De Ham Sessions en de Heilige Geest

Ham Sessions Outdoor 2024
DAG 1

Ee’s Collective
Laughing Bastards
Nicola Andrioli Collective

Tijdens het Pinksterweekend gaat in onze contreien het (jazz)festivalseizoen massaal van start. Met Pinksteren hoef je je muzikaal niet te vervelen. Moers, Duketown, MusicMeeting, Ham Sessions….. Het laatstgenoemde festival is de kleinste in deze rij maar zeker niet de onsympathiekste. En qua muzikale keuze en intieme locatie is het evenement uniek en groots!
In 2024 viel eerste Pinksterdag op 19 mei. Dat is een beetje vroeg. In 2023 was dat op 28 mei en komend jaar wordt dat 8 juni. Die datum is een wat complex verhaal, maar we proberen het even snel te duiden en de verbanden te leggen met Pasen en Hemelvaartsdag. Het woord Pinksteren is afgeleid van het Griekse Pentèkostè. En dat staat voor de vijftigste dag na Pasen. Dan wordt door christenen de uitstorting van de Heilige Geest herdacht.
Pinksteren is altijd 10 dagen na Hemelvaartsdag en 7 weken (dus eigenlijk 49 dagen) na Pasen. Het sluit een traditionele paascyclus af. De datum van Pasen wordt dan weer bepaald door de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Best complex toch? Wat de Heilige Geest met jazz te maken heeft, laten wij aan de verbeelding over.

​Hyung Jin Ee en Robin Lisandru Couderc

EE
Wij kozen ervoor om rondom het Pinksterfeest de 3-daagse outdoor Ham Sessions te bezoeken. Met Ham Sessions’ geboortejaar 2006 in gedachten, wordt er in juni 2025 een extra feestelijke editie bedacht, want dan viert Ham haar 20e verjaardag!
Terwijl de tent in de intieme tuin langzaam volstroomt met bezoekers loopt de Zuid-Koreaanse sopraansaxofonist en EWI-speler Hyung Jin Ee die om de 15.00 uur het spits af moet bijten al een beetje warm. De Europese conservatoria vormen een bakermat voor internationale en rijke multiculturele samenwerkingen. Het Koreaans-Portugees-Franse Ee’s Collective is daar een fraai voorbeeld van.

Chaeyeon Lee
Diogo Alexandre

VRIJ
Met een stevige inluiding en een vrij geluid opent dit collectief het festival. Van explosief tot en met verstild en ingetogen wordt er flink op los geïmproviseerd. Bij het eerste nummer – Dear Landlords – bediende Ee zich overtuigend van de sopraansaxofoon. Verderop tijdens het concert pakte hij frequenter de EWI en bijbehorende electronica. Ee’s Collective blijkt met een doortimmerde samenhang een afgewogen programma te bieden. Een mooie rol voor Chaeyon Lee aan de piano en bassist Couderc en drummer Alexandre die uitdagend het geheel bij elkaar houden. De gevarieerde muziekstukken boden de luisteraars een boeiende muzikale reis met wisselende landschappen. De frisheid en urgentie van de muziek werd ook benadrukt door het spelen van een nog titelloos maar kakelverse compositie. En zelfs een kleine toegift ontbrak niet.

Jan-Sebastiaan Degeyter, Eline Duerinck en Michel Mast

HUISBAND
Met tenorsaxofonist en aanstichter van de Ham Sessions Michel Mast in de gelederen zou je de Laughing Bastards bijna de huisband van het festival kunnen noemen. Maar ze hebben hun podium plaats niet zomaar gekregen. Het is een ensemble met een boeiende en harmonierijke instrumentatie en een partituurbibliotheek die is gevoed door een diversiteit aan muzikale invloeden. En die muziekverzameling is bovendien onlangs fysiek uitgebreid met een fonkelnieuw album. Dat ligt nu op de plank! Daar willen deze lachende bastaarden graag wat van laten horen in de achtertuin van hun saxofonist.

Laughing Bastards

FETISH
Fetish
is de titel van het nieuwe album en de melancholieke slowdance-titelsong is van de hand van Mast. Overwegend eigen nummers vormen het eclectisch album. Gitarist Degeyter stond garant voor veel van de composities zoals het opwindende en opgewekte openingsnummer door Ethiopische invloeden verrijkte Tigraman. Een Slavisch strijdlied – Red Lemon – dat paralellen vertoont met de oorlog in Oekraïne stuurde de emoties weer een heel andere kant op. De Bastards trakteerden het publiek op grote schoonheid in Sands waar het sonore samenspel tussen gitaar, cello en tenorsax de ziel wist te raken. Met een eerbetoon aan Carla Bley , een make-over van Vashkar werd het eind aangekondigd van dit concert met smaakvolle tuinkamerjazz. Na het meeslepende Calliope viel het doek gracieus.
Deze Gentse jazz- en impromuzikanten spelen in juli op Gent Jazz!

Alle Laughing Bastards op een rijtje

WERELDPREMIÈRE
De concertdrieluiken van de Gentse Ham Sessions kennen eigenlijk geen gradatie in voor- of hoofdprogramma. De volgorde van de drie concerten lijkt soms volkomen willekeurig en er is geen sprake van een bepaalde pikorde van de musici. Met het derde concert is echter wel sprake van een première. Het Berlijnse collectief rondom de in Italië geboren Nicola Andrioli, vaste pianist van Philip Catherine en Kurt Rosenwinkel komt in Gent uit de kast. Hij weet zich omringd door drummer Peter Gall, bassist Matthias Pichler, de Australische gitarist (en groot fan van Jesse van Ruller) Carl Morgan en connecting link, zangeres, fluitist (en tv- en filmactrice) Anna Maria Sturm.

Nicola Andrioli

ROMANTIEK
Met romantische pianoklanken en een ontspannen groove opende de laatste set van de eerste dag. Onderzoekend en toegankelijk vulden piano- en zingende gitaarklanken elkaar aan om tegelijk de competitie aan te gaan met de eloquente vroege avondmerels. Vervolgd werd met een intro met een glansrol voor de eminent spelende Pichler op contrabas. In hoog tempo werd er rijk geïmproviseerd waarbij Gall en Andrioli op piano en andere toetsen en soms ook zingend, bij keerbeurt de smaakvolle melodielijn voor hun rekening namen. Sturm die bij het derde nummer voor het eerst de dwarsfluit pakte kreeg direct bijval van een Schwarzdrossel hoog in de bomen. Met Floating on Air mag Sturm ook haar zeer verdienstelijke vocale talenten met het Gentse publiek delen.

Carl Morgan en Anna Maria Sturm
Matthias Pichler
Ham Sessions bij Ham 12 Gent

ALL WAYS
Het Nicola Andrioli Collective kreeg haar vuurdoop en overtuigde met een bloemlezing uit hun werk. Het eerder genoemde Floating on Air, My Friday 7, Se, Church Song, Way of Love, Departure en de afsluiter All Ways zullen ongetwijfeld binnenkort hun weg naar een album vinden. Vooralsnog kregen we op de eerste dag van de Ham Sessions een magnifiek voorproefje.

HAM SESSIONS OUTDOOR 2024
Ham 12, Gent (B)
18, 19 en 20 mei 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

HAM SESSIONS OUTDOOR 2024
PROGRAMMA DAG 1

EE’S COLLECTIVE
Hyung Jin Ee – sopraansaxofoon, EWI
Chaeyeon Lee – piano
Robin Lisandru Couderc – contrabas
Diogo Alexandre – drums

LAUGHING BASTARDS
Jan-Sebastiaan Degeyter – gitaar
Michel Mast – tenorsaxofoon
Eline Duerinck – cello
Cyrille Obermüller – contrabas
Marcos della Rocha – drums

NICOLA ANDRIOLI COLLECTIVE
Nicola Andrioli – piano, toetsen
Peter Gall – drums
Matthias Pichler – contrabas
Carl Morgan – gitaar
Anna Maria Sturm – zang, fluit, tekst