Goethe ontmoet improvisatie en Live Drawings

Met een licht Duits accent worden we in het Engels verwelkomd in het Goethe-Institut aan de Westersingel “downtown” Rotterdam.

DOWNTOWN
Het is een beetje verwarrend. Er zijn staan twee festivals op de agenda in Rotterdam. Het ene heet voluit North Sea Jazz Downtown en vindt plaats tijdens het weekend van 9 tot en met 11 juli en is het sunstituut voor het reguliere North Sea Jazz Festival dat in dit weekend zou hebben plaatsgevonden in Ahoy. Nu dus concerten in LantarenVenster, de Doelen, Bird en het RTM Stage in Rotterdam Ahoy.

ROUND TOWN
Het andere festival is het North Sea Jazz Fringe Festival en dat heet North Sea Round Town en is de opwarmer voor het grote festival, te vinden op meer dan 100 verschillende locaties in de stad.
Vanavond dus in het Goethe-Institut voor een ongewoon dubbelconcert van Artist in Focus van dit festival Sun-Mi Hong en Artist in Residence van het Goethe-Institut Henning Bolte. Bolte resideert in het fameuze instituut en exposeert (van 5 tot en met 9 juli) werk uit zijn honderden tekeningen die hij in de loop der jaren heeft gemaakt tijdens concerten op vele locaties in Europa.

Deze avond geeft Bolte niet alleen een kijkje in zijn keuken, maar is er ook sprake van interactie tussen drummer Sun-Mi Hong en het tekenwerk. Hong, zo vertelt zij later in een interview, die meestal met de ogen dicht drumt zodat ze zich kan focussen op geluid. Deze avond probeert ze te luisteren met haar ogen en laat de geprojecteerde beelden op zich inwerken en vertaalt het in muziek. Later gebeurt het omgekeerde en mag Bolte zich laten inspireren op wat hij hoort. Hij kijkt zo weinig mogelijk naar de slagwerkster om zo min mogelijk te worden beïnvloed door wat hij ziet. Het resultaat bestaat uit visueel vormgegeven ‘luistersporen’ voortkomend uit onderdompeling, intense luisterervaring en beleving van het algehele muzikale creatie-proces, zoals het zo mooi wordt omschreven in het progamma.
De bezoekers – er zijn vijftien zitplaatsen in de uitverkochte zaal – laten zich alle beelden en geluiden welgevallen.

Sun-Mi Hong is verschillende malen te zien en te horen op het festival. Henning Bolte exposeert tot en met 9 juli.

SUN-MI HONG X HENNING BOLTE
Sun-Mi Hong – drums
Henning Bolte – Live Drawings, DrawNotes


North Sea Round Town
X
Goethe-Institut
Sun-Mi Hong X Henning Bolte
Goethe-Institut Rotterdam
(NL) 6 juli 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer