Zwevend door de ruimte bij Stadhouders Séance

Jozef Dumoulin
Séanceleider Bram Stadhouders
Joachim Badenhorst

De Tilburgse gitarist Bram Stadhouders (1987) heeft bij Paradox een 4-jarige carte blanche gekregen om twee keer per jaar een uniek concert te geven. Dit alles onder de prikkelende naam van Stadhouders Séance. Tijdens die séances kan Stadhouders zijn muzikale ideeën uitwerken met door hem uitgenodigde gastmuzikanten. Dat is heel uniek, want in principe is dat één keer en nooit meer! Tenzij er natuurlijk een langere samenwerking zou ontstaan, maar dan nog blijft dat concert uniek. Al deze muziek ontstaat volledig geïmproviseerd op het podium; instant composing in de puurste vorm.

PIZZA
En terwijl elders in het land hoog boven het IJ de bekendste prijs voor jazz en improvisatiemuziek werd uitgereikt kwam in het Tilburgse Paradox een select gezelschap als een geheim genootschap in een mystieke kring bijeen. Tijdens de (inmiddels derde) Stadhouders Séance zou weer contact worden gezocht met de hoogste muzikale geesten. En achteraf bleken de bewuste thuisblijvers een onjuiste inschatting te hebben gemaakt. De aanloop naar de séance begon aan het begin van de middag met een pizzamaaltijd en een voorzichtige artistieke verkenning. Concrete creatieve afspraken werden er door de vier muzikanten, die elkaar wel kenden maar nooit op deze manier samenspeelden, niet gemaakt.

Toma Gouband

SPACE
Zo ontvouwde er zich in de avond vanuit het niets een muziekstuk op het podium waarvan niemand wist hoe het zou eindigen. De Franse slagwerker Toma Gouband beroerde met weinig orthodoxe middelen behoedzaam zijn meegebrachte drum- en percussiehulpmiddelen. Heel subtiel startend met verfijnde dunne priemen leek hij een ruimteschip met buitenaards leven in voorzichtig in beweging te zetten. Later gebruikte hij als in trance belletjes, steentjes, metalen en organische materialen als takjes, bosjes riet en gedroogde rammelende johannesbroodpeulen. En dat alles uiterst geconcentreerd.

Jozef Dumoulin en Bram Stadhouders

SPAGHETTI
Aan de linkerkant van het podium had Jozef Dumoulin zich geïnstalleerd in een hoek achter Steinway en Fender Rhodes. Het beeld van het ruimtevaartuig werd versterkt door de opgestelde kastjes en pedalen die met een enorme spaghettiklont snoeren aan elkaar werden verbonden en waarmee formidabele klanken, effecten en flarden van melodie werden opgeroepen.

Joachim Badenhorst op klarinet, basklarinet, tenorsaxofoon, samples, electronica, zang…..

RIETEN
Rechts op het podium heeft de Antwerpse rietblazer Joachim Badenhorst inmiddels de klarinet zonder mondstuk naar de mond gebracht. Hij verkende zijn instrument en tevens de muzikale speelruimte. Electronica, samples, field-recordings en zang vormden ook zijn domein. Samen met basklarinet en tenorsaxofoon leverde Badenhorst smaakvolle verhalende en melodieuze improvisaties. De tweede set van het concert werd door hem geopend met een meer dan indrukwekkende intro op klarinet.

Bram Stadhouders carte blanche voor vier jaar

SNAREN
Sessieleider en gitarist Bram Stadhouders, bescheiden aanwezig, schikte zich aanvankelijk in zijn rol van gastheer. Naarmate het ruimtevehikel meer van de grond kwam ontplooiden zich rijkere initiatieven. Wisselend tussen zijn twee electrische gitaren, de zevensnarige akoestische Godin gitaar en de vijfkorige charango kon hij deze unieke avond medebepalend inkleuren. Maar uiteraard ging het deze avond ook niet om egotrippende solisten en enkel om het groepsgeluid. Na afloop bleven de aanwezige bezoekers met verwondering achter. Zij waren vooral blij dit te hebben meegemaakt. Zij die er niet waren mochten terecht spijt hebben!

Voor de volgende séances hou de agenda van Paradox in de gaten

GOEDE VRIJDAG 2023
Voor de eerstvolgende séance kun je nu al reserveren. Op vrijdag 7 april 2023 komt Stadhouders met zijn Suite X. Dat is hedendaagse barokmuziek die wordt uitgevoerd samen met B.O.X. (ofwel Baroque Orchestration X). En in maart 2024 is er ook al een niet te missen Stadhouders Séance gepland met de Noorse musicus Arve Henriksen. Hou de Paradox-agenda in de gaten!

STADHOUDERS SÉANCE DECEMBER 2022
Bram Stadhouders – gitaren, electronica
Joachim Badenhorst – rieten, electronica, samples, zang
Toma Gouband – drums, percussie
Jozef Dumoulin – piano, Rhodes, electronica

Paradox Tilburg (NL)
7 december 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer