Enrico Pieranunzi & Bert Joris – Afterglow

Enrico Pieranunzi & Bert Joris – Afterglow

In maart 1999 nam Enrico Pieranunzi in de Amsterdamse Leroy studio één van zijn bijna ontelbare albums op: Don’t Forget The Poet (Challenge – CHR70065). Het werd opgenomen met zijn trio met Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout. Er was ook een gastrol weggelegd voor de Belgische trompettist en flugelhornspeler Bert Joris. Daar werd het zaadje geplant dat lange tijd nodig had om te kiemen voor het nieuwe duo-album Afterglow.
In 2003 werd Joris door Pieranunzi teruggevraagd voor concerten in het kader van zijn Fellinijazz-programma. Weer wat later vroeg Joris als arrangeur voor het Brussels Jazz Orchestra op zijn beurt Pieranunzi terug om weer samen te werken. Dat resulteerde in het live album The Music Of Enrico Pieranunzi (W.E.R.F. 125 – 2015).

Enrico Pieranunzi | Bert Joris

Enrico Pieranunzi en Bert Joris in september 2018 in studio MotorMusic in Mechelen

DUO
In 2018 werden uiteindelijk de definitieve plannen gesmeed voor een duo CD voor Challenge en werd ruimte in de agenda gezocht en gevonden. En dat vond wonderwel aansluiting bij het plan van Pieranunzi om de CD Common View met Jasper Somsen en Jorge Rossy op te nemen.

Elf composities werden opgenomen in het besloten pand van MotorMusic in de historische binnenstad van Mechelen. Twee creatieve geesten spelen samen en zoeken de natuurlijke ruimte om te doen waar ze goed in zijn. Het is niet de spierballenmuziek die moet imponeren, maar het is juist het synergetische samenspel in deze intieme akoestische setting die indruk maakt. De noten die niet gespeeld worden, kunnen soms meer toevoegen aan de dingen die je wel speelt.

De meeste nummers op de plaat zijn van de hand van Pieranunzi, twee van Joris en er is een tweetal gezamenlijke liedjes. Het zijn expressieve stukken, slaapliedjes, ballades, beetje blues, een volksliedje, maar vooral creatieve verkenningen. Je hoort momenten waar twee grote muzikanten bijeenkomen en muzikaal samensmelten. Vreugde en weemoed wisselen elkaar af, maar het zijn vooral die talloze gevoelige momenten die je in de ziel kunnen raken.

CD-PRESENTATIE
Er stonden het afgelopen jaar tallozen concerten gepland die niet door gingen of werden uitgesteld. Pieranunzi en Joris spelen, ijs en weder dienende, op zondag 16 mei 2021 in de intieme Catharinakapel in Harderwijk samen. Ze zullen tijdens twee middagconcerten een cd-presentatie geven.

Eddy Westveer

Enrico Pieranunzi & Bert Joris
Enrico Pieranunzi – piano
Bert Joris – trompet & flugelhorn

Enrico Pieranunzi & Bert Joris buiten achter studio MotorMusic in Mechelen

Bert Joris en Enrico Pieranunzi op één van de opnamedagen achter studio MotorMusic in Mechelen

OPNAME
7 en 8 september 2018
Floren Van Stichel
MotorMusic Mechelen (B)

COMPOSITIES
Enrico Pieranunzi (tracks 1, 2, 4, 5, 6, 8 en 11)
Bert Joris (traks 3 en 9)
Enrico Pieranunzi & Bert Joris (tracks 7 en 10)

MIX 
Floren Van Stichel

MASTER
Steven Maes

PRODUCTIE
Jasper Somsen

COVERFOTO
Taiga, Shutterstock

FOTOGRAFIE
Eddy Westveer

DESIGN
Natasja Wallenburg

A&R Challenge Records
Marcel Landman

PRODUCTION COORDINATION
Boudewijn Hagemans

LINER NOTES

Jasper Somsen

RELEASE
januari 2021

TRACKLIST
1. Siren’s Lounge  4:24
2.  Afterglow  3:31
3.  Millie  3:18
4.  Cradle Song For Mattia  2:51
5.  Five Plus Five  5:10
6.  Anne April Sang  5:20
7.  Freelude  2:24
8.  What’s What  2:38
9.  How Could We Forget  5:22
10. Not Found  3:33
11. The Real You  3:03

TOTAL TIME
41:38