Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Hans Mantel senior, gitarist

BIOGRAFIE

Hans Mantel solo

door Hans Zirkzee

Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze jazzmuzikanten die een band met Rotterdam hebben of hadden. Musici die veel reizen en mensen ontmoeten hebben vaak mooie en interessante verhalen te vertellen. 
Deze biografie werd deels gepubliceerd in Jazz in Rotterdam en werd aangevuld met later beschikbaar gekomen informatie.

Hans Mantel sr.

(Rotterdam, 21 november 1931 - Rotterdam, 2 januari 2019)

"Als ik die popgitaristen van nu zie, kijk ik altijd naar dat linkerhandje, nou dat stelt niet veel voor."

Hans Mantel senior (Rotterdam, 21 november 1931 – Rotterdam, 2 januari 2019), vader van de bekende bassist, jazzauteur en presentator Hans Mantel junior, begon in het pré-bebop tijdperk als een liefhebber van de muziek van de Hot Club de France en de toen heersende swingstijl. Hij volgde, zoals meerdere Rotterdamse gitaristen, klassiek gitaarles bij de heer Martin, die hem veel bijbracht over harmonieën en akkoorden.

Hans:

‘Het niveau van de amateurs was toen best goed. Als ik die popgitaristen van nu zie, kijk ik altijd naar dat linkerhandje, nou dat stelt niet veel voor. Maar ja, het hedendaagse publiek is nu eenmaal gewend aan dat niveau. Ik speelde in verschillende combo’s zoals het trio van Ruud Kuyper met Koos Serierse op contrabas, het kwintet Henk van Buul, het kwintet van Dick Gout en de Harlem Five. De muzikanten in die tijd hadden allemaal een baan dus er waren er nogal eens een paar verhinderd. Dan gingen wij naar café Pardoel, een kroegje op de Oude Binnenweg. Dat was een verzamelplaats van schilders, dichters en muzikanten van allerlei pluimage zoals Woody van Amen, Hans Sleutelaar en de schrijver Cor Vaandrager, een gevoelige en introverte jongen.

MM Combo 9 februari 1954 coll JK 919
Modern Music Combo februari 1954 Ruud Kuyper (piano), Wim Spek (cb) en Hans Mantel sr. Zangeres Nic van Eijk niet op de foto.

HARLEM FIVE
En natuurlijk allerlei muzikanten. Iedereen kende daar iedereen. Dan vroegen we wie er vrij was en zo stelden we dan een combo samen dat dan steevast het Paramount Kwartet of Kwintet heette. Dat waren gewoonlijk handige muzikanten die in allerlei toonsoorten uit de voeten konden. Daardoor heb ik met veel jazzmuzikanten gespeeld, zoals saxofonist Tom Bronsvoort, Aad Groenenboom, een prima slagwerker, saxofonist Leo Meijer, vibrafonist Rob Buskop, slagwerker Tony Viola, pianist Jan Rath, vibrafonist Rene Thirion en vele anderen. We hadden weleens een schnabbel in Koinonia, een studentenclub bij het belastingkantoor in de Puntegaalstraat. Dat was een nissenhut, zo noemden ze dat toen. Dat waren halfronde noodgebouwtjes van golfplaten van vlak na de oorlog. Het podium was een stel tegen elkaar geplaatste tafels en het ging daar behoorlijk loos in die dagen. Het was een leuke tijd. Er waren overal jazzclubs. Soms hele obscure, maar de sfeer was altijd gemoedelijk. Het langst heb ik gespeeld met de Harlem Five. Een goed ingespeeld kwintet met de, helaas te vroeg overleden, trombonist en accordeonist Hans Nootenboom, Kees Sparreboom (bas), Dick den Hoed (drums), Hans van der Aa (sax en ritme gitaar) en ik op sologitaar.

 

Mantel met Hans van Weel coll HM152
Hans Mantel junior, Hans van Weel en Hans Mantel senior

Uit die tijd ken ik ook de gitarist Piet Schop, de broer van de bassist Bas Schop. Wij zagen elkaar ook vaak buiten de muziek om. Rob Buskop was tandarts en heeft zijn eigen vliegtuig. Piet Schop was vliegtuigmonteur, die heeft zijn gitaar zelf gemaakt en niet zo’n hardbody, nee een echte, mooier dan een Gibson. Piet repareert het vliegtuig van Rob en Rob repareert Piets gebit. Ook Harry de Vries heb ik pas weer gesproken. We hadden juist besloten tot een reünie van het Dick Gout Kwintet maar door Dick’s overlijden gaat dat niet door.’

BRONNEN
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur
(2015)
Interview 28 februari 2007
Eigen tekst Hans Mantel

Hans Zirkzee
Hans Zirkzee

Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016

OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial