Ham Sessions 2023 glansrijk afgesloten

Ham Sessions Outdoor 2023
DAG 3

Macondo Trio
Van Herzeele / Galland
LABtrio

Volgens de ervaring is de laatste dag van dit festival doorgaans het drukst bezocht. Keihard aanwijsbare redenen zijn daar niet voor te vinden. De programmatie is alle dagen van topniveau, maar misschien is de populariteit van de op maandag optredende muzikanten iets groter en genieten zij een grotere bekendheid. Wat ons betreft is het gissen. Feit is dat de laatste dag is uitverkocht. Dat betekent ruwweg honderd zittende gasten en honderd staande gasten.

Macondo Trio

MACONDO
Het aangekondigde Macondo Trio tobt al enige tijd met het probleem dat drummer Angelo Moustapha afkomstig uit Benin al problemen heeft met reisdocumenten. Kennelijk wacht hij in Zuid-Afrika op een visum. Moustapha die ook regelmatig bij Philip Catherine wordt aangetroffen achter de ‘batterie’ moet dus jammer genoeg verstek laten gaan. De uit Brussel afkomstige  Gaspard Sicx vervangt hem waardig. Sicx studeerde drums in Antwerpen en Brussel o.a. bij leermeester Stéphane Galland, die later op de middag achter een drumstel plaats neemt.

Sylvain Debaisieux
Federico Stocchi
Gaspard Sicx

DOKOUE
Dokoue staat voor toegangsdeur van ons universum, zo legt tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux uit. En het is het nummer waarmee werd geopend. Waarna vervolgd wordt met Hawan Vive De. Debaisieux die co-leader is van dit trio voegt een geheel eigen geluid toe. Hij behaalde zijn Master in Brussel en studeerde vervolgens een jaar in New York en studeerde daar ondermeer met Ellery Eskelin en Ingrid Laubrock. We kunnen hem ook kennen van Pentadox, het trio van Bram De Looze met Samuel Ber.

SPIRITUALS
In het repertoire zitten aanwijsbare Afrikaanse elementen. Zo zijn er nummers die afgeleid zijn van liedjes die Moustapha in zijn vroege jeugd in de kerk in Benin hoorde. De compositie Macondo, geschreven door de tenorsaxofonist heeft fraaie repetitieve en eenvoudige melodie-lijnen en geven extra invulling aan het ritme. Het daarop volgende nummer start vanuit een vrije improvisatie en krijgt gaandeweg meer structuur, klinkt een beetje Oosters, maar heeft een heerlijke groove. De set geeft een rijk geschakeerd inzicht in de muziek die het internationale trio met de Italiaanse contrabassist Stochhi ten gehore brengt. Variatie en  spanning in het spel maakten dat de tijd omvloog.

Van Herzeele/Galland stilte voor de storm

TRIO-DUO-TRIO
Op de slotdag van dit sympathieke festival zit een duo ingeklemd tussen twee trio’s. Het duo van Van Herzeele / Galland ziet er al spannend uit voordat de muzikanten op het podium zijn verschenen. Een flinke drumkit staat gereed en ter linkerzijde op het podium staat een “apparaat” met allerlei kleuren snoertjes in de aanslag dat doet suggereren dat we meer te horen krijgen dan een tenorsaxofoon en een drumkit. Het apparaat blijkt een modulaire synthesizer of Dual Control Voltage Processor Model 257t. Het ziet er niet eenvoudig en ook niet akoestisch uit.

Van Herzeele / Galland

TRANCE
Het komt er op neer dat er een extra muzikant verstopt zit achter al die gekleurde spaghetti, die Van Herzeele vakkundig tevoorschijn tovert. Het duo blijkt op zijn minst ook een trio te zijn. Een moddervet geluid groeit langzaam aan en een noisy groove vormt een amalgaam met de cymbalen. Het is een stevige klank. Er ontstaan hypnotiserend dance trance baslijnen in de tuin in Gent. En eenmaal op gang en volledig aangezet heeft Van Herzeele ook de handen vrij om zijn tenorsaxofoon te bespelen. Die klinkt mooi en natuurlijk. Het ideale tuinfeest is begonnen met Coltrane’s Africa!

Stéphane Galland

DANSBAAR
Uiteindelijk blijkt de kunst ook te zitten in de variatie van die ‘derde muzikant’ en dat die niet verwordt tot het geluid van een drone. Het concert begint in ieder geval spectaculair. De twee muzikanten van vlees en bloed brengen in ieder geval voldoende variatie. Het tweede nummer – Joy – begint nadat de trance door de aankondiging even is onderbroken met een onheilspellende baslijn.  Later wordt het ook wat rustiger en wordt de muziek plechtstatig en zelfs wat bombastisch. De tenorsaxofoon heeft dan plaats gemaakt voor een EWI 5000 van Akai. Dat is een elektronisch wind instrument, zoals de afkorting EWI aangeeft. Met Total Lunar Eclipse komt het dansbare feestje weer terug en naderen we het eind van dit concert. Met een gouwe ouwe van meer dan 20 jaar gelden werd afgesloten.

Jeroen Van Herzeele
Bram De Looze met het LABtrio

LAB
Bram, Lander en Anneleen zijn de naamgevers van dit trio dat in 2007 ontstond. Nee geen geen BLA, maar LABtrio. Het zijn toonaangevende Belgische smaakmakers van de jazz geworden. In 2014 (26 oktober) speelden ze al eens op de Ham Sessions. In 2015, 2016 en 2017 waren ze vaak samen onderweg naar concerten. De drie leeftijdsgenoten gingen daarna wat meer hun eigen weg. Maar het LABtrio is altijd blijven bestaan. Ofschoon de laatste keer dik een jaar geleden was. Tijd om het stof er weer eens af te blazen.

Lander Gyselinck met het LABtrio

HECHT
Het trio van muzikale kameraden blijkt nog even hecht te zijn als ooit. En met meer levenservaring en podiumroutine in hun rugzak loopt alles supergesmeerd. De drie toppers sluiten dit rijkgeschakeerde festival glansrijk af. Nadat in het eerste nummer – Elevator –  snaren en drums warm gemaakt zijn, begon de jongste van het stel (ze schelen niet veel jaren) meteen in de wereld van Bach te grasduinen met een Fuga. Daarna schudde (de eerste vrouw van het festival dit jaar) Boehme haar snaren even goed los. Daarna een wonderschone melodieuze ballade die creatief en speels tot een einde komt. Vervolgens bracht Gyselinck het sprakeloze publiek via een uitgebreid drumvoorspel in handen van één van de Goldberg Variations vermengd met diverse uitstapjes. En ‘time flies when you are happy and having fun’.  Een prachtig bijna tranentrekkend afscheidsliedje brengt ons weer met beide pootjes op de vaste grond. En ‘nog eentje!’ kon niet uitblijven. Het leek allemaal uit de losse pols gespeeld, maar alle uitstapjes klopten. En zo mag alles eindigen.

Anneleen Boehme en het LABtrio

AFSCHEID
En zo nemen we met mooie herinneringen afscheid van de lusthof aan de Ham 12 in Gent.
Maaaar we houden de agenda van dit prachtige initiatief met uitstapjes naar Achterham en Kwaadham Sessions nauwlettend in de gaten. Michel Mast heeft ons gewaarschuwd. “Pas op! Er komt nog meer moois!”

LABtrio gedroomde afsluiter Ham Sessions Outdoor 2023

HAM SESSIONS OUTDOOR 2023
Gent (B)
27, 28 en 29 mei 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

HAM SESSIONS OUTDOOR 2023
PROGRAMMA SLOTDAG

MACONDO TRIO
Sylvain Debaisieux – tenorsaxofoon
Federico Stocchi – contrabas, basgitaar
Gaspard Sicx – drums

VAN HERZEELE / GALLAND
Jeroen Van Herzeele – tenorsaxofoon, EWI5000, modular synthesizer
Stéphane Galland – drums

LABTRIO
Bram De Looze – piano
Anneleen Boehme – contrabas
Lander Gyselinck – drums

LEES OOK