Een smakelijke Ham Session sandwich

Ham Sessions Outdoor 2024
DAG 2

Skordatura
Cacha Mundinho
Sun-Mi Hong Quintet

De Ham Session sandwich van de tweede dag begint met een optreden van het progressieve experimentele impro-ensemble Skordatura (+++) van drummer, componist en arrangeur Sebastiaan Vekeman. Het Gentse gezelschap betrad met een trio als harde kern samen met een nationale uitbreiding met pianist Fabian Fiorini en saxofonisten Grégoire Tirtiaux (alt) en Sylvain Debaiseux (tenor) als sextet het podium. En in de Gentse tuin geven ze daags voor dat ze voor een albumopname de studio induiken een avant-première.

​Skordatura
Fabian Fiorini
Grégoire Tirtiaux

WYSGSOYYWGSOSE
Een met veel dissonanten goed doortimmerd heftig en hoekig intro van de “Skordaturialen” luidde deze mooie pinkstermiddag in. Achter het (misschien iets te) stevige geluid gingen prachtige melodieën en dito ritmes schuil die ook een goede blik gaven op de complexiteit van de nummers. Plus prachtige titels als Dwaalorig, die allemaal aan het brein van drummer Vekeman zijn ontsproten. Fraaie gitaarsolo’s van Haeghebaert gepareerd door saxofoonpartijen van Tirtiaux en Debaisieux in Awaar Drie Slag werden over het aandachtige gehoor uitgestrooid. Grillige melodielijn in Als Bloos Omhoofdt met virtuoos pianospel van Fiorini en explosief slot zorgden voor verwondering. Bij Calculated Puff barstte een muzikaal onweer los waar veel zonnestraaltjes door heen piepten. En dan Allerzeerst Boompijn, Roof is Goed kom er maar eens op! Met het stuwende Die Schijkleint ging nog één keer de beuk erin. Al deze werken verschijnen op een album dat in september haar release zal vinden op W.E.R.F. Records.

Maripepa Contreras
Joana Almeida

SPAGAAT
Een grotere overgang van de eerste act naar Cacha Mundinho was nauwelijks denkbaar. De Portugees georiënteerde muziek van singer-songwriter Joana Almeida vormde een muzikaal spagaat met het eerste concert. Het kenmerkt ook de gewaagde gelaagdheid in de programmering en de open geest van de toehoorders. We verkeren hier in fijn gezelschap! Subtiele percussie, gestreken bas, gevoelvolle duduk en hobo, akoestische gitaar en Portugese zang. De muziek van Cacha Mundinho, wat zoveel betekent als “vang een kleine wereld”, brengt verhalen en muzikale invloeden uit heden en verleden. En ook de fado klinkt door in hun muziek. Almeida was een van de allereerste vrouwelijke fadogitaristen in Portugal. Ze verdiepte zich in de populaire en traditionele Portugese muziek, bossa nova en jazz.

Cacha Mundinho met een reiskoffer vol mooie liedjes

VERHALEN
In het vurige Raposa konden alle musici zich meteen laten horen; de Nederlands-Turkse Sjahin During met zijn Afro-Anatolische percussie, één van de zeldzaamste jazzhoboïsten (en jazzhobo-docent!) in de wereld, de indrukwekkende Maripepa Contreras die al even lyrisch de duduk bespeelde, en de verbindende Braziliaanse basspeler Pedro Ivo Ferreira. Een reiskoffer vol met mooie liedjes en verhalen. Ofschoon het helpt wanneer je de Portugese taal machtig bent, is de muziek en zang ook voelbaar. Zoals in de weerbarstige mijmeringen in Novo Sonhos (negen dromen) waarbij een reis door de wereld van dromen wordt gemaakt. Maar andere liedjes zoals Vento do Mar (zeewind) voerden je mee naar verre bestemmingen als Brazilië, Kaap-Verdië, Mozambique, India, Japan, Macau…… De afsluiter, Maya, weerspiegelt de illusie van de realiteit gecreëerd door God.

Sun-Mi Hong Quintet overrompelt het Gentse lusthof

SANDWICH
De laatste laag van de concertsandwich van dag twee komt uit Amsterdam! Het is het Sun-Mi Hong Quintet. Het Zuid-Koreaans, Italiaans, Engelse gezelschap is geformeerd door bandleider, drummer, componist Sun-Mi Hong. Het hechte gezelschap is hot en ze hebben zichzelf nationaal en internationaal behoorlijk in de schijnwerpers gespeeld. Een vierde album staat inmiddels op stapel voor 2025. Hong was in 2023 finalist voor de Duitse Jazzprijs. In april 2023 stond ze samen met Nicolò Ricci met Alessandro Fongaro’s Pietre bij de Achter Ham Sessions.

Inventieve drummer Sun-Mi Hong

HOGE VERWACHTINGEN
De hoge verwachtingen van het kwintet werden vanaf het eerste nummer volledig waargemaakt. Sereen en devoot als een psalm startend en langzaam uitbouwend tot een kleurrijk en polyritmisch stuk wonnen de muzikanten direct de gunsten van het publiek.

Alessandro Fongaro stond al eerder op de Achter Ham Sessions met zijn Pietre
Nicolò Ricci smaakmaker op de tenor
Eminent pianiste Chairin Im
Alistair Payne laat een uitgesproken geluid horen

BALLET
Deze trend werd verder doorgezet. Bijzondere composities met fraaie harmonieën en spannende interacties met dramatische soli zorgden voor bloedstollende momenten. Het leek een beetje alsof we voor de etalage van een showroom zaten en dat ons de nieuwste en meest glimmende modellen werden gepresenteerd. Alles fonkelnieuw. De nieuwste titels werden ons toevertrouwd; Never Wilting Petal, Meaning of a Nest, Escapism en Lost Mind. Heidelberg Inspiration was ontstaan na een uitnodiging aan Sun-Mi Hong om een soloconcert in Heidelberg te geven. “Wie wil er nou een drumsolo van 1 of 2 uur horen?”, dacht ze. Met lichte tegenzin accepteerde ze de invitatie om solo te spelen. Maar de stad en de ervaring eromheen was zo leuk dat het haar overdadige ingevingen leverde voor een nieuw nummer. Het werd het slotnummer van dit concert. Als een goed geregisseerd modern ballet van ontvlambare melodieën en explosieve ritmes werd dat over de begeesterde toehoorders uitgerold, waarna een groot applaus deze mooie pinksterzondag afsloot.

HAM SESSIONS OUTDOOR 2024
Ham 12, Gent (B)
18, 19 en 20 mei 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

HAM SESSIONS OUTDOOR 2024
PROGRAMMA DAG 2

SKORDATURA
Sebastiaan Vekeman – drums
Jacob Haeghebaert – gitaar
Joshua Dellaert – 5-snarige basgitaar
Fabian Fiorini – piano
Grégoire Tirtiaux – altsaxofoon
Sylvain Debaisieux – tenorsaxofoon

CACHA MUNDINHO
Joana Almeida – gitaar, zang
Sjahin During – percussie
Maripepa Contreras – hobo, duduk
Pedro Ivo Ferreira – bas

SUN-MI HONG QUINTET
Sun-Mi Hong – drums
Alistair Payne – trompet
Nicolò Ricci – tenorsaxofoon
Chairin Im – piano
Alessandro Fongaro – contrabas