestaat al 32 jaarin dezelfde samenstelling. De muziek van The Necks beweegt zich tussen minimalistische patronen en vrije improvisaties die samen een spanningsboog vormen die steevast leidt tot een denderende climax. Het Australische trio is een inspiratiebron voor tal van hedendaagse, jonge pianotrio’s die een mix maken van jazz en minimal music.

Bezetting
Chris Abrahams (piano), Lloyd Swanson (contrabas), Tony Buck (drums)

 

WO 6 nov  – Ambrose Akinmusire Quartet (US)
Enige Nederlandse concert Ambrose Akinmusire Quartet (US)
Trompettist Ambrose Akinmusire is uitgegroeid tot een van grote smaakmakers uit de Amerikaanse jazz. Hij werkte samen met uiteenlopende muzikanten als Esperanza Spalding, Steve Coleman, Snarky Puppy en Kendrick Lamar en bracht diverse albums uit op Blue Note Records. Op woensdag 6 november geeft de trompettist met zijn Ambrose Akinmusire Quartet in Paradox het enige Nederlandse concert van zijn tournee.  Akinmusire wordt geroemd om zijn genre-overstijgende aanpak waarin jazz, modern klassiek, hiphop en avant-garde moeiteloos samengaan.

Bezetting
Ambrose Akinmusire (trompet), Sam Harris (piano), Harish Raghavan (contrabas), Justin Brown (drums)

 

WO 13 nov – Aaron Parks Little Big (US)
Pianist/toetsenist Aaron Parks (US) in Paradox met Little Big
Aaron Parks
is vooral bekend als pianist met een nadruk op akoestische jazz. Hij speelt bij de groep James Farm met Joshua Redman en bracht een soloplaat uit op ECM Records. Toch rekt de Amerikaan graag zijn muzikale grenzen op door te flirten met indierock en hiphop. Bij de muziek van Little Big ligt de nadruk op pakkende, verhalende songs vol melodieën en eigentijdse ritmes. De bandleden komen uit de jazzscene, maar voelen zich net zo gemakkelijk thuis in de elektronische muziek, alternatieve pop en country. Muziek vol subtiele grooves, spannende klanken en opzwepende solo’s.

Bezetting
Aaron Parks (piano), Greg Tuohey (gitaar), DJ Ginyard (basgitaar), Tommy Crane (drums)

 

VR 15 nov – Daniel Herskedal Quartet (NO)
Virtuoze tubaïst Daniel Herskedal (NO) presenteert nieuwe album
Bij een tuba in de jazz denk je al snel aan New Orleans en brass bands. De Noorse tuba- en bastrompet speler Daniel Herskedal laat horen dat het ook heel anders kan. Maar niet alleen door zijn instrumentkeuze is hij een opvallende verschijning in jazzland, ook zijn speltechniek en composities maken veel indruk. Met zijn kwartet bracht hij in het voorjaar zijn nieuwe album Voyage uit op het Britse label Edition Records.
De muziek van Herskedal is zeer gevarieerd. De Noor laat zich inspireren door jazz, klassieke muziek en folk, maar ook door Oosterse muziek.

Bezetting
Daniel Herskedal (tuba, basstrompet), Bergmund Waal Skaslien (viool), Eyolf Dale (piano), Helge Andreas Norbakken (percussie, drums)

 

VR 29 nov – Soft Machine (UK)
Legendarische groep Soft Machine (UK) in Paradox
Als belangrijk exponent van de Canterbury Scene groeide Soft Machine uit tot een van de bekendste Engelse avant/jazz-rock bands aller tijden. Begonnen als psychedelische rockband, deelden zij eind jaren 60 het podium met bands als Pink Floyd en de Jimi Hendrix Experience. Door de jaren heen ontwikkelde Soft Machine zich via de progrock steeds meer als Europese pionier binnen het jazzrock/fusion genre. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan is de groep op tournee en doet twee concerten in Nederland.

Soft Machine kende door de jaren heen veel bezettingswisselingen. Zo maakten later wereldberoemde musici als Andy Summers (The Police) en gitarist Allan Holdsworth deel uit van Soft Machine. Vorig jaar verscheen het laatste goed ontvangen studio album Hidden Details. Gitarist John Etheridge, saxofonist Theo Travis, bassist Roy Babbington en drummer John Marshall zorgen ervoor dat de nalatenschap van Soft Machine in leven blijft. Ze spelen klassiekers van de wereldberoemde albums Third en Fourth, werk uit de beginjaren en nummers van hun laatste plaat.

Bezetting
John Etheridge (gitaar), Theo Travis (tenorsaxofoon, fluit keyboard), Roy Babbington (basgitaar), John Marshall (drums)

 

 

Jazzradar