Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Grote variatie in muziekaanbod blijft troefkaart Gent Jazz

Avisha Cohen Trio
Sting (foto Bruno Bollaert)
Christian McBride

Gent Jazz Festival kan de toekomst in vertrouwen tegemoet zien. Het eerste volledige festival sinds 2019 is een succes geworden. Vanwege corona ging het evenement in 2020 niet door en in 2021 moest de organisatie zich beperken tot een “mini- variant” omdat Covid nog rondwaarde. Festivaldirecteur Bertrand Flamang kon zaterdagavond 16 juli tevreden vaststellen dat er bijna 42.000 bezoekers waren geweest. Dat is een record voor het festival, dat voor de 21e keer werd gehouden. De grote variatie in het muziekaanbod blijft een sterke troef van Gent Jazz.

Shikata Ga Nai opende op 12 juli
De Noors-Braziliaanse Charlotte Dos Santos
Gabriel Rios met pianist Ruben Samama

RELAXT
In het eerste deel van het festival (7-10 juli) passeerden 17.000 bezoekers de ingang van de Bijloke-site. Daarvan deed deze website al verslag. Het tweede deel van het festival begon dinsdag 12 juli.

Het tweede deel van het festival begon dinsdag 12 juli. Zangeres Melody Gardot zorgde voor een “uitverkocht”. Haar optreden was heel gevarieerd, met Amerikaanse standards, Braziliaanse nummers (haar voortreffelijke pianist Philippe Powell is een zoon van Baden Powell, een van de grote Braziliaanse componisten) plus een knipoog naar het Frans.
Ze beheerst het allemaal. Een optreden van de Amerikaanse is een relaxte gebeurtenis, waar duizenden fans van genoten.

De in België woonachtige Portoricaan Gabriel Rios stond voor de zangeres op het programma. De zanger en gitarist werd bijgestaan door jazzbassist Ruben Samama, die ook gitaar en piano speelde in een programma met gevarieerde Latijns-Amerikaanse muziek.

Melody Gardot (foto Bruno Bollaert)
Sting met zijn sinds 2019 uitgestelde concert

STING
Popster (en jazzfan) Sting was een dag later de hoofdact. Hij zou in 2019 al optreden in Gent, maar dat ging niet door vanwege problemen met zijn stem. In 2020 en 2021 was corona de spelbreker, maar Sting was er nu wel en hij zorgde voor een wervelende show. Het publiek werd opgewarmd met de Police-hit Message in a bottle en Englishman in  New York. De duizenden fans zongen uit volle borst mee. De zanger en bassist bracht oude en nieuwere nummers. Hij eindigde met gitaar en solo op het podium. Fragile was een waardige afsluiter van het optreden.
De Belgische jazzdrummer Dre Pallemaerts was in het concert daarvoor de stuwende kracht van de band Novastar, meesterlijk.

Joost Zweegers van Novastar stond juist voor Sting op het programma
Gitarist Mauro Pawlowski speelde eveneens op de dag dat Sting de headliner was.
Bram de Looze speelde met Vice Versa op de slotdag

BASSISTEN
De slotdag van Gent Jazz Festival (zaterdag 16 juli) bracht een aantal van de beroemdste bassisten op het podium. Avishai Cohen en Christian McBride behoren tot de absolute wereldtop. Zij traden in de avonduren op. In de middag was het de beurt aan pianist Bram de Looze. Hij maakte met de Duitse bassist Felix Henkelhausen en de Amerikaanse drummer Eric McPherson het album Vice Versa. Live-optredens waren de laatste twee jaar moeilijk te realiseren. Dit concert was pas het zesde!  Bram de Looze componeerde speciaal voor het trio. De drie muzikanten waren geweldig in vorm. Opmerkelijk, omdat drummer Eric McPherson niet lang voor het concert na een lange reis uit New York was aangekomen in België.

Christian McBride

Zangeres Youn Sun Nah wordt ook stemkunstenares genoemd. Haar jazz-zang is prima, maar de Zuid-Koreaanse moet haar stemacrobatiek in toom houden. Dat had niets te maken met zangkunst, maar met het demonstreren van techniek. Dat hoort thuis in het oefenlokaal, niet op het podium.

Youn Sun Na

En toen was het de beurt aan Christian McBride’s Inside Straight. Met Warren Wolf (vibrafoon) en Steve Wilson (sopraan- en altsaxofonist) heeft het kwintet twee sterke solisten, die zich vooral goed thuis voelen in snelle nummers. Ook pianist Peter Martin en drummer Carl Allen lieten zich gelden, maar bassist en leider McBride was toch de spil waarom alles draaide. Zijn diepe sound op de bas blijft een genot om te horen!

Elchin Shirinov op piano bij Avishai Cohen Trio

De muziek van Inside Straight bouwt voort op de hardbop-traditie: powerplay – dat is een groot contrast met het spel van Avishai Cohen. De muziek van de Israëlische Amerikaan is een mix van jazz, klassiek, Europese volksmuziek, Afro-Amerikaanse klanken en Jiddische muziek. En het is beide jazz en dat maakt deze kunstvorm zo boeiend.
Shifting Sands is het laatste album van zijn trio, waarin de Azerbeidjaanse pianist Elchin Shirinov en de vrouwelijke drummer Roni Kaspi ook excelleren. Het slotconcert in Gent was enerverend en uitbundig, met veel ruimte voor de “assistenten” van Avishai Cohen. Er werden nummers gespeeld van het laatste album, maar ook oud werk, zoals Remembering.

Wie het concert bijwoonde ging met een blij gevoel de zondag in en in de wetenschap dat volgend jaar de 22e editie van Gent Jazz wordt gehouden van 6-16 juli 2023.

GENT JAZZ
tweede weekend
12 t/m 16 juli 2022
De Bijloke
Gent (B)
Tekst: Peter Beije
Fotografie: Maurits van Hout
(behalve wanneer anders vermeld)