Dubbelduo verkenning aan de Westerschelde: The Art of Two

Ed Verhoeff zou al eerder in het Terneuzense Porgy en Bess opgetreden hebben met The John Abercrombie Tribute. Hiervoor zouden bassist Hein van de Geyn en drummer Adam Nussbaum worden ingevlogen. Om Corona verwante redenen moest het geplande concert worden uitgesteld tot stabielere tijden. Een nieuwe datum is voorlopig gepland op 3 april 2022. Ondertussen informeerde Verhoeff voorzichtig of hij niet met een ander project mocht komen. Dat idee viel in goede aarde aan de zuidelijke oevers van de Westerschelde.

Trombonist Ilja Reijngoud (1972) en gitarist Ed Verhoeff (1966) kennen elkaar al langere tijd. Ze komen mekaar ook regelmatig tegen als docent aan het Rotterdamse Codarts. Dat was kennelijk niet voldoende want ze besloten ook samen als duo op het podium verder te gaan. De muzikale mogelijkheden van het geluid van trombone en gitaar in combinatie met de niet te missen gitaarpedalen met mogelijkheden voor overdrive, delay, reverse, loop, echo, vervormingen in allerlei smaakvolle combinaties. Maar als je verder in de breedte en de diepte de grenzen van muziek wilt verkennen, dan nodig je andere muzikanten uit.

GASTEN
Voor dit project “duo plus gasten” werd generatiegenoot Angelo Verploegen (1961) en de jonge drummer Willem Romers (1993) uitgenodigd om inbreng te leveren. Centraal in de samenwerking staan interactie, vrijheid en speelplezier. Alle muzikanten leveren bovendien een bijdrage in repertoire door composities en arrangementen; een beproefde formule om te komen tot nieuwe muzikale inzichten en om het publiek spannende verpozing te serveren.

De avond wordt afgetrapt met een compositie van trompettist Angelo Verploegen: Hub’s hub. Ter verduidelijking houdt Verploegen zijn door Hub van Laar gebouwde flugelhorn omhoog. De titel is een verwijzing naar diens ‘werkplaats’ in het Limburgse Margraten. Er volgen een paar fraaie composities van kwartetleider Ed Verhoeff; het zijn Crystal Clear met kristalheldere akkoorden en het romantische en melancholieke nummer Just a Song, geschreven door de in 2013 overleden pianist Kris Goessens. Brad’s Feast, door Verploegen geschreven nadat hij Brad Mehldau had horen spelen, brengt een ander tempo en een ritmisch feest op het podium. Afwisseling houdt niet alleen de spanning er in, maar ook de muzikanten scherp. Willem RomersAurora, maar ook Svartvass tapt uit een heel ander vaatje. Zijn muziek ademt ruimte en straalt Scandinavische inspiratiebronnen uit.

TWEE SETS
Het gelegenheidsdubbelduo had zich terdege voorbereid, want al aan het begin van de middag waren ze samengekomen om een gezamenlijke playlist samen te stellen. En om uiteraard dit werk ook te kunnen repeteren. Vanzelfsprekend speelden ze wel eens vaker of minder vaak in andere combinaties samen. Maar zoals het professionals betaamd wilden ze voor de Zeeuwse fijnproevers geen half werk presenteren. Deze avond werd de samengestelde speellijst zelfs in twee ouderwetse sets opgedeeld. Met een meer dan honderd jaar oude blues van W.C. Handy, Aunt Haggar’s Blues,  maar met een hedendaags arrangement van Ilja Reijngoud werden de bezoekers de pauze in gestuurd. De bezoekers werden ondertussen aan de tafel voorzien van een drankje.

De tweede set verslapte niet. Een prachtige repertoirekeuze hield alle aandacht vast tot en met de laatste noot. In het swingende door Enrico Rava geschreven Echoes Of Duke en het opvolgende Verhoeff’s Pixatopia met een bijna magisch samensmelting tussen trombone en gitaar werd nog eens duidelijk hoe boeiend dit gezelschap musiceert. En met Reijngoud’s romantische ballade Welcome Home valt alles helemaal op zijn plaats. Een muzikale avond met een gouden randje!

ZOMERCONCERTEN
Porgy en Bess organiseert in de zomer een aantal spaarzame jazzconcerten. Op zaterdag 7 augustus 2021 spelen John Engels, Benjamin Herman en Joris Teepe werk van hun nieuwe album When Will The Blues Leave.

 

THE ART OF TWO + GUESTS
Ed Verhoeff – electrische gitaar
Ilja Reijngoud – trombone
Angelo Verploegen – flugelhorn
Willem Romers – drums

Porgy en Bess Terneuzen (NL) 10 juli 2021
Tekst: Ella & Eddy Westveer
Fotografie: Piotr Bilecki en Eddy Westveer