StarkLinnemann – Transcending Beethoven Volume 2

StarkLinnemann - Transcending Beethoven Volume 2

StarkLinnemann – Transcending Beethoven Volume 2

Het is 2020 en het Beethovenjaar nadert het hoogtepunt, want 16 december is het precies 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. De componist had zich geen beter jaar kunnen wensen dan dit bewogen jaar om zijn 250e verjaardag te vieren. Er zijn weinig componisten die de muziekwereld zo op zijn grondvesten heeft weten te schudden als deze toonzetter uit Bonn.

Bijna twee eeuwen na zijn overlijden staat hij nog dagelijks op het programma. Naast de klassieke uitvoeringen zijn er ook vele vertolkingen, de composities zijn doorgedrongen in menig pop-, rock-, blues- en new-age-uitvoering.

BEETHOVENJAAR
StarkLinnemann
heeft het Beethovenjaar aangegrepen om de componist uit te leggen in de taal van de jazz. Zij hebben daar tot nu toe twee composities voor gekozen: de pianosonate Opus 28 (uitgebracht als trio) en nu dan de cellosonate Opus 69, als kwartet uitgevoerd.

De keuze van Stark Linnemann voor de cellosonate blijkt al vrij snel een schot in de roos. De originele compositie biedt voldoende materiaal voor een meeslepend arrangement.

LOCOMOTIEF
Vanaf de eerste maat worden we meegetrokken in de dynamische wereld van Beethovens compositie. Na de onheilspellende opening, die eerder doet denken aan de jazzbewerking van een heavy metal-concert, volgt noodgedwongen het conformistische gedeelte van de klassieke compositie. Even later echter blaast Spaargaren zijn geïnspireerde saxsolo, vergezeld door de klanken van de percussie-contrabas-piano-locomotief. Na al dat vuurwerk neemt Stark de luisteraar mee in de oorspronkelijke compositie. Hij wordt vrij snel weer overstemd door zijn bandmaatjes, totdat tenslotte de saxofonist de melodielijn weer overneemt.

Met het tweede gedeelte zijn we aanbeland in wereld van de Latijns-Amerikaanse dans. Beethoven in Rio. Je moet maar durven.

In het derde gedeelte zijn we getuige van het verstilde samenspel van klarinet, piano, met strijkstok bespeelde contrabas en percussie.

SPETTEREND
De sonate wordt beëindigd met een spetterend slotdeel. Wie goed luistert hoort ze allemaal voorbij komen: jazzhelden als Oscar Peterson, Cecil Taylor, Reggie Workman en Ornette Coleman, in deze wervelwind van ongepolijste improvisaties.

Het gezelschap heeft met saxofonist/ klarinettist Iman Spaargaren een prima gezel gevonden in de heruitvoering van het oorspronkelijke werk van Beethoven. Een toonaangevende stem in de arrangementen van een componist van een onnavolgbaar oeuvre.

Robin Arends

STARKLINNEMANN QUARTET
Iman Spaargaren – tenorsaxofoon, klarinet
Paul Stark – piano, hercompositie
Maciej Domaradzki – contrabas
Jonas Linnemann – drums, percussie, hercompositie

RELEASE WERELDWIJD
voorjaar 2021

PRE-RELEASE

Nu te verkrijgen via UCM Records


LABEL

UCM Records
UCM07
Digitaal: Apple Music, Spotify, and Deezer.

OPNAME
24 oktober 2019
Bauer Studios
Ludwigsburg (D)
Philipp Heck

MIX
Philipp Heck

MASTER
Philipp Heck
27 augustus 2020

PRODUCTIE
Universal Crossover Music Records

ALBUM ARTWORK
Jacqueline Wielaard

LAYOUT
Jonas Linnemann

TRACKS
01 | Cello Sonata Opus 69 First Movement L.v.Beethoven / P. Stark
02 | Cello Sonata Opus 69 Second Movement L.v.Beethoven / P. Stark / J. Linnemann
03 | Cello Sonata Opus 69 Third Movement L.v.Beethoven / P. Stark
04 | Cello Sonata Opus 69 Fourth Movement L.v.Beethoven / P. Stark