Trompettist Marcel Reijs, de sympathieke blazer

BIOGRAFIE

Marcel Reijs

door Hans Zirkzee

Auteur van het boek Jazz in Rotterdam, Hans Zirkzee interviewde en schreef over talloze jazzmuzikanten die een band met Rotterdam hebben of hadden. Musici die veel reizen en mensen ontmoeten hebben vaak mooie en interessante verhalen te vertellen. 
Deze biografie werd deels gepubliceerd in Jazz in Rotterdam en werd aangevuld met later beschikbaar gekomen informatie.

Marcel Reijs

(Rotterdam, 16 januari 1962 - Rotterdam, 28 februari 2015)

‘Wat een kanjer is dat! Ik had die vent nog nooit gehoord.’

Marcel Robert Reijs (Rotterdam, 16 januari 1962 – Rotterdam, 28 februari 2015)

Trompettist Marcel Reijs werd niet oud. Zijn plotselinge overlijden veroorzaakte een enorme schok in de Rotterdamse jazzscene. Voordat hij zijn naam bij het grote publiek had kunnen vestigen, maakte een hartstilstand een einde aan zijn korte leven. De sympathieke blazer was bij de insiders wel bekend. Slagwerker Piet Geurdes van het legendarische Atlantic Kwintet (Jazzradar, 13 augustus 2021) roemde Marcel als een zeer talentvolle musicus met een goed geluid: ‘Wat een kanjer is dat! Ik had die vent nog nooit gehoord.

Reys, Marcel IMG_0435
Marcel Reijs in Dizzy (foto Wim de Boek)

De onvolprezen website Jazzenzo schreef over hem een beknopt in memoriam:

‘De 53-jarige Reijs speelde in zijn carrière als sectietrompettist en als solist bij uiteenlopende formaties. Zo maakte hij deel uit van The Aurotones, The Glenn Miller Orchestra en New Cool Collective. Reijs – die studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag – was vooral freelancer. In die hoedanigheid maakte hij eind jaren ’80 onder andere deel uit van The Bob Brookmeyer Big Band. Door de jaren heen speelde Reijs in het Jazz Orchestra of The Concertgebouw, The Dutch Jazz Orchestra en toerde hij tot op heden met The Glenn Miller Orchestra onder leiding van Wil Salden. Ook was Reijs betrokken bij de onlangs opgerichte North Sea Big Band. Reijs verleende zijn medewerking aan The Aurotones, Too Hip For The Room en was regelmatig te gast in Benjamin Herman’s New Cool Collective. Reijs is ook te horen op het album Come escape with me uit 2003 van het Amina Figarova Septet. Met dat ensemble toerde de trompettist door Europa en Zuid-Afrika. Reijs toerde ook met The Golden Earring, Jo Lemaire en maakte deel uit van ‘Elvis the Concert‘ waarmee hij met de originele bandleden van Elvis Presley drie Europese tournees afwerkte. Marcel Reijs nam nooit onder eigen naam op.´

BRONNEN
Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur (2015)
Jazzenzo

Hans Zirkzee
Hans Zirkzee

Hans Zirkzee
‘mister’ jazz in Rotterdam,
muziekdocent,
saxofonist,
concertorganisator,
schrijver, jazz-historicus,
auteur van Jazz in Rotterdam
(de geschiedenis van een grotestadscultuur),
winnaar Dutilh-Prijs 2016

OVER R†JAM
Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial