Willem Romers’ projekt In Contrast stoomt naar climax

Na een verplichte podiumonderbreking van ruim zes maanden lag bij Willem Romers en zijn muzikale kornuiten de drang om te presteren hoog. Maar hoe pakt een dergelijk opgelegd spanningsveld uit op het resultaat? Is het een kwestie van de handrem er af en gassen maar? Dat was voor het trio van Willem Romers met gitarist Jelle Roozenburg en de inmiddels furore makende jonge tenorsaxofonist Jesse Schilderink niet de strategie voor deze concertavond.

DRIE IS GENOEG
Begin 2021 bracht Romers zijn mini-cd In Contrast uit met krap een half uur muziek; de resultante van een concert in augustus 2019 tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival.
Het aanvankelijke In Contrast-releaseconcert van 1 april werd vooruitgeschoven naar 18 juni. Dat gaf de muzikanten in ieder geval ook de tijd om hun oeuvre uit te breiden met nieuw materiaal.

En speelde tijdens het opgenomen concert van 2019 William Barrett nog op wat nummers mee op contrabas, nu resteerde slechts het trio. Minder is meer! Het mooie laag van de tenor en het diepe snarengeluid van de (bariton)gitaar lieten je geen moment een contrabas missen.

ZOEKEND
Op zoek naar een eigen bandgeluid als drummer/bandleider ontstond het nummer The Search waarmee het concert opende. Bedachtzaam, ingetogen en met organische geluiden van sax en gitaar en percussieve ornamenten start een intro waarna een fragiele melodielijn van Jesse Schilderink de muziek meer begint te kleuren. Een subtiel melancholiek uitgesponnen samenspel tussen de drie muzikanten ontvouwt zich. Romers, maar ook Roozenburg zo blijkt later, laat zich graag inspireren door Scandinavische landschappen. Svartass is zo’n sferisch nummer waarbij de ruimtelijkheid en het weidse van de omgeving wordt vormgegeven.

RUST EN RUIMTE
De rust, ruimte en uitgestrektheid van die gebieden komt ook tot uitdrukking in het door Jelle Roozenburg geschreven nummer naar aanleiding van een winters bezoek aan een gebied in Finland. De Gibson Les Paul wordt omgewisseld door de Danelectro baritone voor wat meer donkere sonore klanken. Er volgen Kora, geïnspireerd op de Malinese koraspelers, in het bijzonder Mamadou Sidiki Diabaté en Middle Of The Road.

POTENTIE
En naarmate het concert vordert worden de interacties tussen alle muzikanten steeds spannender en intensiever. Vooral de prachtige symbiose tussen Roozenburg en Schilderink krijgt een attractieve dynamiek die de muziek naar een hoger niveau tilt. Beide muzikanten zijn niet bang elkaar uit te dagen en het spannende experiment op te zoeken. Willem Romers mag terecht trots zijn op zijn trioleden die samen met hem de speelruimte en bewegingsvrijheid vinden om verbindend te kunnen musiceren. Geef dit trio een toertje met een stuk of 25 concerten op rij en je weet niet wat er gaat gebeuren!

WILLEM ROMERS | IN CONTRAST
Jesse Schilderink – tenorsaxofoon
Jelle Roozenburg – gitaar, baritongitaar
Willem Romers – drums, percussie


LantarenVenster
Rotterdam (NL) 18 juni 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer